اسماعیل فرزانگان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در این باره گفت: زمینلرزهای که روز یکشنبه، 4 شهریورماه ثلاث بابا جانی را به لرزه درآورد، در شبکه ملی شتابنگاری توسط 23 ایستگاه به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه ایستگاههای شتابنگاری استانهای کرمانشاه، کردستان و ایلام زلزله ثلاث باباجانی را به ثبت رساندند، یادآور شد: عمده ایستگاههای ثبتکننده در استان کرمانشاه است.
فرزانگان با تاکید بر اینکه حداکثر شتاب در ایستگاه تازهآباد استان کرمانشاه بوده است، اظهار کرد: ایستگاه تازه آباد در مرکز شهرستان ثلابباباجانی قرار دارد که شتاب در این ایستگاه به حدود 800 سانتیمتر بر مجذور ثانیه رسیده که شتاب بسیار زیادی است.
رییس بخش شبکه شتابنگاری ایران مدت دوام این زمین لرزه را حدود 6 ثانیه ذکر کرد و یادآور شد: این طور نبوده که این شتاب بالا در حد بسیار زیاد منطقه را تحت تاثیر قرار دهد. اگر این زمینلرزه طولانیتر بود، میتوانست آسیبهای جدیتری وارد کند.
فرزانگان اضافه کرد: ایستگاه "بانمزاران" شتاب نزدیک 180 سانتیمتر بر مجذور ثانیه را ثبت کرده است که شتاب نسبتا زیادی است.
وی با بیان اینکه دورترین ایستگاهی که این زمینلرزه را به ثبت رسانده، در سنندج استان کردستان بوده است، اظهار کرد: از آنجایی که این ایستگاه از کانون زمینلرزه 4 شهریورماه دورتر بود، شتاب بالایی را ثبت نکرده است.
رییس بخش شبکه شتابنگاری اظهار کرد: بررسیهای ما نشان میدهد که روند لرزهخیزی منطقه تازه آباد و ثلاث بابا جانی از بعد از زمینلرزه 21 آبان ماه سال 1396 تغییر کرده است و تاکنون بیش از 100 رکورد داشتیم که توسط ایستگاههای ما به ثبت رسیده است و این عدد نشان میدهد که این منطقه نسبت به گذشته فعال است و بهویژه در ماههای اخیر هر روز حداقل یک زلزله در تازه آباد به ثبت رسیده است.
تفاوت زلزلههای بم، سفید سنگ و کرمانشاه
فرزانگان در خصوص تغییرات روند لرزهخیزی در زلزلههای بم، سفید سنگ و کرمانشاه، توضیح داد: زمینلرزه سر پل ذهاب با بزرگای 7.3 به عنوان یک زمینلرزه بزرگ محسوب میشود و در این قبیل زمینلرزهها یک منطقه دچار شکست میشود.
وی اضافه کرد: اگر دادههای این زمینلرزه را مورد بررسی قرار دهیم، مشاهده میدهیم که نه با یک شکست، بلکه با یک پهنه شکستگی مواجه هستیم و این پهنه شکسته شده ابعادی در حدود 70 در 40 کیلومتر داشته و این پهنهای وسیع و طبیعی است.
رییس بخش شتابنگاری ایران ادامه داد: در چنین شرایطی در صورت وقوع زلزلهای کل منطقه از حالت آرامش و سکون گذشته خارج میشود و این که مجددا این پهنه از نظر زمین ساختی به حالت سکون برسد، نیاز به زمان دارد.
وی خاطر نشان کرد: معمولا بعد از زلزلههای بزرگ، پسلرزهها تا چند سال بعد ادامه خواهد داشت.
شنیدن صداها در بعد و قبل از زلزلههای مهم
رییس شبکه شتابنگاری ایران با اشاره به شنیده شدن صداها در بعد و قبل از وقوع زمینلرزههای بزرگ مانند سرابله و سر پل دهاب، گفت: صداهایی که در سرابله شنیده میشود، ظاهرا به دلیل فروریزشهایی است که در عمق زمین اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه این امر موجب شنیده شدن صداهایی از درون زمین میشود، خاطر نشان کرد: مطالعات مقدماتی تاکنون از سوی محققان کشور نیز انجام شده است، ولی صدای زلزله نیز بحث دیگری دارد.
فرزانگان در این باره توضیح داد: عبور امواج زمینلرزه از سطح زمین، ایجاد صوت را در پی دارد که گاها صداهای آن موجب ترس و وحشت مردم میشود.
وی این صداها را پدیده غیر طبیعی برای زمینلرزهها نمیداند و یادآور شد: دستگاههای شتابنگاری بر روی زمین نصب میشود و حرکت زمین باعث ثبت زلزله میشود؛ از این رو این صداها توسط این دستگاهها قابل رکورد نیست.
انتهای پیام