مروری بر مهمترین خبرهای اقتصادی امروز

قیمت واقعی دلار چند است؟

در حالیکه نرخ دلار در چند ماه اخیر رشد شدیدی داشته یک فعال اقتصادی معتقد است قیمت واقعی دلار ۳۵۰۰ تومان است.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر نرخ دلار در بازار آزاد و حتی بازار ثانویه بالاتر از نرخ منطقی است که فعالان اقتصادی عنوان می‌کنند و یکی از اعضای اتاق بازرگانی فاصله دو برابری برای آن اعلام کرده و می‌گوید "نرخ معقول دلار روی کاغذ نهایتا ۳۵۰۰ تومان است. اما قیمت دلار بر مبنای هزینه‌های دولت تعیین می‌شود. البته در آشفتگی بازار، دیگران نیز با ایجاد تنش، بازار را ملتهب می‌کنند ولی بازهم بازیگر اصلی دولت است، چون ۹۰ درصد عرضه ارز از سوی دولت صورت می‌گیرد".

مجیدرضا حریری اظهار کرده است:" اصولا نمی‌دانیم واژه"نرخ واقعی" از کجا پیدا شده است. باید بتوان ارزش حقیقی پول ملی را در یک شرایط نرمال و پارامترهای مشخص ارزیابی کرد. البته "نرخ واقعی" که از سوی فعالان اقتصادی تا سقف ۵۵۰۰ تومان بیان شده، بیشتر ساخته اذهان عمومی است تا آنچه در اقتصاد شکل می‌گیرد. چنین اتفاق‌هایی را باید در بازار واقعی دید که درحال حاضر نیز بازار واقعی در ارزش پول ملی وجود ندارد".

به اعتقاد این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، با توجه به اندازه و ظرفیت‌های اقتصادی، منابع زیرزمینی، ظرفیت‌های صنعتی، کشاورزی، معدنی و خدماتی که در کشور وجود دارد نرخ دلار بیش از ۳۵۰۰ تومان روی کاغذ ارزیابی نمی‌شود.

این اظهارات در حالی است که نرخ دلار در بازار آزاد به مراتب بالاتر از رقم ذکر شده است.

سکه بالا رفت

اما تا بحث نرخ دلار و ارز است به قیمت سکه نیز اشاره بکنیم. در بازار امروز (سه‌شنبه) سکه تمام طرح جدید با ۱۲۷ هزار تومان افزایش نسبت به روز گذشته، به چهار میلیون و ۵۲ هزار تومان رسید.

هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با حدود ۸۰۰۰ تومان افزایش قیمت نسبت به ظهر روز گذشته ۳۰۷ هزار و ۸۰۰ تومان در طلافروشی‌ها داد و ستد می‌شود. همچنین هر قطعه سکه تمام طرح قدیم سه میلیون و ۶۵۱ هزار تومان قیمت دارد و نیم سکه یک میلیون و ۸۵۱ هزار تومان فروخته می‌شود.

طبق اعلام اتحادیه طلا و جواهر، در بازار امروز ربع سکه و سکه گرمی به ترتیب ۹۷۶ هزار تومان و ۵۱۵ هزار تومان فروخته می‌شوند. همچنین هر مثقال طلای ۱۷ عیار یک میلیون و ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان است و هر اونس طلا در بازار جهانی ۱۲۱۳ دلار و ۹۰ سنت معامله شده است.

قیمت‌ها در بازار امروز نسبت به روز گذشته در مجموع روند افزایشی را طی کرده که این افزایش نسبت به قبل از ظهر روز گذشته بیشتر و نسبت به قیمت‌های معامله شده در پایان روز گذشته کمتر است.

دلالان خودرو توهم زده‌اند

قیمت خودرو در بازار آزاد افزایشی غیرطبیعی به خود گرفته و قیمت‌های عجیب و غریبی برای این محصولات ذکر می‌شود. در حالی که دلالان و واسطه‌های بازار خودرو، قیمت‌های نجومی و تخیلی برای خودروهای داخلی عنوان می‌کنند خبری از سازمان‌های نظارتی و برخورد با گران‌فروشان نیست.

از چند ماه پیش با آغاز نوسانات صعودی نرخ دلار، دلالان و سفته‌بازان به بازار برخی کالاها همچون سکه و خودرو هجوم آورده‌اند. نتیجه این وضعیت رشد غیرواقعی و باورنکردنی قیمت خودرو در بازار آزاد بوده است؛ به‌گونه‌ای که در روزهای اخیر قیمتهایی برای خودروهای پرتیراژ داخلی اعلام می‌شود که در نگاه اول می‌توان آنرا شوخی دلالان و واسطه‌ها با خریداران تلقی کرد.

اما مصرف‌کنندگان قربانی اصلی این نابسامانی در بازار خودرو هستند. در طرح‌های فروش اینترنتی خودروسازان به دلیل هجوم تقاضا با اهداف سفته‌بازانه، مصرف‌کنندگان واقعی کمتر موفق به خرید خودرو به قیمت‌های رسمی می‌شوند و ناچار به مراجعه به بازار آزاد هستند. در بازار آزاد نیز دلالان و واسطه‌ها شوری را از حد گذارنده و قیمت‌هایی برای خودرو اعلام می‌کنند که به دلیل پرت بودن، حتی اشاره به آنها نیز در این گزارش جایز نیست.

در این شرایط این پرسش مطرح است که مسوولان و سازمانهای نظارتی مربوطه کجا هستند؟  آیا بازار آزاد همان طور که نامیده می‌شود واقعا "آزاد" است و هیچ نظارت و کنترلی بر آن صورت نمی‌گیرد؟

ظروف یک‌بار مصرف هم گران شد

بازار ظروف یک‌بار مصرف و محصولات پلاستیکی افزایش قیمت بی‌سابقه‌ای را تجربه می‌کند که برخی فعالان این حوزه، علت این گرانی را افزایش قیمت و کمبود مواد اولیه و محصولات پتروشیمی و امتناع شرکت‌های پتروشیمی از ارائه محصولات خود در بازار داخلی اعلام می‌کنند. البته در روی دیگر سکه این ماجرا شرکت‌های پتروشیمی هستند که این اظهارات را کذب دانسته و علت گرانی و کمبود مواد اولیه را، وجود رانت و فعالیت دلالان می‌دانند.

بررسی بازار ظروف یک‌بار مصرف و محصولات پلاستیکی حاکی از آن است که تولیدکنندگان داخلی برای تهیه مواد اولیه تولیدی پتروشیمی‌ها باید محصولات را با سختی و قیمت‌های گران شده خریداری کنند و این روند با وجود آنکه وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور توقف صادرات محصولات پتروشیمی را داد تا نیاز بازار داخلی تأمین شود، همچنان پابرجاست. به گفته احمد مقیمی، رئیس اتحادیه فروشندگان پلاستیک و ظروف یک‌بارمصرف اگر مواد اولیه تامین نشود، در ایام سوگواری محرم و صفر که تقاضای ظروف یک‌بار مصرف افزایش می‌یابد، فاجعه رخ خواهد داد.

در این راستا، برخی تولیدکنندگان ظروف یک‌بار مصرف و محصولات پلاستیکی بر این باورند که شرکت‌های پتروشیمی به جای آنکه مواد اولیه را در بازار داخلی عرضه کنند اقدام به صادرات محصولات خود کرده‌اند و این موضوع باعث افزایش قیمت و کمبود محصولات شده است.

از بازار سهام چه خبر؟

علی‌رغم رشد قیمت‌ سهم‌ها در روزهای گذشته که به علت رشد قیمت ارزهای خارجی بود، امروز بسیاری از سهم‌ها از جمله فرآورده‌های نفتی با افت شدید قیمت و صف‌های طولانی فروش مواجه شدند. افت فزاینده قیمت‌ها امروز در حالی در بازار سهام رخ داد که در روزهای گذشته بازیگران بازار سهام شاهد صف‌های خرید پایدار در گروه‌های مختلف از جمله پتروشیمی‌ها و فلزات اساسی و نفتی‌ها بودند.

شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران، ۳۵۴۰ واحد افت کرد و به رقم ۱۳۶ هزار و ۷۶۵ واحد رسید، اما در ‌عین ‌حال شاخص کل هم وزن با ۳۶ واحد رشد به رقم ۲۱ هزار و ۱۲۷ واحد رسید. نمادهای معاملاتی شرکت‌های پالایش نفت بندرعباس، فولاد مبارکه اصفهان و پالایش نفت اصفهان هر یک به ترتیب ۳۷۰، ۳۵۷ و ۳۰۲ واحد تاثیر کاهنده روی شاخص‌های بازار داشتند. اما در ‌عین ‌حال گروه مپنا، سایپا و تایدواتر خاورمیانه هر یک به ترتیب با ۸۸، ۳۶ و ۲۵ واحد تاثیر افزاینده سعی کردند نگذارند شاخص‌های بازار بیش از این افت کند.

امروز در گروه فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته ای روند قیمت‌ها به شدت کاهشی بود، به طوری که صف‌های فروش پایدار برای تعداد زیادی از سهم‌های این گروه به وجود آمد. همچنین در تعداد زیادی از سهم‌های این گروه که بدون محدودیت نوسان باز بودند، شاهد بیش از ۹ درصد  کاهش قیمت بودیم. وضعیت قیمت گروه فلزات اساسی نیز عمدتا کاهشی بود و در گروه فرآورده‌های نفتی نیز با کاهش شدید قیمت‌ها و صف‌های فروش مواجه بودیم.

اما خودروهایی هر چند که امروز در شرایط چندان مساعدی از بابت رشد قیمت نبودند، ولی تقریبا نیمی از آنها توانستند مقداری رشد کنند.

کاغذ هم چند نرخی شد

بنا بر اعلام رییس اتحادیه چاپخانه‌داران قیمت هر کیلوگرم کاغذ چاپ در بازار سیاه بالغ بر ۶۰۰۰ تومان و قیمت هر کیلوگرم کاغذ رول باز شده در این بازار بین ۵۴۰۰ تا ۵۸۰۰ تومان است.

ایرج علینقی امروز در نشستی خبری در پاسخ به سوالی مربوط به وضعیت ۴۵۰ تن کاغذ کشف شده در انبار توسط محتکران اظهار کرد: در این رابطه با تعاونی‌ها صحبت شده و اتحادیه در جریان مسائل نیست.

رییس اتحادیه صنف چاپخانه‌داران همچنین در پاسخ به سوال دیگری مربوط به جریان مافیای کاغذ و احتکار کنندگان اصلی این کالا تصریح کرد: مافیای کاغذ را نمی‌شناسیم و در کارگروه وزارت ارشاد نیز برای همفکری درخصوص چنین مسائلی دعوت نشدیم. علاوه بر این اطلاعی از گروه‌های مافیایی و سلطان‌های کاغذ نداریم.

در این نشست احمد ابوالحسنی - رییس اتحادیه سازندگان کلیشه و لیتوگرافی - با بیان اینکه ۸۵ درصد از مواد اولیه و تجهیزات صنعت چاپ وارداتی است، گفت: مشکل اصلی در صنعت چاپ مواد مصرفی است و در جلسه‌ای که با رییس اتاق اصناف ایران داشتیم، موافقت‌هایی در این خصوص مد نظر قرار گرفته تا بتوانیم مواد اولیه را با ارز دولتی وارد کنیم.

راه شناسایی سیم و کابل غیراستاندارد

مدیرکل استاندارد استان تهران از توقیف ۱۱ هزار متر سیم و کابل غیر استاندارد خبر داد و از مردم درخواست کرد از طریق سامانه پیامکی نسبت به استاندارد بودن سیم و کابل‌های خریداری شده اقدام کنند.

محمودرضا طاهری با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون ۱۱ هزار متر سیم و کابل غیراستاندارد توقیف و از بازار جمع‌آوری شده است، اظهار کرد: نسبت به استفاده از سیم و کابل‌های استاندارد به شهروندان هشدار می‌دهیم و می‌خواهیم که کابل و سیم‌های غیر استاندارد را خریداری نکنند.

وی در مورد چگونگی اطلاع از استاندارد یا غیراستاندارد بودن کابل و سیم‌های خریداری شده، بیان کرد: مردم می‌توانند جهت اطلاع از استاندارد بودن کالای خریداری شده کد ۱۰ رقمی پایین علامت استاندارد را به سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۵۱۷ پیامک کنند و از اعتبار و صحت کالای خریداری شده مطلع شوند.

مدیرکل استاندارد استان تهران با بیان اینکه در راستای مقابله با تولید و توزیع سیم و کابل‌های غیراستاندارد، تفاهم‌نامه‌ همکاری بین اداره‌ کل و انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان سیم و کابل منعقد شد، گفت: بر این اساس نظارت بر واحدهای تولیدی و توزیعی این فرآورده‌ها تشدید می‌شود.

همچنان در مصرف برق صرفه‌جویی کنید

امسال بر خلاف سال‌های گذشته، صنعت برق در جدال با خاموشی کم آورد و شاهد خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده‌ای در سراسر ایران بودیم که بر اساس گفته‌های مسئولان، کمبود بارندگی و به عبارت بهتر کمبود تولید نیروگاه‌های برق‌آبی و افزایش محسوس دما، موجب ایجاد این وضعیت شد؛ اما مساله این است که آیا در سال آینده نیز این مشکلات به قوت خود باقی می‌ماند؟

از نوزدهم مرداد خاموشی‌های برنامه ریزی شده در کشور پایان یافت و از همان زمان نیز صادرات برق ایران استارت خورد و برنامه ریزی ها برای گذر از پیک (اوج مصرف) سال آینده نیز به جریان افتاد.

بر اساس گفته‌های رضا اردکانیان، وزیر نیرو برنامه‌های تفصیلی برای گذر از پیک سال ۱۳۹۸ آماده شده و در همین هفته به هیات دولت ارائه خواهد شد و برآوردها حاکی از این است که در پیک سال آینده ۶۰ تا ۶۱ هزار مگاوات نیاز تولید برق خواهیم داشت که با توجه به ظرفیت کنونی، باید ۸۰۰۰ مگاوات دیگر به ظرفیت صنعت برق ایران افزوده شود.

وی مدیریت مصرف ۳۰۰۰ مگاوات را نیز عامل دیگری برای افزایش ظرفیت تولید برق کشور می‌داند و معتقد است که از این پس باید به جای کلمه صرفه جویی از عنوان تولید استفاده شود چراکه ساخت نیروگاه محاسن زیادی همچون اشتغال‌زایی بالا دارد، اما توان کشور نیز باید در نظر گرفته شود و چگونگی مصرف آب و برق مورد توجه قرار گیرد.

در همین راستا، اجرای ۱۲ برنامه در حوزه مدیریت مصرف و تولید در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته که نمونه‌ای از این برنامه‌ها شامل بخش صنایع و مشارکت مستمر آنها، اصلاح مسایل پرمصرف و به‌کارگیری لوازم کاهنده، تغییر تعرفه پرمصرف‌ها و... می‌شود که کار دقیق روی آنها انجام شده و در نوبت عرضه به هیات وزیران است.

مراقب جاسوسان باشید!

جدیدترین بدافزار با دو نام PathCall و Dingwe گوشی‌های هوشمند محافظت نشده را هدف قرار داده و از آنها در سطح بالایی جاسوسی می‌کند. دو بدافزار PathCall و Dingwe به خوبی در گوشی مخفی می‌شوند و پس از اولین اجرا، آیکون آن‌ها حذف می‌شود و کاربر هیچ نشانه‌ای از جاسوسی روی دستگاه موبایل خود مشاهده نمی‌کند. این بدافزار در قالب یک برنامه Google Play Store Services نمایش داده می‌شود و توسعه‌دهنده آن با نام hola درج شده است.

جاسوس جدید موبایلی که از خانواده بدافزار BondPath است، از ضبط صدا، تاریخچه مرورگر، تقویم، گزارش‌های تماس، مخاطب‌ها، اطلاعات دستگاه و ای‌میل‌ها جاسوسی می‌کند. با فعال شدن این بدافزار در گوشی‌های همراه هوشمند، ای‌میل‌ها، فایل‌های روی گوشی،   برنامه‌های نصب شده و پیامک‌های ورودی و خروجی نیز از جاسوسی آن در امان نیستند.

همچنین بدافزار دارای قابلیتی است که وضعیت باتری گوشی را نیز گزارش می‌کند و علاوه بر این، گوشی آلوده می‌تواند از راه دور کنترل شود و گفت‌وگوهای برنامه‌های شبکه‌های اجتماعی از قبیل WhatsApp، Skype، Viber، Line، Facebook  و BBM را بدست آورد. اطلاعات دریافت‌شده این نرم‌افزار به سرور از راه دور و از طریق پروتکل HTTP ارسال می‌شود. بر اساس اطلاعات سایت افتا، بررسی رمزنگارهای این بدافزار نشان می‌دهد که نویسنده بدافزار از دانش کمی در رمزنگاری برخوردار است.

بدافزار به ازای هر گوشی آلوده‌شده، یک حساب کاربری در پنل مدیریت از راه دور خود می‌سازد که البته پژوهشگران Fortinet توانسته‌اند با رمزگشایی ارتباطات بین بدافزار و پنل مدیریت، به آن وارد شوند. این خانواده بدافزار اولین بار در می ۲۰۱۶ شناسایی شد و در جولای ۲۰۱۸، نمونه‌های جدیدی از این بدافزار کشف شده است.

هشدار یوتیوب به کاربران

شبکه اجتماعی یوتیوب قابلیت جدیدی را به پلت‌فرم خود افزوده است تا به کاربران میزان استفاده و تماشای ویدیوهای یوتیوب را اعلام کرده و هشدار دهد.

در ماه مه میلادی بود که شبکه اجتماعی یوتیوب اعلام کرد که تصمیم گرفته به منظور جلوگیری از اعتیاد و استفاده بیش از اندازه کاربران به اینترنت، فضای مجازی و آسیب‌های فیزیکی و روحی ناشی از اعتیاد به اینترنت، ساعات و میزان استفاده کاربران از یوتیوب را به آن‌ها اعلام کند و درصورتی که از میزان مشخص و استاندارد روزانه خود تجاوز کرد، به آن‌ها با پدیدار شدن یک اعلان و نوتیفیکشن هشدار دهد.

حالا یوتیوب اعلام کرده است که کاربران قادر خواهند بود با تنظیم میزان ساعات استاندارد برای تماشای ویدیوهای این شبکه اجتماعی، بعنوان مثال ۳ ساعت و ۱۵ دقیقه، از یوتیوب بخواهند که برای آن‌ها میزان مجازی را برای تماشای ویدیو تعیین کند.

کاربران باید به منظور دریافت و بهره‌گیری از این قابلیت جدید، نسخه جدید و به‌روزرسانی شده اپلیکیشن یوتیوب را دریافت و دانلود کنند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۶ شهریور ۱۳۹۷ / ۱۷:۲۴
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 97060603210
  • خبرنگار : 71186