به گزارش ایسنا، 21 آبان سال گذشته بود که زلزله 7.3 ریشتری کرمانشاه را لرزاند. زلزله ای که 620 کشته برجای گذاشت و به بیش از 100 هزار واحدمسکونی خسارت زد.
دو ماه اول پس از وقوع زلزله به اسکان موقت زلزله زدگان گذشت و حدود 20 هزار کانکس برای اسکان زلزله زدگان نصب شد، اما پس از آن به تدریج ساخت و سازها آغاز شد و اگر چه در ابتدا روند کندی داشت، اما در ادامه و با پای کار آمدن مردم این روند به ویژه در روستاها سرعت گرفت، بگونه ای که نیمه ابتدای مردادماه امسال اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور پنج هزارمین واحد روستایی بازسازی شده در مناطق زلزله زده کرمانشاه را افتتاح کرد
کار بازسازی همچنان با شتاب ادامه دارد تا قول مسئولین مبنی بر اتمام بازسازی تمام واحدهای روستایی خسارت دیده در زلزله تا پیش از فرارسیدن فصل سرما و اتمام بازسازی واحدهای شهری تا اوایل سال آینده، محقق شود.
حالا با گذشت بیش از 9 ماه از وقوع این حادثه، با گذری در مناطق زلزه زده می توان بازگشت تدریجی شهر به زندگی عادی را شاهد بود، در تمام شهرها و روستاهای زلزله زده بازسازی در حال انجام است و بخش زیادی در کانکس ها و چادر ها جمع شده و ساکنین آنها دوباره به خانههایشان برگشته اند و به گفته رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه پرونده بازسازی تمام واحدها تا ابتدای سال آینده بسته میشود.
"بازسازی" مناطق زلزلهزده کرمانشاه نیمه ابتدایی سال آینده به پایان میرسد
رضا خواجه ای رییس ستاد بازسازی مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه در خصوص روند بازسازی این مناطق می گوید: با روند موجود و در صورت تداوم همکاری و مشارکت مردم پیشبینی میشود برنامه بازسازی طبق برنامه پیش رفته و کار بازسازی مناطق زلزله زده استان نیمه ابتدایی سال آینده به پایان برسد.
وی با اشاره به شناسایی 35 هزار واحد احداثی اولویت اول و دوم در مناطق زلزله زده استان، ادامه می دهد: تاکنون پیکنی 32 هزار واحد انجام شده، 28 هزار واحد آرماتوربندی شده، 26 هزار و 500 واحد بتن فونداسیون انجام شده، 20 هزار و 500 واحد اجرای اسکلت صورت گرفته، 17 هزار و 500 واحد دیوارچینی شده و برای 14 هزار و 500 واحد اجرای سقف انجام شده است.
وی با اشاره به اتمام کار بازسازی واحدهای احداثی اولویت اول در روستاها تا پایان شهریور امسال می گوید: در مجموع در روستاهای مناطق زلزلهزده 12 هزار واحد احداثی اولویت اول و 13 هزار واحد احداثی اولویت نوع دوم داریم که کار بازسازی واحدهای اولویت اول روستایی تا پایان شهریور به پایان میرسد. کار بازسازی واحدهای احداثی نوع دوم نیز در حال انجام است و تا پایان آذر امسال کار بازسازی این واحدها نیز به اتمام میرسد.
به گفته خواجهای 17 هزار و 900 واحد تعمیری روستایی نیز در مناطق زلزلهزده وجود دارد که تاکنون 15 هزار واحد آن تعمیر شده و تا پایان شهریور کار تعمیر مابقی واحدها نیز به پایان می رسد.
خواجهای در خصوص بازسازی واحدهای تخریبی در شهرها نیز می گوید: 10 هزار واحد احداثی اولویت اول و دوم در شهرهای مناطق زلزلهزده داریم که از این تعداد هشت هزار واحد احداثی اولویت اول و دو هزار واحد احداثی اولویت دوم هستند.
او در خصوص وضعیت واحدهای شهری که در زلزله دچار آسیب شدند نیز می گوید: بیش از 42 هزار واحد تعمیری در شهرهای این مناطق وجود دارد که تاکنون تعمیر حدود 35 هزار واحد به پایان رسیده است.
خواجه ای بر مشارکت مردم در امر بازسازی تاکید می کند و می گوید: اگر بخواهیم طبق برنامه پیش رفته و کار بازسازی مناطق زلزله زده نیمه اول سال آینده به پایان برسد، نیازمند مشارکت همه جانبه مردم هستیم.
وضعیت نسبتا مناسب بهداشت مناطق زلزله زده
یکی دیگر از مسائلی که در مناطق زلزله زده نگرانی هایی را ایجاد کرده بود و بیم آن می رفت به تهدیدی جدی تبدیل شود، بحث بهداشت این مناطق بود.
تامین آب شرب سالم، جلوگیری از اپیدمی برخی بیماریها، تامین سرویس بهداشتی و حمام مورد نیاز زلزله زدگانی که در چادر و کانکس زندگی می کردند، دفع بهداشتی فاضلاب و ... از مسائلی بود که عدم کنترل و مدیریت آنها می توانست مشکلات اساسی در این مناطق بوجود آورد، مشکلاتی که وقوع آنها به مراتب تهدیدی جدی تر و خطرناک تر از زلزله بود.
گر چه در ماههای ابتدایی پس از وقوع زلزله نقصهایی در این زمینهها وجود داشت و کمبود سرویس بهداشتی و حمام و دفع نامناسب فاضلاب مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده بود، اما با گذشت زمان و افزایش امکانات از یک سو و بازگشت تعدادی از زلزله زدگان به خانه هایشان این شرایط بهتر شد، بگونه ای که نماینده تامالاختیار وزیر بهداشت در مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه معتقد است هم اکنون وضعیت بهداشتی این مناطق به حد قابل قبول و نرمالی رسیده است.
دکتر طیب قدیمی با اشاره به کاهش جمعیت زلزله زدگان "کانکسنشین" می گوید: با روند ساخت و ساز صورت گرفته در مناطق زلزلهزده بخشی از زلزله زدگان در خانههای خود مستقر شدهاند و به تدریج جمعیت کانکسنشین در این مناطق در حال کاهش است و در این شرایط کمبودی در بحث سرویسهای بهداشتی و حمام نداریم.
قدیمی یکی از معضلات مناطق زلزلهزده را بحث نخالههای ساختمانی عنوان می کند و می گوید: متاسفانه جمعآوری نخالهها در روستاها به وضعیت ایدهآل نرسیده و باید هرچه سریعتر در این زمینه اقدام شود. در شهرها هم به خاطر حجم ساخت و ساز باز هم نخاله انباشت شده وجود دارد که باید برای جمع آوری آن اقدام شود.
قدیمی با اشاره به شکسته شدن گرمای هوا ادامه می دهد: تقریبا یک ماه از فصل گرما مانده و اوج گرما را پشت سر گذاشتهایم و با توجه به اقدامات پیشگیرانه صورت گرفته از جمله انجام چندین مرحله سمپاشی عملا نگرانی برای بروز اپیدمی بیماری نداریم.
این مسئول یادآور می شود: در بحث جمع آوری روان آبها و تامین آب شرب درمناطق زلزله زده نیز به همت مسئولین هم اکنون مشکلی وجود ندارد.
مدارس مستحکم جایگزین کانکس ها می شوند
در زلزله سال گذشته 78 مدرسه مناطق زلزله زده استان تخریب شد و تا چندی بخش زیادی از دانشآموزان این مناطق مکانی برای ادامه تحصیل نداشتند، اما به سرعت کانکس هایی جایگزین کلاس های تخزیبی شد و در ادامه هم خیرین به کمک آمده و ساخت و ساز مدارس تخریبی را آغاز کردند تا دانش آموزان بتوانند سال تحصیلی جدید را به جای کانکس در مدارسی مستحکم آغاز کنند.
هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه نیز در جلسه اخیر شورای آموزش و پرورش استان تاکید کرد که ابتدای مهر ماه نباید دانش آموزان مدارس مناطق زلزله زده در کانکس باشند و مسئولین آموزش و پرورش نیز قول دادند که چنین نخواهد بود.
زلزله آبان 96 با همه تلخی ها و با همه داغ هایی که بردل خیلی از مادران و پدران و فرزندان این دیار گذاشت حالا فقط یک خاطره تلخ نیست و این روزها با همت و تلاش همه ایرانی ها تبدیل به فرصتی برای بازسازی و مقاوم سازی مناطق زلزله زده تبدیل شده و حالا همه دست به دست هم داده اند تا دشت ذهاب دوباره جان بگیرد و ازگله به روزهای شادیاش برگردد و غبار ویرانی از چهره شهر و روستای این دیار کنار برود و زندگی دوباره در کرمانشاه جریان عادی خود را از سر بگیرد.
انتهای پیام