به گزارش ایسنا، عباس صالحی که صبح امروز (۱۲ شهریور ماه) در مراسم افتتاحیه هیات اجرایی سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه (اوآنا) سخن میگفت، با بیان اینکه امروزه رسانهها از وضعیت جزیرهای و منفصل خارج شدهاند و ائتلافها و رویکردهای همافزا میان آنها رواج یافته است، اظهار کرد: شاید تا چندی پیش که رسانهها از گستره و دایره شمول محدودی برخوردار بودند، هر رسانه سعی میکرد با دنبال کردن رویههای خاص و محدود خود در عرصه خبری حضور یابد اما اکنون این ائتلافها و جریانسازیهای خبری هستند که میتوانند در برابر استعمار خبری بایستند.
او ادامه داد: سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه (اوآنا) که در سال ۱۹۶۱ به ابتکار یونسکو برای ایجاد تعادل در برابر جریان یکسویه اطلاعات، در منطقه آسیا و اقیانوسیه به وجود آمد، تلاشی در جهت ایجاد تعادل و جلوگیری از رویههای یکسویه در عرصه رسانهای و خبری بود. با این حال به نظر میرسد تبدیل اوآنا به سازمانی کارآمد نیازمند تعیین دستور کار جدید و مبتنی بر روندها و رویکردهای نوین رسانهای است. اوآنا به عنوان سازمانی هدفمند و مستقل، به عنوان سازمانی تحولگرا میتواند وزنهای تعیین کننده در عرصه ارتباطات و عصر اطلاعات باشد.
صالحی خاطرنشان کرد: در عصری به سر میبریم که رسانهها برای عقب نماندن از کاروان علم و فناوری، نیازمند بازتعریف و ارزیابی مجدد هستند؛ بر این اساس تنظیم دوباره سازوکارها بر اساس وضعیت جدید فضای ارتباطی و شبکههای اجتماعی امری گریزناپذیر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دیپلماسی عمومی و بخشی از آن با عنوان دیپلماسی فرهنگی، جایگاه ویژهای در جهان امروز دارد، افزود: با دیپلماسی فرهنگی قابلیتها و موفقیتهای کشورها به عنوان امتیازی در عرصه سیاسی و بینالمللی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. دیپلماسی فرهنگی فرآیندی موثر است که در آن فرهنگ ملتها به جهان بیرون عرضه میشود و ویژگیهای متمایز فرهنگی ملتها در سطوح مختلف ترویج میشوند. بدون شک فرهنگ به عنوان یک ابزار تاثیرگذار و قدرتمند به یک دیپلماسی موثر تبدیل شده است. در واقع قابلیتها و موفقیتهای فرهنگی کشورها به عنوان امتیازی در عرصه سیاسی و بینالمللی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و در این میان دیپلماسی رسانهای از اثرگذاری برحستهای برخوردار است. اوآنا نیز به عنوان سازمانی بزرگ با گستره جمعیتی بالا میتواند به ابزار کارآمدی برای دیپلماسی فرهنگی و رسانهای تبدیل شود.
او با بیان اینکه اوآنا به عنوان سازمانی والا و مستقل میتواند یکی از اصلیترین زمینههای تقویت همافزایی و همبستگی میان ملتها و دولتها باشد، گفت: با این رویکرد اوآنا میتواند در ساختی بزرگتر و دامنه گستردهتر به افزایش همگرایی در همکاریهای منطقهای و جهانی تبدیل شود و جریانسازیهای رسانهای یک طرفه و جانبدارانه را به چالش بکشاند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان میزبان نشست هیات اجرایی اوآنا مصمم است تا از تجربهها و ظرفیتهای خود در راستای تقویت این سازمان استفاده کند تا عرصه خبررسانی درست و مبتنی بر واقعیت جای جریانسازی خبری یکسویه و یکجانبه را بگیرد.
صالحی در ادامه به بخشی از فعالیتها و پیشرفتهای حوزه اطلاعرسانی و مطبوعات ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون اشاره کرد و گفت: هم اکنون در جمهوری اسلامی ایران ۳۸۰۰ رسانه مکتوب اعم از روزنامه، هفتهنامه، ماهنامه و فصلنامه و همچنین ۳۱ خبرگزاری و ۱۳۰۰ پایگاه اطلاعرسانی فعال هستند. از مجموع ۳۸۰۰ نشریات مکتوب فعال ۳۵۰ نشریه ورزشی، ۷۵ نشریه مربوط به حوزه کودک و نوجوان، ۱۰ نشریه مخصوص معلولان، ۱۰۰ سایت هنری سینمایی ادبی، ۹۰ نشریه ویژه خانواده و سرگرمی و ۱۲ نشریه ویژه اقلیت های مذهبی همراه با یک روزنامه خاص اقلیت مذهبی در کشور فعال هستند. همچنین از مجموع ۳۸۰۰ رسانه مکتوب فعال ۱۴۰۰ نشریه با مدیر مسئولی بانوان اداره می شود که نشانگر حضور گسترده بانوان ایران اسلامی در عرصه رسانه است.
بیش از ۱۸۰ سال از آغاز نخستین خبرگزاریهای مدرن در جهان میگذرد
سید ضیا هاشمی، مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) که میزبان چهل و سومین اجلاس هیات اجرایی اوآنا است در سخنانی، اظهار امیدواری کرد که بتوان از این فرصت در مورد موضوعات خبری، فنی و اخلاقی سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه بحثهای حرفهای و موثری مطرح شود.
او اظهار کرد: بیش از ۱۸۰ سال از آغاز نخستین خبرگزاریهای مدرن در جهان میگذرد؛ ایرنا نیز به عنوان یکی از باسابقهترین سازمانهای خبری آسیا و اقیانوسیه اخیرا هشتاد و چهارمین سالگرد آغاز فعالیت خود را جشن گرفت. خبرگزاریها برای سالهای طولانی پیشتاز تولید و انتشار اخبار در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی بودند و تحولات متعددی را در مسیر حرفهای خود پشت سر گذاشتهاند، اما کشورهای منطقه ما برای سالهای طولانی از نوعی عدم توازن و عدم تعادل در عرصه اطلاعرسانی رنج میبردند و تحت تاثیر جریان یکسویه اطلاعات از شمال به سمت جنوب بودند. یکی از این تحولات مهم در زمینه فعالیت خبرگزاریها که در قرن بیستم و با هدف مقابله با این عدم توازن اطلاعاتی در عرصه منطقهای و بینالمللی روی داد، تشکیل ائتلافهای خبری در مناطق مختلف جهان از جمله در آسیا و اقیانوسیه بود.
هاشمی افزود: سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه (اوآنا) یکی از مهترین این ائتلافها بود که ۵۷ سال قبل توسط پیشینیان ما تشکیل شد و با وجود فراز و نشیبهای فراوان خوشبختانه تا به امروز با حضور ۴۴ خبرگزاری از ۳۵ کشور به حیات خود ادامه داده است. ما امروز به عنوان وارثان بخشی از این ائتلاف قارهای در تهران گرد هم آمدهایم تا نقش خود را برای تقویت و افزایش تاثیرگذاری اوآنا ایفا کنیم.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا با بیان اینکه کشورهای عضو اوآنا با در اختیار داشتن اکثریت جهان، بیش از نیمی از گردش اطلاعات جهانی و همچنین تجارت بینالمللی را به خود اختصاص دادهاند، یادآور شد: باید اعتراف کنیم که برغم این ظرفیتهای عظیم و با وجود گذشت نزدیک به شش دهه از تشکیل سازمانهای خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه، این سازمان هنوز نتوانسته است تاثیرگذاری شایسته خود را در عرصه ارتباطات بینالمللی داشته باشد. امیدوارم با توجه به تحولات تکنولوژیک سالهای اخیر و احساس نیاز همه اعضا برای همکاری نزدیکتر، بتوانیم جایگاه اوآنا را به عنوان یک ائتلاف حرفهای و کارآمد ارتقاء ببخشیم.
او افزود: اگر پیشینیان ما چند دهه قبل به دلیل فاصله عظیمی که از نظر تکنولوژیک، سرمایههای مادی و انسانی و توانایی و تخصصهای حرفهای میان خبرگزاریهای بزرگ و خبرگزاریهای منطقه ما به وجود آمده بود، امید چندانی به ایجاد توازن و پر کردن این شکاف نداشتن. بدون تردید ما امروز به برکت پیشرفتهای فناورانه گسترش آموزشهای تخصصی و حرفهای و افزایش آگاهیهای عمومی در کشورهای جنوب چشم انداز روشنی را پیش روی خود داریم. ما میتوانیم با همفکری و همکاریهای همهجانبه و با استفاده مناسب از ظرفیت سازمانهایی نظیر اوآنا سریعتر از قبل شکافهای موجود میانه شمال و جنوب را در عرصه اطلاعرسانی پر کنیم و به سمت یک جامعه جهانی عادلانهتر، دموکراتیکتر و انسانیتر حرکت کنیم.
هاشمی خاطرنشان کرد: رسانههای جمعی به عنوان رکن چهارم دموکراسی در کنار ارکان دیگر شامل قانون اساسی، نظام پارلمانی و انتخابات آزاد در سالهای اخیر نقش مهمی را در گسترش دموکراسی، مقابله با ظلم و بیعدالتی، بیان حقایق و تامین حقوق شهروندان در سطوح ملی و منطقهای ایفا کردهاند که نمونههای آن را در تحولات دهه اخیر در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا شاهد بودیم.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا با بیان اینکه در دهههای اخیر تسلط بر رسانهها قدرت عظیم و فوقالعادهای را در اختیار قدرتهای بزرگ قرار دادهاند، اظهار کرد: این قدرت آنقدر عظیم است که با به کارگیری اهرمهای خبری و اطلاعاتی توانستهاند تغییر باورها و نگرشهای جمعی یا شکلدهی به افکار عمومی داخلی یا خارجی اقدام کنند. سوءاستفادههای این قدرتها از ظرفیتهای بالای رسانهای منجر به بروز پدیدهای در سطوح بینالمللی شده است که میتوان آن را استبداد اطلاعاتی نامید.
وی ادامه داد: استبداد اطلاعاتی در واقع شکل تازهای از استبدادهای سنتی است که در قالبهای نظامی و سیاسی جلوهگر میشدند. بدین ترتیب میتوان ادعا کرد که تلاشهای آزادیخواهان جهان و مبارزان ضد استبدادی و ضد استعماری هنوز به پایان نرسیده و راه طولانی تا محو استبداد اطلاعاتی باقی مانده است.
هاشمی با اشاره به رواج گسترده امپریالیسم خبری و استعمار فرهنگی در پرتوی انقلاب اطلاعاتی، تاکید کرد: خبرگزاریهای بزرگ غربی همانند دیگر نهادها و پدیدههای غربی در بطن و بستر تاریخی استعمار به وجود آمده است و اساسا مبانی فکری، جهتگیری و عملکرد آنها ماهیت غربی دارد؛ حتی ساختارهای فنی، منافع اقتصادی و ادبیات حاکم بر آنها نیز از بطن فرهنگ و تمدن غرب نشأت گرفته است.
وی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: اوآنا به عنوان یک سازمان مستقل و دارای اهداف عالیه فرهنگی و انسانی باید با استفاده از ظرفیتها و امکانات همه خبرگزاریهای عضو در فضای جدید رسانهای، ساختارهای فنی و سازمانی خود را بازسازی کند و با تعیین دستور کار جدید و اولویت دادن به آموزش و استفاده از فناوریهای نوین حضور فعالتری در عرصههای منطقهای و بینالمللی داشته باشد. امیدوارم چنین تحولاتی در آینده نه چندان دور تاثیرات مثبت خود را در عرصههای بینالمللی نیز نشان دهد و ائتلافهایی همانند اوآنا به صدای واقعی ملتها به ویژه ملتهای مظلوم که برای استقلال آزادی و توسعه خود مبارزه میکنند تبدیل شوند و به بیعدالتیهای خبری در عرصههای جهانی پایان دهند.
نشست بعدی هیات اجرایی اوآنا در بلغارستان
همچنین اسلانوف ـ رییس هیات مدیره آذرتاج و رییس سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه (اوآنا) ـ در سخنانی کوتاه ضمن تشکر از خبرگزاری ایرنا برای برگزاری چهل و سومین نشست هیات اجرایی اوآنا از نشست آینده این سازمان در کشور بلغارستان خبر داد.
رییس هیات مدیره خبرگزاری آذرتاج و رییس سازمان اونا در متنی که در اختیار حاضران در پنل اول مراسم افتتاحیه چهل و سومین نشست هیات اجرایی اوآنا قرار گرفت برخی از نقطه نظرات خود را درباره اهداف و ساختار این سازمان توضیح داده است.
او گفته است که هدف ما گسترش فعالیتهای اوآنا و تبدیل آن به سازمانی مطابق با نیازهای نوین است. ما علاوه بر جلسات هیات مدیره اجرایی میتوانیم کنفرانسها یا کارگاههای آموزشی را با مشارکت خبرگزاریهایی که عضو هیات اجرایی نیستند به منظور تبادل تجربه و بحث در مورد آخرین نوآوریها برگزار کنیم. البته این نیاز به بودجه خاص دارد. طبق قوانین اوآنا تمام سازمانهای عضو باید حق عضویت سالانه پرداخت کنند. ۲۴ عضو در سازمان وجود دارد اما متاسفانه همه آنها به دلایلی به طور مرتب این هزینه را پرداخت نمیکنند. این در حالی است که از طریق بودجه حق عضویت اعضا میتوانیم چنین کنفرانسهایی را سازماندهی کنیم.
اصلانوف اظهار کرده است: یکی از پیشنهادات ما ایجاد دفتر دائمی دبیر کل اوآنا است. طبق اساسنامه فعلی دبیر کل سازمان اوآنا باید از خبرگزاری ریاست سازمان انتخاب شود و هر سه سال یک بار تغییر کند. ما پیشنهاد میکنیم که دبیر کل لزوما نمایندگی خبرگزاری رئیس نباشد و میتواند هر فرد دیگری باشد. ایجاد دبیرخانه دائمی میتواند برای سازمان مزایایی از جمله مدیریت مرکز اسناد، سازماندهی رویدادها و انجام کارهای سازمانی را به شیوهای موثر و کارآمدتر، انتشار اخبار مربوط به تغییرات در سازمانهای عضو و غیره داشته باشد.
او پیشنهاد کرده که سازمان اوآنا میتواند مسابقاتی همچون مسابقه عکس برگزار کند و در این زمینه توضیح داده است: این موضوع میتواند به احیای سایت اوآنا کمک کند. از زمانی که خبرگزاری آذرتاج ریاست سازمان را برعهده گرفته است ما تمام خبرگزاریهای عضو را تشویق کردهایم که اخبار خود را به سایت اوآنا ارسال کنند. ما میخواهیم اخبار، عکسها و فیلمهای خبرگزاریهای عضو را منتشر کنیم تا به یکی از بزرگترین منابع خبری تبدیل شویم.
مدیر خبرگزاری آذرتاج همچنین اعلام کرده است که این سازمان به پیشنهاد خبرگزاری تاس مسابقهای برای جایزه برتر اوآنا راهاندازی کرده است.
همچنین امروز مدیرعامل خبرگزاری بلغارستان در سخنانی اظهار کرد: ششمین همایش اوآنا در کشور بلغارستان با شعار آینده اخبار و خبررسانی برگزار میشود.
به گزارش ایسنا، مراسم افتتاحیه هیات اجرایی سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه (اوآنا) به میزبانی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) صبح امروز، ۱۲ شهریور ماه با حضور عباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، محمد سلطانیفر (معاون امور مطبوعاتی)، علی متقیان (مدیرعامل خبرگزاری ایسنا)، سید ضیاء هاشمی (مدیرعامل خبرگزاری ایرنا)، محمود دعایی (سرپرست موسسه اطلاعات) و جمع دیگری از مدیران مسؤول رسانههای داخلی و خارجی در هتل اسپیناس پالاس برگزار شد.
در ادامه مراسم افتتاحیه تا بعد از ظهر امروز پنلهای دیگری با حضور مدیران رسانههای داخلی و خارجی برگزار میشود.
انتهای پیام