به گزارش ایسنا، دکتر ایرج حریرچی در همایش کشوری ترویج تغذیه با شیر مادر با بیان اینکه سالهاست اهمیت شیر مادر در بقای شیرخواران و نقش بیبدیل آن در سلامت مرکز توجه مجامع بینالمللی قرار گرفته، گفت: همه ساله ۱۰ تا ۱۶ مرداد ماه به عنوان هفته جهانی شیر مادر تعیین شده که هدف از آن تاکید مجدد بر اهمیت این موضوع و جلب توجه نسبت به آن در سطوح مختلف سیاستگذاری و در میان اقشار جامعه در همه کشورهای جهان است.
وی با بیان اینکه هفته جهانی شیر مادر فرصتی برای توجه و تاکید به ارزشهای شیر مادر و تجدید میثاق برای حفظ، حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر است، افزود: شعار امسال این هفته «تغذیه با شیر مادر، زیربنای زندگی سالم است» نامگذاری شده است. به هر حال ما در دنیایی زندگی میکنیم که از نظر بهداشتی، درمانی و تغذیهای نابرابریهایی وجود دارد، اما تغذیه با شیر مادر آغازی است برای تغذیه عادلانه در جهان. باید توجه کرد که شیر مادر و استفاده از آن برای کاهش سوء تغذیه، ناامنی غذایی و فقر غذایی، مناسب است و حمایت از ترویج تغذیه با شیر مادر از اولویتهای بهداشتی مجامع بینالمللی و جزو دستورات دینی ماست؛ به طوریکه قرآن کریم در چندین آیه به تغذیه با شیر مادر اشاره کرده است.
حریرچی با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر در سلامت کودک در کوتاه مدت و بلند مدت نقش مثبت دارد، گفت: این تغذیه در ارتقای سلامت مادران هم نقش اساسی ایفا میکند. بهرهمندی شیرخواران از شیر مادر باعث ارتقای سلامت و افزایش ضریب هوشی نسل آینده میشود و ترویج آن نوعی سرمایهگذاری برای کشورها خواهد بود. در ایران نیز ترویج تغذیه با شیر مادر سالهاست که به همت دکتر مرندی در کشور آغاز شده است.
معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه تمامی مادران به استثنای موارد خاص قادرند به نوزادشان شیر دهند، گفت: در شش ماه اول تولد باید تغذیه به صورت انحصاری با شیر مادر انجام شود و تا دو سال تغذیه با شیر مادر با تغذیه تکمیلی ادامه یابد. همچنین ضروری است که بلافاصله بعد از تولد کودک با مادرش تماس پوست به پوست داشته باشند. خوشبختانه ایجاد ۱۸۰۰ واحد تک نفره زایمان فرصت مناسبی را برای این موضوعات ایجاد کرد. این واحدها جای مناسبی برای انجام این اقدامات هستند.
وی در ادامه گفت: هر چند سزارین در کشور هفت درصد کاهش پیدا کرده اما هنوز با نقطه ایدهآل نیز فاصله داریم. در عین حال باید توجه کرد که بعد از زایمان بلافاصله تغذیه با شیر مادر آغاز شود که در ۶۸ درصد موارد در کشور این اتفاق میافتد و امیدواریم به تدریج افزایش یابد.
وی با بیان اینکه مراقبت از شیرخواران به معنای مراقبت از مادران نیز هست، گفت: باید بدانیم که احتمال مرگ کودک شیرخواری که مادرش را از دست داده تا دو سال اول نسبت به شیرخوارانی که با هر دو والدینشان زندگی میکنند، ۱۰ برابر بیشتر است.
حریرچی با بیان اینکه ترویج تغذیه با شیر مادر نیازمند توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی است، گفت: متاسفانه یکی از موانع مهم برای ترویج تغذیه با شیر مادر ناکافی بودن مهارتهای پزشکان در ترویج تغذیه با شیر مادر است. بسیاری از مادران در روزهای ابتدایی و یا شش هفته بعد از زایمان، تغذیه شیرخوار با شیر مادر را قطع میکنند که یکی از علتهایش ترخیص زودهنگام مادر و نوزاد از زایشگاه است. در کشور ما به دلیل کمبود تخت و بار مالی که حضور در بیمارستان برای خانوادهها ایجاد میکند، ترخیص مادر و نوزاد از زایشگاه نسبت به کشورهای توسعه یافته زودتر انجام میشود. در حال حاضر در کشور ۱.۶ تخت به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت داریم که نسبت به کشورهای مشابه رقم پایینی محسوب میشود. در عین حال میانگین مدت بستری در کل بیمارستانهای کشور ۲.۸ روز است که نصف کشورهای توسعه یافته است. همچنین سرانه بار بستری در کشورمان ۱۱۸ در ۱۰۰۰ نفر در سال است که این میزان در کشورهای همسطح ما ۱۹۰ الی ۲۳۰ در ۱۰۰۰ نفر است.
وی تاکید کرد: علاوه بر حمایت از مادران توسط سیستم بهداشتی کشور، خانوادهها و جامعه نیز باید از آنها حمایت کنند. در این زمینه میتوان از ظرفیت رابطین و سفیران سلامت برای ترویج و آموزش تغذیه با شیر مادر استفاده کرد. ارتقای فرهنگ تغذیه با شیر مادر مستلزم اجرای سیاستهای ترویجی است. در عین حال در مشاغل خصوصی مادران با مشکلات جدی برای دریافت مرخصی زایمان مواجهاند. بنابراین حتما باید سازمانها و کارفرماهای دولتی و خصوصی از آنها حمایت کنند. باید توجه کرد که ترویج تغذیه با شیر مادر به عنوان مسئولیتی اجتماعی و همگانی تلقی میشود و برای آن نیازمند یاری سیاستمداران، سازمانها، نهادها و رسانههای گروهی هستیم.
انتهای پیام