بیژن کامکار: انتظامی جایگزین ندارد

بیژن کامکار در پی درگذشت عزت‌الله انتظامی گفت: امیدوارم جوان‌ها بتوانند جایگزین خوبی برای او باشند؛ اگرچه چنین افرادی جایگزین ندارند؛ انتظامی در شش دهه ابرمرد سینمای ایران بود.

به گزارش ایسنا، نشست خبری هشتمین جشنواره بین‌المللی «دف‌نوای رحمت» برگزار شد.

در این نشست بیژن کامکار (نوازنده دف و دبیر افتخاری جشنواره)، امین مرادی (رییس حوزه هنری استان کردستان) و محمد زرویی نصرآباد (مدیر موسسه سپهر سوره) به ارائه توضیحاتی درباره این رویداد پرداختند و پاسخگوی پرسش خبرنگاران بودند.

امین مرادی در ابتدا با اشاره به درگذشت عزت‌الله انتظامی و سید ضیاالدین دری گفت: درگذشت دو تن از بزرگان سینما و تلویزیون را تسلیت می‌گویم. بدون شک فقدان این عزیزان غیر قابل جبران است. اگر امروز امنیت پایدار در کشور وجود دارد، به دلیل خون شهدا و آزادگان سرافراز است. اگر در نقطه صفر مرزی مریوان جشنواره برگزار می‌شود مدیون خون شهدا و در سایه امنیت پایدار کشور است که باید قدردان آن باشیم. کردستان همیشه مظلوم است.

او ادامه داد: اردیبهشت ۸۸ استثنایی بود؛ مردم کردستان با خلق حماسه‌ای بی‌نظیر، میزبان رهبر معظم انقلاب بودند. سفر ایشان نقطه عطفی در کردستان شد. ایشان در میدان آزادی این مدال افتخار را به استان دادند که سنندج استان فرهنگی و سرزمین فرهنگ و هنر است.

مرادی اظهار کرد: جشنواره دف نوای رحمت یکی از حرکت‌های تاثیرگذار بوده است. برای اولین بار در دنیا همنوازی هزار دف را داشتیم و کردستان پایتخت دف جهان شد.

سپس بیژن کامکار بیان کرد: متاسفانه دیروز شنیدیم که استاد عزت‌الله انتظامی را از دست دادیم به خانواده او و مجید عزیز تسلیت می‌گویم. از سویی درگذشت سید ضیاالدین دری باعث تاسف ما شد و اینکه او نتوانست سریال «سنجرخان» را به سرانجام برساند.

او در ادامه درباره ساز دف گفت: بارها گفتم اما هچوقت توجه نشد؛ اینکه در نظر عوام هر چه گرد باشد و رویش پوست، دف است، اما اینگونه نیست. این ساز در اصل بنا بر اشاراتی که در ادبیات ماست، یکی از سازهای اصیل ایرانی بوده است. برخی سازها مانند دف و نی بست نشینی کردند.

کامکار اظهار کرد: دف بعد از ۱۳۰۰ سال، دوباره به موسیقی ایرانی برمی‌گردد. دف جای هیچ سازی را تنگ نکرده بلکه به کمک سازهای دیگر آمد و راه سازهای کوبه‌ای دیگر را شفاف و جا را برایشان وسیع کرد.

این نوازنده دف بیان کرد: موسیقی شاید از نظر کیفی نه ولی از نظر کمی خیلی رشد کرده است. من زمانی تنها دف نواز ایران بودم، اما حالا در کشورهای همسایه تقاضای مسترکلاس دارند و همین‌طور پیش برویم کشورهای دیگر هم میخواهند این ساز را میان آن‌ها ببریم. راهی نمانده این ساز جهانی شود. در پاریس که حضور داشتم دعوت کردند ساز من را بشنوند و همه مجذوب شدند؛ بنابراین اگر دیدید در ارکستر فیلارمونیک یا سمفونیک فرانسه دف می‌نوازند تعجب نکنید. این ساز زیبا و پر از احساس است.

او با اشاره به برگزاری جشنواره دف نوای رحمت گفت: به دلیل استقبال زیاد جوان‌ها این فستیوال را برگزار کردند. من در چند دوره‌ای که حضور داشتم خیلی خوب و حرفه‌ای برگزار شد. چیزی از نظر مدیریت کم نداشته است. تنها مشکل آن این است که برگزیدگان جایزه‌شان را می‌گیرند و می‌روند. دوست داشتم می‌شد برای نفرات برتر کاری کرد که هنرشان را در جاهای مختلف عرضه کنند.

این نوزازنده در ادامه اظهار کرد: وزارت ارشاد، رادیو، تلویزیون و آموزش و پرورش متولی موسیقی هستند و باید ارکستر داشته باشند. متاسفانه در هیچ اشل حقوقی مملکت موزیسین استخدام نمی‌کنند.

کامکار که پیش از ظهر ۲۷ مرداد در حوزه هنری صحبت می‌کرد، ابراز امیدواری کرد، این فستیوال جهانی شود.

سپس مرادی توضیح داد: جشنواره در گروه نوازی و تک نوازی و مولودخوانی برگزار می‌شود. از ۳۰ استان آثار به دبیرخانه رسید. ۷۱۰ هنرمند شرکت کردند که ۲۵۰ نفر آن‌ها در سنندج حضور پیدا می‌کنند.

او ادامه داد: رسالت حوزه این است که کشف و جذب و پرورش باش.د با استاد صحبت کردیم در طول سال ورک‌شاپ‌هایی در این زمینه برگزار شود. در مراسم اختتامیه از یکی از موسیقیدان‌های کردستان، صدیق تعریف تجلیل خواهیم کرد.

سپس محمد زرویی نصرآباد درباره عزت‌الله انتظامی بیان کرد: در جشنواره تئاتری که برگزار می‌کنیم از برکت حضور استاد انتظامی استفاده می‌کردیم. با دقت نظر و سعه صدر کارها را می‌دیدند و از جوان‌ها دفاع می‌کردند.

او ادامه داد: سپهر سوره هنر در جشنواره‌های استانی که سراسری برگزار می‌شود، ورود پیدا کرده و به کمک آن‌ها رفته است.

مدیر موسسه سپهر سوره هنر درباره دستاوردهای این جشنواره گفت: یکی از دستاوردهای این رویداد، ثبت جهانی ساخت دف به نام کردستان بود. سازهای ما به شکل سرقتی به نام کشورهای همسایه ثبت می‌شود اما خوشبختانه برای دف چنین اتفاقی رخ نداد.

او در ادامه اظهار کرد: تیزر جشنواره امروز عصر در اینستاگرام موسسه رونمایی خواهد شد. تندیس جشنواره توسط استاد اصغر یوزباشی خلق شده که در اختتامیه رونمایی خواهد شد. همچنین مستند پرتره‌ای از صدیق تعریف ساخته شده که در اختتامیه پخش خواهد شد.

زرویی نصرآباد بیان کرد: اگر بودجه ما اجازه بدهد قصد برگزاری مسترکلاس و کارگاه، چه در استان و چه در کشور یا کشورهای حوزه خلیج فارس، شمال آفریقا، اسپانیا، هندوستان و پاکستان را داریم.

سپس کامکار گفت: خواهشم این است که حرمت و قداست دف را حفظ کنند. گاهی استفاده‌های نابه جا و گاهی وحشتناک از دف شده است. اما آنقدر استفاده‌های خوب انجام شده که این‌ها در میانش معلوم نیست. امروز میلیون‌ها نفر دف می‌زنند و جوان‌هایی هستند که با قدرت این کار را انجام‌ می‌دهند. باورم نمی‌شد خانم‌ها جذب این ساز شوند زیرا ساز سنگینی است اما در جشنواره دیدم گاهی خانم‌ها به ویژه در گروه‌نوازی بهتر می‌نوازند.

او اضافه کرد: متاسفانه دست‌هایم از کار افتاده حتما باید در کنارش ورزش و نرمش و خودسازی وجود داشته باشد. کسی نبود که قبلا این‌ها را به من بگوید.

سپس مرادی در پاسخ به پرسشی درباره بخش بین‌الملل جشنواره توضیح داد: گروهی از اربیل عراق در این رویداد شرکت خواهد کرد.

زرویی نصرآباد نیز در این زمینه گفت: چند تا گروه راه پیدا کرده بودند متاسفانه به دلیل نوسانات ارز در کشور و محدودیت بودجه جشنواره نتوانستیم پذیرای آن‌ها باشیم.

به گزارش ایسنا، این جشنواره ۳۱ مرداد در سنندج، پایتخت دف جهان آغاز می‌شود و تا دوم شهریور ماه ادامه دارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ / ۱۲:۵۰
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 97052714101
  • خبرنگار : 71544