به گزارش ایسنا، علی امیرانی در نخستین نمایشگاه بینالمللی صنعت گاز ایران، با بیان اینکه کشورهای عضو GECF تامینکنندگان قابل اعتماد گاز طبیعی در دنیا هستند، افزود: این کشورها ۷۰ درصد از ذخایر ثابت شده گاز جهانی، ۴۵ درصد از تولید گاز دنیا، صد در صد از تجارت جهانی خطوط لوله و ۵۴ درصد تجارت ال ان جی جهان را در اختیار دارند.
وی ادامه داد: در دبیرخانه GECF به طور مداوم در جهت به روز رسانی چشمانداز و دورنمای عوامل مهم در بازار و صنعت جهانی گاز فعالیت میکنیم تا مطمئن شویم که سند چشم انداز ۲۰۴۰ به عنوان مرجع و منبعی قابل اطمینان برای درک بهتر این صنعت مورد استفاده ذینفعان قرار میگیرد. فرضیههای در نظر گرفته شده در تنظیم سند چشمانداز، بهبود متوسط شرایط اقتصادی در دنیا، رشد جمعیت، افزایش قیمت نفت و جایگزینی ذغال سنگ با گاز در تولید برق است.
مدیر دفتر دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با بیان اینکه صندوق بین المللی پول در پیشبینی خود از رشد اقتصاد جهانی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ نرخ رشد اقتصادی را ۰.۹ درصد پیشبینی کرده، گفت: این اعتقاد به طور گسترده به وجود آمده که اقتصاد جهانی از سال گذشته وارد دوران بهبود شده و علت آن رشد اقتصادهای پیشرفته و نوظهور در دنیا است. پیشبینی ما این است که طی پنج سال آینده شاهد توسعه اقتصادی در جهان با میانگین رشد ۳.۷ درصد خواهیم بود. همچنین در بلندمدت رشد اقتصادی ۳.۴ درصدی در جهان ادامه خواهد یافت. میانگین سرانه جهانی تولید ناخالص داخلی تا سال ۲۰۴۰ به میزان ۸۰ درصد افزایش خواهد یافت و جمعیت جهان هم به میزان ۱.۷ میلیارد نفر افزایش پیدا خواهد کرد.
امیرانی با بیان اینکه انتظار میرود تقاضای جهانی انرژی بین سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۴۰ هر سال ۱۱ درصد افزایش یابد و به طور کلی ۲۸ درصد رشد داشته باشد، گفت: در سال ۲۰۴۰ انتظار میرود سوختهای فسیلی ۷۵ درصد از تقاضای جهانی انرژی را تامین کنند و سهم گاز طبیعی سریعترین رشد را در میان سوختهای فسیلی داشته باشد. سهم گاز در سبد انرژی از ۲۲ درصد در سال ۲۰۱۷ به ۲۷.۶ درصد در سال ۲۰۴۰ افزایش خواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ تقاضای جهانی برای گاز طبیعی به میزان ۲.۴ درصد در سال افزایش یافت، گفت: در حالی که بیشترین رشد مصرف در بخش تولید برق گزارش شده است. GECF پیشبینی میکند که تقاضای جهانی برای گاز طبیعی به طور کلی به میزان ۵۰ درصد تا سال ۲۰۴۰ افزایش یابد و از ۳۷۱۵ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۱۷ به حدود ۵۵۸۱ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۴۰ برسد.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز در مورد محرکهای کلیدی در رشد تقاضای گاز توضیح داد: اعمال سیاستهای محکم برای بهبود کیفیت هوا از طریق جایگزینی سوختهایی با آلایندگی بالا با گاز طبیعی، با فرض اینکه جمعیت شهری تا سال ۲۰۴۰ به حدود ۵.۸ میلیارد نفر برسد، میزان استفاده بالقوه از گاز طبیعی در بخش خانگی و مسکونی بسیار افزایش خواهد یافت. تقاضای بیشتر در بخش صنعتی، در نتیجه افزایش رشد اقتصادی منجر به افزایش استفاده از گاز برای تولید محصولات صنعتی خواهد شد در بخش حمل و نقل انتظار میرود که ال ان جی جایگزین مهمی برای نفت کوره در بخش حمل و نقل دریایی در درازمدت شود و در بخش حمل و نقل شهری و بین شهری استفاده از ال ان جی و سی ان جی افزایش یابد. آخرین محرک رشد استفاده از گاز طبیعی در بخش تولید برق در جهان است.
امیرانی با بیان اینکه تقاضای جهانی برق در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۴۰ به طور میانگین سه درصد رشد خواهد داشت، گفت: در سال ۲۰۱۷ ذغال سنگ با ۳۸.۵ درصد سهم مهمترین گزینه برای تولید برق در جهان به حساب میآید. با این حال انتظار میرود این روند به دلیل آلودگیهای هوا کاهش یابد و سهم ذغال سنگ در سال ۲۰۴۰ به ۳۱ درصد از سبد سوخت برای تولید برق برسد و از طرف دیگر سهم گاز برای تولید برق از ۲۳.۱ درصد در سال ۲۰۱۷ به ۲۴.۶ درصد در سال ۲۰۴۰ افزایش یابد.
وی در ادامه با بیان اینکه تولید گاز در جهان در سال ۲۰۱۷ به افزایش خود ادامه داده و به حجم ۳۶۶۰ میلیارد مترمکعب رسیده، گفت: ۶۰ میلیارد مترمکعب از سطح سال ۲۰۱۶ بالاتر بوده است با این حال کاهشی حدودا بیش از ۳۵ میلیارد مترمکعب از سوی برخی کشورها مانند هلند، بریتانیا، پرو، اندونزی، تایلند، ویتنام و مکزیک به وجود آمد اما این کاهش با افزایش قابل توجه تولید در برخی کشورهای دیگر مانند نروژ، استرالیا، ایران و چین جبران شده است. طبق آمار در سالهای بین ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷ به جز اروپا سایر تولیدکنندگان گاز خود را افزایش دادهاند در حالی که خاورمیانه با نرخ رشد سالانه ۴ درصد و سپس منطقه آسیا و اقیانوسیه با نرخ رشد سالانه ۳.۲ درصد در صدر افزایش دهندگان تولید بودهاند. افزایش تولید خاورمیانه توسط ایران و قطر بوده است این دو کشور به ترتیب ۵۵ و ۴۵ میلیارد مترمکعب به تولید جهانی گاز طبیعی افزودهاند.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با بیان اینکه اروپا تنها منطقه با رشد منفی تولید گاز طبیعی در نمودارها و پیشبینیها خواهد بود، گفت: نروژ، هلند و انگلستان سه تولیدکننده گاز طبیعی در اروپا تولید گاز سالانه خود را در مجموع تا ۱۳۰ میلیون مترمکعب تا سال ۲۰۴۰ کاهش میدهند و سهم اروپا در تولید گاز را از ۷۰ درصد در سال ۲۰۱۷ به ۲ درصد در سال ۲۰۴۰ کاهش خواهد داد.
امیرانی در ادامه در مورد میزان صادرات به تولید نفت و گاز در کشورهای روسیه، الجزایر، نیجریه و ایران گفت: میزان صادرات به تولید نفت روسیه ۴۹ درصد، الجزایر ۶۰ درصد، نیجریه ۹۰ درصد و ایران ۵۵ درصد و میزان صادرات به تولید گاز روسیه ۳۳ درصد، الجزایر ۵۷ درصد، نیجریه ۷۲ درصد و ایران ۵ درصد است.
انتهای پیام