بحث آوارگان سوری در راس مذاکرات سوچی و تاکید روسیه بر پیشرفت در پرونده قانون اساسی

شواهد امر از روز نخست رایزنی‌ها در دور دهم "مذاکرات آستانه" در سوچی حکایت از آن دارد که روسیه موفق شده پرونده بازگشت آوارگان را به راس مباحث این دور از نشست بکشاند، در حالی که بحث کمیسیون قانون اساسی سوریه نیز که استفان دی‌میستورا به دنبال به ثمر نشاندن آن قبل از سپتامبر آینده است، به روی میز مذاکرات آمد و پیشرفت‌هایی نیز در این زمینه حاصل شد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، روز نخست دور دهم مذاکرات آستانه با دیدارهای بین هیئت نظام سوریه و هیئت مخالفان پایان یافت و بیانیه پایانی به نتایج این نشست‌ها خواهد پرداخت.

منابع گفتند، روسیه از نتایج نشست‌ها راضی است و موفق شد پرونده مسائل انسانی و آوارگان سوریه را در اس مباحث مطرح شده قرار دهد. روسیه همچنین موفق شد اولویت‌ پرونده‌ها را با انتقال روند آستانه به سوچی تغییر دهد و این به روسیه فرصت می‌دهد تا تاثیر بیشتری بر روند سیاسی سوریه بگذارد.

منابع مخالف نیز از امکان احراز پیشرفت در پرونده‌ بازداشتی‌ها کاستند و خاطرنشان کردند، نظام سوریه اخیرا لیستی از اسامی هزاران زندانی را که در زندان‌هایش جان خود را از دست داده‌اند، ارائه کرده است.

خبرگزاری نووستی روسیه به نقل از یک منبع شرکت کننده در نشست سوچی گزارش داد، فرصت‌های دستیابی به هر گونه توافقی درباره ادلب ضعیف است و این به دلیل ضعف نمایندگی مخالفان و نبود مخالفان مورد حمایت ترکیه است.

در عین حال هیئت مخالفان سوریه به الجزیره گفت، اولویت‌های مخالفان بحث درباره آینده منطقه کاهش تنش چهارم است که شامل ادلب و مناطق حومه حماة، حلب و لاذقیه می‌شود. این منابع گفتند، پرونده بازداشتی‌ها نیز از مسائل اصلی مورد بحث است.

منابع مطلع از نشست سوچی گفته‌اند، کشورهای ضامن بر "طرح آزمایشی" که شامل تبادل تعدادی محدود از زندانیان نظام سوریه و مخالفان باشد، توافق کردند. این در قالب ایجاد اعتماد بین دو طرف انجام می‌شود.

الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در مذاکرات حل و فصل بحران سوریه گفت، تعداد آوارگان سوریه که کشور را ترک کرده‌اند به حدود 6.7 میلیون تن می‌رسد و مردم سوریه اکنون خواهان بازگشت به کشورشان هستند.

وی تصریح کرد: بخش اعظم آوارگان سوری در کشورهای هم‌جوار مستقر هستند و اردن در حال حاضر میزبان یک میلیون تن آنها، لبنان میزبان بیش از یک میلیون تن، ترکیه میزبان 3.5 میلیون تن هستند در حالی که بقیه به کشورهای اروپایی فرار کرده‌اند.

لاورنتیف تاکید کرد: به نفع این کشورها از جمله اروپاست که به روند بازگشت آوارگان سوری به سرزمین‌شان یاری کنند.

این دیپلمات روسیه تصریح کرد: این روند باید داوطلبانه باشد و نباید در مسیر بازگشت آوارگان سوری مانع تراشی کرد.

وی خاطرنشان کرد: این مسائل در حال حاضر با نمایندگان سازمان ملل و کشورهای ضامن در سوچی بررسی می‌شود.

لاورنتیف همچنین افزود: دستور کار دهمین دور «مذاکرات آستانه» به میزبانی سوچی متمرکز بر ایجاد کمیسیون قانون اساسی سوریه است.

نماینده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در مذاکرات حل و فصل بحران سوریه تصریح کرد: مشخصاً همان‌طور که به خاطر دارید، توجه عمده معطوف به موضوع اصلاحات قانون اساسی است.

وی ادامه داد: شرکت‌کنندگان در دهمین دور از مذاکرات آستانه در سوچی درباره فهرست نامزدهای جامعه مدنی سوریه برای حضور در کمیسیون قانون اساسی این کشور رایزنی می‌کنند.

لاورنتیف تصریح کرد: دولت سوریه شش ماه پیش فهرست نمایندگان خود را به نماینده ویژه سازمان ملل تحویل داد و این در حالی است که اپوزیسیون این کار را اوایل ژوئیه انجام داد.

نماینده ویژه پوتین در مذاکرات حل و فصل بحران سوریه افزود: حالا گفت‌وگو درباره یک گروه سوم و بسیار مهم است؛ یعنی نمایندگان جامعه مدنی سوریه. پس از آن، ما بر سر روندها و سازماندهی و نیز چگونگی عملکرد کمیسیون قانون اساسی رایزنی خواهیم کرد که البته این امر مربوط به آینده است.

وی اظهار کرد: موضوع مهم دیگر تقویت اعتماد میان دولت و مخالفان است. در جلسه مربوط به کارگروه تبادل زندانی‌ها، جست‌وجو برای یافتن مفقودین و تبادل اجساد، ما اهمیت بسیاری برای این امر قائل هستیم. امید داریم که به زودی تغییراتی مثبت حاصل شود اما نمی‌خواهم نتیجه‌گیری‌ شتاب‌زده‌ای داشتم باشم. تلاش‌ها ادامه دارد و موضوع حساس است.

به گزارش ایسنا، دهمین دور مذاکرات آستانه درباره سوریه روز دوشنبه با حضور نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و هیأت روسیه و نیز هیأت سوریه در سوچی آغاز شد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۹ مرداد ۱۳۹۷ / ۰۳:۴۰
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 97050904581
  • خبرنگار : 71417