روزنامه‌نگاری الکترونیک عاملی برای تحول در نسخه مکتوب

یک مدرس ارتباطات درباره اثرگذاری دو روزنامه‌نگاری الکترونیک و مکتوب بر هم گفت: این دو روزنامه‌نگاری در رقابتی که به وجود آمده بر هم اثر می‌گذارند اما تأثیر روزنامه‌نگاری الکترونیک بر مکتوب بیشتر بوده است.

فتانه انفرادی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تاریخچه ظهور روزنامه‌های الکترونیکی اظهار کرد: اوایل دهه ۸۰ بود که با پیشرفت ظهور کامپیوتر و اینترنت ایده‌ای مطرح شد که روزنامه‌ها می‌توانند بدون کاغذ منتشر شوند. با توجه به اینکه سرعت انتشار اخبار در این نوع روزنامه‌نگاری الکترونیکی زیاد است بنابراین روزنامه‌نگاران برای حرکت به این سمت علاقه نشان دادند. قاعدتا چون اخبار را به‌روز می‌توانستند منتشر کنند برای آن‌ها جذابیت خاصی داشت و بدون اینکه به روزنامه فروشی بروند از آخرین اخبار، اطلاعات پیدا می‌کردند.

او درباره تفاوت روزنامه‌نگاری مکتوب و الکترونیک بیان کرد: کشورهای ژاپن، کانادا و امریکا پیشرو روزنامه‌نگاری الکترونیک بودند و در عین حال وجوه اشتراک و افتراق بین روزنامه‌ الکترونیکی و مکتوب وجود دارد. این دو روزنامه‌نگاری از لحاظ ارائه اخبار با هم تفاوت دارد؛ برای مثال در روزنامه‌نگاری الکترونیک باید کوتاه‌تر بنویسیم و عکس و زمان بسیار اهمیت دارد. بنابراین روزنامه‌نگاران به این نوع روزنامه‌نگاری رغبت نشان می‌دهند. اما سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا با وجود روزنامه‌نگاری الکترونیکی می‌توانیم بگوییم که این نوع روزنامه‌نگاری جایگزین مکتوب می‌شود؟

این استاد ارتباطات اضافه کرد: جواب این سوال به ساختار هر کشور و جامعه بستگی دارد اما بعید می‌دانم که به‌زودی این اتفاق بیفتد و کلا روزنامه‌نگاری سنتی از بین برود. اگر با هر کدام از اساتید ارتباطات صحبت کنید و در این باره از آن‌ها بپرسید با تردید جواب می‌دهند. درست است که ضریب روزنامه‌نگاری سنتی رو به افول است اما من نمی‌توانم با قاطعیت بگویم که از بین می‌رود چون این نوع روزنامه‌نگاری حرفه‌ای و پایه‌ای است. بنابراین شاید به صورت بینابینی رسانه‌ها به سمت بدیل سازی بروند و بتوانند جایگزین هم شوند.

انفرادی با بیان اینکه روزنامه‌نگاری الکترونیک باعث شده است که روزنامه‌نگاری مکتوب، خود را تغییر دهد، اظهار کرد: در روزنامه نگاری مکتوب در حال حاضر مطالب را کوتاه‌تر می‌نویسند، از عکس بیشتر استفاده می‌کنند و دیگر از سبک‌های خبری سنتی بهره نمی‌برند. حتی روزنامه‌های مکتوب به سمت نرم خبر رفته‌اند و این دو روزنامه‌نگاری در رقابتی که بوجود آمده بر هم اثر می‌گذارند اما تأثیر روزنامه‌نگاری الکترونیک بر مکتوب بیشتر بوده است. روزنامه‌نگاری سنتی برای اینکه بتواند زنده بماند باید دست به تغییر و تحول بزند. به نظرم باید یک واحد درسی به نام روزنامه‌نگاری الکترونیک در دانشگاه‌ها ایجاد شود. روزنامه‌نگاران حتما باید با این نوع روزنامه‌نگاری به شکل حرفه‌ای آشنا شوند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ مرداد ۱۳۹۷ / ۱۵:۱۴
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 97050201189
  • خبرنگار : 71574