به گزارش ایسنا، طبق اعلام، این جشن با حضور وزیران گردشگری ۳۴ کشور آسیایی از پنجم تا هفتم شهریورماه در شهر همدان برگزار میشود که به گفته معاون گردشگری کشور تا کنون نمایندگان بنگلادش، عراق، جمهوری آذربایجان و افغانستان برای شرکت در این مراسم اعلام آمادگی کردهاند.
همدان چگونه پایتخت کشورهای آسیایی میشود؟
محمدناصر نیکبخت ـ استاندار همدان ـ در نشست خبری که پیش از ظهر امروز، سهشنبه ۲۳ مردادماه با همراهی معاون گردشگری کشور و مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در تهران برگزار شد، در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که پیشتر اعلام شده بود این رویداد بینالمللی مشکل اعتباری ندارد، میزان اعتبارات آن چقدر تعیین و تخصیص داده شده و اگر معتقدید تبلیغات خوبی برای معرفی انجام شده است، چند درصد گردشگر داخلی و خارجی از این جریان به استان جذب و میزان جذب سرمایهها چقدر بوده است؟ گفت: اعتبارات زیادی نداریم؛ برای همین امروز با سازمان برنامه و بودجه جلسهای خواهم داشت. مجلس ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای این رویداد مصوب کرده بود که هنوز یک ریال از آن پرداخت نشده است که البته این هزینه اجرایی رویداد میشود و نه طرحهای عمرانی.
وی افزود: اگر ما منتظر اعتبارات میماندیم، نمیتوانستیم هیچ یک از طرحهای عمرانی را در استان به اجرا برسانیم. در جریان همدان ۲۰۱۸، ۱۵۳۱ طرح به مبلغ ۴۰۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات استان مصوب شده که همه آنها در حال انجام است. شرایط به گونهای است که چهره همدان امروز نسبت به دو سال گذشته کاملا متفاوت شده و همه برای میزبانی آماده هستند. ما پیادهراههایی در همدان ساختهایم که حتی چند استان میخواهند از آن نمونهبرداری کنند.
محمدمحب خدایی ـ معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در اینباره توضیح داد: کارهای زیربنایی برای تعیین محور گردشگری در شهر همدان انجام شده است. البته در گردشگری موضوع فقط بحث اسکان نیست ظرفیتهایی باید تعریف شود که میزان ماندگاری مسافران را افزایش دهد. تبلیغات این رویداد نیز در سطح ملی توانسته موج خوبی ایجاد کند که اثرات آن در نوروز و حجم مسافرانی که سفر به همدان را انتخاب کردند، ملموس بود.
استاندار همدان در ادامه، همدان را به لحاظ تاریخی، قدمت و مشاهیر شایستهترین استان کشور دانست و افزود: به این نتیجه رسیدهایم که محور توسعه استان را گردشگری قرار دهیم، چرا که با توجه به شرایط آب در کشور نمیتوان سطح زیر کشت را دیگر افزایش داد، بنابراین صلاح دیدهایم در کشاورزی راندمان برداشت را با اقدامات علمی، فنی و آبیاری مدرن ارتقاء دهیم.
وی با تاکید بر اینکه گردشگری محور توسعه استان همدان است، به ظرفیتهای دسترسی به این استان اشاره کرد و افزود: راهآهن همدان به بهرهبرداری رسیده که در کنار فعالیت فرودگاه بینالمللی آن و همچنین آزادراههایی که دسترسی به ۹ استان همجوار را در فاصله زمانی یک و نیم تا سه ساعت آسان کرده میتوان گردشگری داخلی را در این استان تقویت کرد.
او همچنین از ساخت ۱۳ هتل در این استان خبر داد و افزود: مجموعا شش هتل به مرحله بهرهبرداری رسیدهاند. بومگردیها نیز توسعه یافته و حجم صادرات مبلمان منبتکاری از ملایر (شهر جهانی منبت) و تویسرکان بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است.
استاندار همدان معتقد است: حجم مبلمان منبت فروخته شده از شهرستانهای ملایر و تویسرکان و همچنین رشد اقامت گردشگران در نوروز که رتبه این استان را به جایگاه دوم رساند نشانههای ملموسی از اثرگذاری رویداد همدان ۲۰۱۸ است.
او در ادامه پاسخ به سوال ایسنا درباره حجم اعتبارات ناچیزی که برای طرحهای زیرساختی این استان همسو با رویداد پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در همدان تخصیص داده شده، با بیان اینکه یک سرمایهگذار در همدان با هزار میلیارد تومان در حال ساخت هتلی پنج ستاره همراه با ۳۰۰ واحد کمپ اقامتی است، گفت: کل اعتبارات استان ما به ۴۰۰ میلیارد تومان هم نمیرسد، آن ۱۵۳۱ پروژه نیز از محلهای دیگری اعتبار جذب کردهاند، ضمن آنکه دولت اجازه سرمایهگذاری در هیچ بخشی را ندارد. ما همه این اقدامات را از محل سرمایهگذاریهای مردمی و تسهیلاتی که از بخشهای دیگر جذب کردهایم، انجام میدهیم.
نیکبخت بیان کرد: نرخ رشد بیکاری در استان همدان مرتب در حال کاهش است. این عاملی جذابی برای سرمایهگذاری است. در استان همدان یک ریال از سرمایهها در بخش تولید، دولتی نبوده است. سرمایهای که ایجاد اشتغال کرده متعلق به مردم است. ما هیچ وقت فکر نمیکردیم در شهر تویسرکان هتل بسازیم اما رویداد ۲۰۱۸ این امکان را فراهم کرد.
علی مالمیر ـ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان ـ نیز به جزئیات اقدامات زیرسازی انجام شده در جریان رویداد پایتختی این شهر برای سال ۲۰۱۸ اشاره کرد و افزود: بیش از ۵۰ برنامه در زیرمجموعه این رویداد انجام شده که جشنوارههای پویانمایی، طب سنتی و گیاهان دارویی، کنفرانس بینالمللی پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی با حضور وزیران گردشگری آنها در شهریورماه و مجمع سالیانه سازمان جهانی جهانگردی در آبانماه و ۱۰۰ پروژه مرمتی و زیرساختی در حوزه احیای بناهای تاریخی و روستاهای هدف گردشگری برگزار شده و یا خواهد شد.
وی اضافه کرد: این اقدامات زمانبر است و نمیتوان انتظار داشت که به زودی به نتیجه برسند. میزان اعتبارات دولتی اختصاص یافته به پروژه همدان ۲۰۱۸ کسر اندکی از اعتبارات بزرگ خواهد بود.
مالمیر گفت: در حوزه تسهیلات تعداد بنگاههای فعال گردشگری در برابر بنگاههای صنعتی بسیار محدود است، اما ۳۰ درصد از سهم تسهیلات استان را به خود اختصاص داده، این در حالی است که قبلا این سهم کمتر از چهار پنج درصد بود. سرمایهگذار با چنین رشدی نمیتواند از حضور در بازار همدان صرف نظر کند.
استاندار همدان نیز در توضیحات دیگری اضافه کرد: رتبه کسب و کار استان همدان براساس گزارش مجلس از ۲۴ به ۱۱ رسیده است. نرخ بیکاری این استان مشترکا با زنجان رتبه سوم کشور را به دست آورده است. در بهار امسال نرخ بیکاری ۸.۲ درصد بوده است که سهم قابل توجهی از آن به گردشگری و صنایع دستی مربوط میشود. این شرایط حتما برای سرمایهگذاری جذاب است.
او در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی درباره کندی تبلیغات برای معرفی این رویداد اظهار کرد: دو زمان برای تبلیغات رویداد همدان ۲۰۱۸ تعیین شده بود که در مرحله نخست تبلیغات خوبی در تهران انجام شد. در یک فاصله زمانی نیز مشغول به توسعه زیرساختها شدیم. اکنون فاز دوم تبلیغات آغاز شده است.
کریدور سفرهای شمال به همدان میرسد
محمد محب خدایی ـ معاون گردشگری کشور ـ در ادامه درباره تبلیغات بینالمللی این رویداد بینالمللی گفت: این اقدام از طریق ارتباط با مجمع گردشگری کشورهای آسیایی و همچنین سازمان جهانی جهانگردی انجام میشود و موازی با آن تبلیغاتی در شبکههای برونمرزی ایران انجام شده است.
وی درباره اقدامات دیرهنگام برای برگزاری جشن پایتختی همدان در حالی که کمتر از پنج ماه دیگر به پایان این سال باقی مانده است، اظهار کرد: این رویدادها در بازهای یک ساله تعریف شدهاند که پایان سال به معنی خاتمه یافتن آن رویداد نیست. اتفاقا هر چه دیرتر برگزار شود بهتر است، چون از بورس خبر خارج نمیشود. علاوه بر این ما برای تعیین زمان باید هماهنگیهای بینالمللی انجام دهیم.
خدایی سپس در پاسخ به پرسشی درباره تعداد وزیران که قرار است در رویداد همدان ۲۰۱۸ شرکت کنند، توضیح داد: همه کشورهای آسیایی برای این جشن دعوت شدهاند. وزارت خارجه هنوز آمار نهایی را اعلام نکرده، ضمن آنکه باید به شرایط سیاسی کشورها نیز توجه کنیم. در نظر بگیریم که تعداد زیادی از وزرای گردشگری حوزه مشترک دیگری نیز دارند که البته تاکنون نمایندگان کشورهای بنگلادش، عراق، افغانستان، جمهوری آذربایجان و سفیر اسپانیا برای حضور در این مراسم اعلام آمادگی کردهاند. در مجمع سالیانه سازمان جهانی جهانگردی نیز قرار است دبیرکل این سازمان حضور داشته باشد.
معاون گردشگری سپس از فرصت این نشست استفاده کرد و اشارهای به برنامه بازاریابی بینالمللی گردشگری داشت و گفت: تغییرات اساسی در این برنامه ایجاد شده و قرار است آژانسهای کشورهای مقصد بازاریابهای ایران شوند. این برنامه برای جمهوری آذربایجان، چین، عراق و عمان تعریف شده است. ما دنبال این هستیم که مقاصد جدید را به شهرهایی غیر از تهران، اصفهان و شیراز متصل کنیم که همدان از آن جمله است.
وی اضافه کرد: در سفرهای داخلی محور تبلیغات بر این است که بار سفر مردم از استان مازندران برداشته و به سمت همدان هدایت شود.
خدایی همچنین به تفاهمنامهای که چندی پیش میان سازمانهای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، برنامه و بودجه و صندوق توسعه ملی برای ایجاد ۱۹۰ هزار شغل امضا شد، اشاره کرد و گفت: برای توسعه صنعت گردشگری و صنایع دستی ۸۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در اختیار سازمان قرار گرفته که شاید از برکات رویدادهای بینالمللی تبریز و همدان ۲۰۱۸ باشد. امیدواریم همه کشور از این فرصت برای پویا شدن استفاده کنند.
انتهای پیام