هرچند چنین اتفاقاتی در فصول گرم سال در مناطق جنگلی شایعتر است ولی در شهری مانند یزد که از گرمترین مناطق کشور است نیز به دلیل داشتن سازه های قدیمی و کابلهای فرسوده برق در این قبیل سازهها، اتفاق می افتد.
اهمیت ایمنسازی شهر یزد در برابر چنین حوادثی از زمانی دوچندان شده که با جهانی شدن بافت تاریخی این شهر، بسیاری از سازه های گلین و چوبین یزد بیش از گذشته به مامنی برای تفرج و سیاحی گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده و هر گونه حادثه ای در آن میتواند علاوه بر جان شهروندان و گردشگران، خساراتی جبران ناپذیری را بر سلامت این میراثی جهانی به بار آورد.
حوادث این چنینی که در این ایام گرم سال از گوشه و کنار کشورمان به گوش میرسد مانند حادثه آتشسوزی مسجد جامع ساری که به دلیل اتصالی سیم برق به علت شدت گرما و تابش خورشید به سیمهای برق رخ داد، رنگ خطری نگران کننده برای یزد و بناهای تاریخی منحصر بفرد آن است.
معاون میراث فرهنگی استان یزد با متذکر شدن حوادثی مانند آتش سوزی مسجد جامع ساری، یزد را نیز مبرای از چنین تهدیداتی نمیداند و میگوید: باید نگران سازههای بافت جهانی یزد باشیم و از هر اقدامی که بتواند منجر به حفظ بناهای جهانی یزد شود، فروگذاری نکنیم.
ساشا ریاحی مقدم، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در این باره به آتشسوزی مسجد جامع ساری اشاره و اظهار میکند: در این حادثه 40 درصد از این بنای تاریخی به دنبال آتشسوزی ناشی از گرمای شدید و نوسانات برق از بین رفت.
وی تاکید میکند: حوادث مشابه این رخداد، یزد گرم و خشک که از سازهای قدیمی دارای سیستم برقرسانی با کابلهای فرسوده برخوردار است را بیشتر تهدید میکند.
این مسئول با بیان این که اقلیمهای گرم به شدت در معرض وقوع خطراتی مانند این آتش سوزی هستند، میگوید: باید در این مورد نگران سازههای جهانی شهر یزد باشیم و از هر اقدامی که بتواند منجر به حفظ این بناهای جهانی شود، فروگذاری نکنیم.
وی تهدید سلامت جان مردم را نیز به دنبال هرگونه احتمال خطر برای سازههای یزد کاملاً جدی میخواند و بیان می کند: هرگونه تجمع افراد به ویژه در برگزاری مراسمهای مذهبی در اماکن ناایمنی مانند مساجد تاریخی میتواند در صورت بروز حادثه، جان افراد را تهدید کند و این در حالی است که معمولاً در چنین اماکنی مشکل خروجیهای اضطراری در هنگام رخداد حوادث را نیز شاهد هستیم.
معاون میراث فرهنگی استان در رابطه با اقدامات صورت گرفته در خصوص پیشگیری و جلوگیری از حوادث این چنینی در یزد، تصریح میکند: هرچند این رخدادها غیرقابل پیش بینی است و بسیاری از اماکن تاریخی و خانه های تاریخی و ثبت شده خالی از سکنه هستند، اما آسیبپذیری بالایی دارند که باید به آن ها توجه داشت.
وی ادامه می دهد: البته برای حافظت از این بناها یک تیم از یگان حفاظت میراث فرهنگی، مامور سرکشی به تمام بناهای تاریخی به ویژه اماکنی که وضعیت مناسبی ندارند و امکان خطر در آن ها بیشتر است، شدهاند تا عوامل خطر را شناسایی و بررسی کنند و از طرفی نیز با تمام دستگاه ها و بخش های مرتبط در این موارد برای پایش و لزوم تعمیراث مستمر بناها مکاتباتی صوت گرفته است.
ریاحی مقدم، تخصیص بخش زیادی از اعتبارات عمرانی سال آینده به بحث ایمن سازی سازه های تاریخی از نظر کنترل سیستم اعلام و اطفای حریق را از دیگر اقدامات در دستور کار میراث فرهنگی استان در این رابطه ذکر میکند.
این مسئول خاطرنشان میکند: خوشبختانه تاکنون حادثهای در یزد رخ نداده و سازههایی چوبین نیز در یزد کمتر وجود دارد و همین نکته خوبی است که از نگرانیها در این باره میکاهد اما نباید به هیچ وجه نسبت به این موضوع سهل انگاری کنیم.
انتهای پیام