در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

شروط افزایش وام شرکت‌های دانش‌بنیان در نوسانات ارزی/امهال بازپرداخت تسهیلات در شرایط تحریم

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی از تغییر میزان وام در تلاطمات ارزی اخیر برای شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد و گفت: در صورتی که شرکتی بعد از خرید خارج با تغییر ارز مواجه شده باشد و این تغییرات در قیمت نهایی آنها تاثیرگذار باشد، میزان وام درخواستی آنها تغییر خواهد کرد.

دکتر بهزاد سلطانی در گفت‌وگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه برای دوران تحریم در حال برنامه‌ریزی‌های خاص برای شرکت‌های دانش‌بنیان هستیم، افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان که وام آنها در صندوق مصوب شده باشد و از سوی دیگر اگر اقدام به خرید مواد اولیه از خارج کرده باشند و تغییر نرخ ارز موجب شود که در قیمت نهایی محصولات آنها اثرگذار باشد، این دسته از شرکت‌ها می‌توانند به صندوق مراجعه کنند و ما با بررسی، میزان وام آنها را تغییر دهیم.

وی با تاکید بر اینکه در دوران تلاطمات ارزی شرکت‌های دانش‌بنیان مشروط بر اینکه خرید خارجی داشته باشند و وام آنها در صندوق مصوب شده باشد، در چتر حمایتی صندوق قرار خواهند گرفت، اظهار کرد: علاوه بر آن در شرایط بحرانی کنونی خدمات اشتغال‌زایی ایجاد کردیم.

سلطانی ایجاد ارتباطات شرکت‌هایی دانش‌بنیان داخلی و خارجی را از دیگر خدمات صندوق در شرایط تحریم نام برد و افزود: ایجاد این ارتباط در دوران تحریم بسیار مهم است. علاوه بر آن در صورتی که شرکت‌ها در دوران تحریم با مشکلاتی مواجه شوند و توانایی عودت وام را نداشته باشند ما به آنها امهال می‌دهیم. این همان اقدامی است که تاکنون انجام داده‌ایم.

وی با بیان اینکه وضعیت این شرکت‌ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت و بر اساس ارزیابی‌ها، زمان بازپرداخت را برای شرکت‌ها تمدید می‌کنیم، در عین حال تاکید کرد: این حمایت‌ها مشمول همه شرکت‌ها نخواهد شد و دارای شرایط خاصی است.

اولویت‌های صندوق در شرایط بحرانی

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به برنامه‌های این صندوق در حوزه‌های اولویت‌دار مانند بحران کم‌آبی، گفت: در حوزه آب، حمایت از شرکت‌های فعال در حوزه آب شیرین‌کن‌ها از جمله اولویت‌های این صندوق است؛ از این رو با شناسایی این شرکت‌ها به طور خاص به آنها تسهیلات اعطا می‌کنیم.

وی حوزه‌های اولویت‌دار این صندوق را "آب" و "ریزگردها"،  ذکر و خاطر نشان کرد: حوزه "انرژی تجدیدپذیر" از دیگر اولویت‌های ما است. در حال حاضر تعدادی از شرکت‌ها در حوزه تولید پنل‌های خورشیدی فعال هستند که جزو اولویت‌های ما است و ما از آنجایی که می‌دانیم این شرکت‌ها دانش‌بنیان هستند، تسهیلات را در اختیار آنها قرار خواهیم داد.

سلطانی، حمایت از شرکت‌هایی را که اقدام به کاهش مصرف انرژی در ساختمان می‌کنند، از دیگر اولویت‌های این صندوق نام برد.

سرمایه‌گذاری خارجی و فعالیت‌های بین‌الملل

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در پاسخ به این سوال که آیا این صندوق مجاز است وارد سرمایه‌گذاری‌های خارجی شود، ادامه داد: در این زمینه برای ما صراحتی در قانون وجود ندارد، ولی ما اعتقاد داریم که باید وارد این حوزه شویم و در این زمینه به دنبال اصلاح مقررات هستیم.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده گفت: در سازمان تجارت بین‌الملل عضو هستیم تا سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور را جذب کنیم، این اقدام مشکل است ولی این برنامه را در دستور کار قرار دادیم.

سلطانی ارتباط میان شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی با خارجی را از دیگر برنامه‌های این صندوق عنوان کرد و افزود: با کشورهایی چون هند و چین این برنامه در حال اجرا شدن است.

وی، فعالیت ذیل پیمان‌های بین‌الملل مانند اسکپ،‌ ارتباط با صندوق‌های شبیه صندوق نوآوری و شکوفایی مانند TBE و NRDC هند، فینپ برزیل، VPR‌ فرانسه و صندوق آلمان و پیگیری عضویت در اتحادیه صندوق‌های مشابه در اتریش را از دیگر برنامه‌های این صندوق دانست و گفت: عضویت در اتحادیه‌های بین‌المللی به ما اعتبارات هم می‌دهد مانند هیاتی که از صندوق اسکپ سازمان ملل به ایران آمده بود و به ما پیشنهاد راه‌اندازی صندوق مشترک در ایران را داد.

به گفته وی بر اساس این پیشنهاد، با سرمایه گذاری مشترک بانک توسعه اسلامی، سازمان ملل و ایران؛ صندوقی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد می‌شود که با آن موافقت شد.

سلطانی از حمایت شرکت‌ها برای حضور در "شو روم"‌های فناوری خبر داد و گفت: شو روم‌ها، نمایشگاه‌های فناوری دائمی است و در آن محصولات دانش‌بنیان به همراه توضیحات آن به مدت یک سال قرار می‌گیرد که برای حضور شرکت‌ها در این رویداد ما 70 درصد هزینه‌های شرکت‌ها را پرداخت خواهیم کرد؛ ضمن آنکه 70 درصد هزینه‌های شرکت‌ها را که در سفرهای دولت و یا اتاق بازرگانی حضور دارند نیز پرداخت می‌کنیم. البته به شرطی که 30 درصد از سوی شرکت دانش­‌بنیان مربوط پرداخت شده باشد.

گلایه از سنگین بودن وثایق

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به مشکلات مالی کشور، با تاکید بر اینکه تاکنون 142 میلیارد تومان مشارکت سرمایه‌گذاری مصوب کرده‌ایم، اظهار کرد: برخی از شرکت‌ها از سنگین بودن وثایق صندوق گلایه دارند، ولی باید این سوال پرسیده شود که چرا این شرکت‌ها این پول را به صورت مشارکتی تقاضا نمی‌کنند و صرفا از صندوق تقاضای وام دارند؟ در این صورت ما از شرکت‌ها وثیقه‌ای دریافت نخواهیم کرد.

وی با تاکید بر اینکه شرکت‌های نوپا نباید وام بگیرند، ادامه داد: ما راه را برای این شرکت‌ها مسدود نکردیم و خدمات مشارکت سرمایه‌گذاری را برای شرکت‌ها تعریف کردیم. صندوق در سرمایه‌گذاری مشارکتی، به اندازه سهمی که در شرکت آورده است، سود دریافت می‌کند و یا در ضرر آنها شریک خواهد بود.

سلطانی با بیان اینکه این موضوع در بدو ورود شرکت‌ها به صندوق در بخش "میز پذیرش" تشریح  می‌شود، اظهار کرد: در زمانی، متوسط زمان بررسی طرح‌ها 7 ماه بود و بر اساس دستور هیات امنای صندوق، این امر اصلاح شد و در حال حاضر این زمان به 3 ماه رسیده است و در حال حاضر بررسی طرح‌های برخی از شرکت‌های نوپا و کوچک 3 هفته انجام می‌شود و شرکت بزرگ دانش‌بنیان داریم که بررسی طرح‌های آنها در مدت 5 ماه بوده است، ولی به طور کلی متوسط 3 ماه است، اما ما درصدد کم کردن این زمان هستیم.

انتقاد نسبت به بوروکراسی صندوق برای ارائه خدمات

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه ما نسبت به ایراد بوروکراسی صندوق غافل نیستیم و در حال اصلاح آن هستیم، یادآور شد: صندوق یک نهاد جوان 5 ساله است؛ از این رو حتما اشکالاتی در فعالیت‌های ما وجود دارد، ولی چشم خود را نسبت به این ایرادات نبسته‌ایم.

وی با بیان اینکه بوروکراسی بانک‌ها زمان‌بر تر نسبت به صندوق است، گفت: ما برای کاهش بوروکراسی‌ها، به سمت اینترنتی کردن رفتیم. با این اقدام هر شرکت دانش‌بنیانی دارای کد و کارتابل خاصی است و می‌تواند تقاضاهای خود را از تمام استان‌های کشور به ما ارسال ‌کند و ما با بررسی تقاضاها مبالغ درخواستی را به آنها ارائه می‌دهیم.

سلطانی با بیان اینکه هنوز برخی از فعالیت‌های ما از طریق اینترنتی انجام نمی‌شود، اظهار کرد: از 40 خدمت این صندوق 2 تا 3 مورد اینترنتی نشده است و اینترنتی کردن این خدمات در دستور کار قرار دارد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ / ۰۲:۳۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 97051608856
  • خبرنگار : 30057