به گزارش ایسنا، کیامرث حاجی زاده در اولین سمینار ملی خشکسالی و تاثیر آن بر سلامت شهروندان که امروز (۲۷ تیرماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، با اشاره به بحران های موجود در استان خوزستان اظهار کرد: باید بپذیریم که خوزستان فقط نام استان را یدک می کشد ولی فراتر از یک استان است. خوزستان با مساحت ۶.۴ میلیون کیلومتر مربع، ۲۷ شهرستان، ۸۸ شهر و بیش از ۱۰ هزار روستا و دهستان و جمعیتی بالغ بر ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر شرایط متفاوتی نسبت به دیگر استانها دارد.
وی با اشاره به آب و هوای مناطق مختلف و موقعیت مرزی خوزستان افزود: سال گذشته در یک ساعت پنج مدل آب و هوای مختلف در خوزستان داشتیم به طوری که در یک ساعت آب و هوا در مناطق مختلف استان آفتابی، بارانی، خاکی، برفی و با رطوبت ۹۰ درصدی بوده است. بنابراین شرایط خوزستان نسبت به استانهای دیگر و استانهای همجوار بسیار متفاوت است.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان تصریح کرد: استانی که صنایع به این بزرگی دارد، بحرانهای آن نیز بزرگتر از استانهای دیگر خواهد بود و باید استان "دائم البحران" نامیده شود، از بحران گرد و خاک که عمر بیش از ۱۵ سال در خوزستان را پشت سر میگذارد تا بحران خشکسالی و بیآبی.
حاجی زاده ادامه داد: بخشی از بحرانهای ایجاد شده ریشه در نبود زیرساختهای لازم در خوزستان دارد که یکی از علل این موضوع این است که زیرساختهای خوزستان متناسب با شروع استخراج نفت به وجود آمد و با جنگ تحمیلی از بین رفت و فرسوده شد و سپس نیز در مدیریتها سوءتدبیر داشتیم و به صورت مسکن عمل کردیم. هنوز نیز برخی سوءتدبیرها در برخی دستگاههای متولی مشاهده میشود.
وی گفت: همه این مسائل و شرایط اقلیمی در 70 سال اخیر به زعم تحلیلهای کارشناسان خارجی و داخلی بی سابقه بوده و مضاعف شده است و موجب شده که خوزستان در هر ۲۴ ساعت و شاید کمتر از این بازه زمانی شاهد یک بحران باشد. بنابراین باید تصمیماتی که امروز گرفته میشود بر اساس نظر کارشناسی باشند.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با بیان اینکه مسئولان و فرمانداران خوزستان باید بدانند که خشکسالی چه تاثیراتی بر سلامت شهروندان ایجاد میکند، عنوان کرد: در حال حاضر در هویزه به دلیل مشکلات کمی و کیفی آب موارد ابتلا به اسهال خونی را داریم. بنابراین باید راهکارهای علمی ارائه شوند و مسئولین بر اساس این راهکارها تصمیم گیری کنند.
حاجیزاده گفت: خوزستان از ۳۲ بحران ۲۱ بحران بزرگ را در خود جای داده است. امروز پنج بحران خوزستان به ابربحران تبدیل شدهاند و اگر مدیریت نشوند از وضعیت بحرانی عبور میکنند و به فاجعه تبدیل میشوند.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان عنوان کرد: در گذشته اولین بحران خوزستان گرد و خاک بوده است اما اکنون خشکسالی جای گرد و خاک را گرفته و پس از آن گرد و خاک، زلزله و آتش سوزی و بحران های دیگر در رتبه های بعدی مشکلات در خوزستان قرار دارند.
وی افزود: مشکلاتی که در سال های اخیر در خوزستان به وجود آمده است باید ما را به این رهنمود کنند که به سمت پیشبینی و پیشگیری برویم.
حاجیزاده گفت: باید بپذیریم که سال کم بارشی در حوضه های آبریز داشتهایم. در پایین دست سدها نسبت به سال گذشته سه درصد کاهش بارندگی داشتیم اما در بالادست سدها آورده سدهای خوزستان نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است که این موضوع باید مدیریت شود. اگر این مسائل مدیریت نشود قطعا در پاییز امسال با بحران آب شرب مواجه خواهیم بود.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان بیان کرد: در حال حاضر در بیشتر شهرهای خوزستان از جمله هندیجان مشکل آب شرب وجود دارد و میبینیم که مشکلات مسمومیت و یا مواردی مثل اسهال در شهر رفیع هویزه به دلیل مشکل آب شرب ایجاد شده است. بنابراین آثار خشکسالی در خوزستان بیش از آن چیزی که فکر می کردیم در حال نشان دادن علائم خود است.
حاجی زاده با اشاره به وقوع آتش سوزی در بخش عراقی تالاب هورالعظیم و تاثیر آن بر شهرهای خوزستان گفت: دو سوم تالاب هورالعظیم در کشور عراق قرار دارد و آتش سوزی این تالاب به دلیل خشکسالی موجب مشکلاتی در شهرهای خوزستان شده است.
وی با اشاره به بحران سال ۹۵ عنوان کرد: تا قبل از ۲۵ بهمن ماه سال ۹۵ چه کاری در بحث مقابله با پدیده ریزگردها انجام شده بود؟ همه کارها پس از مصوبات دولت در فروردین سال ۹۶ انجام شد و در یک سال ۴۰ هزار هکتار از ۳۶۰ هزار هکتار کانون ریزگرد، مالچ پاشی و نهالکاری شد. همچنین ۱۰ هزار هکتار از تالاب هورالعظیم که خشک شده بود در این دوره آبگیری شد.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان بیان کرد: قطعا خشکسالی وسعت کانونهای ریزگرد را افزایش میدهد. در حال حاضر ۴۰۰ هزار هکتار کانون ریزگرد در خوزستان شناسایی شده اند و در یک یا دو سال کنترل نخواهند شد.
وی افزود: مگر می شود بگوییم بحران هایی که در حال حاضر وجود دارد ماحصل دولت کنونی است؟ دولت کنونی فقط میتواند بحرانها را کنترل کند و پیشگیری باید در دهههای گذشته انجام میشد.
حاجی زاده تاکید کرد: باید در بحث آب شرب به جد نظارت شود و فرمانداران و مدیران دستگاههای اجرایی باید در برون رفت از این بحران ها همکاری داشته باشند.
وی بیان کرد: اگر در بحران مسمومیت روستاهای ابوالفارس که بیشتر بیماران بیشتر کودک بودند، اتفاقی برای بیماران رخ می داد، چه پاسخی داشتیم؟ اگر این مشکلاتی ایپدمی شود، کنترل سخت خواهد شد بنابراین باید دستگاههای متولی به هوش باشند.