به گزارش ایسنا، رضا هاکان تکین صبح روز یکشنبه در یک نشست مطبوعاتی که به همین مناسبت در سفارت این کشور در تهران برگزار شده بود، گفت : سازمان فتح الله گولن در ۱۶۰ کشور فعالیت دارد و تلاش دارد که تفکرات و دیدگاه های خود را در نقاط مختلف جهان گسترش دهد.
وی با بیان این که در پی این کودتای ناموفق ۲۵۱نفر کشته و ۲۲۰۰نفر در ترکیه مجروح شدند، تصریح کرد: با فعالیت های ترکیه ، ماهیت واقعی این سازمان برای بسیاری از کشورها مشخص و شفاف شده است .
وی در این نشست از حمایت دولت ایران از دولت ترکیه در شب کودتا تشکر کرد و گفت: این رویکرد ، رویکرد بسیار ارزشمندی برای ما است .
وی ادامه داد: دولت تهران هیچ گاه اجازه نداده که سازمان فتح الله گولن در ایران فعالیت کند . البته برخی از افراد وابسته به این سازمان ، تلاش کرده اند که به شکل فردی در ایران فعالیت کنند و مابرای جلوگیری از این موضوع با دولت ایران همکاریهای داشته ایم .
سفیر ترکیه در تهران در این ارتباط افزود: چرا که سازمان فتح الله گولن ، سازمانی پنهان کاری است و تلاش می کند چهره خود را پنهان کند .
این دیپلمات ارشد ترکیه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در ارتباط با تحریمهای آمریکا علیه ایران و نگاه ترکیه به این تحریمهای یکجانبه، تصریح کرد: تا به امروز یعنی 15 ژوئیه 2018 هنوز از طرف دولت آمریکا یک پیام رسمی مبنی بر اینکه در مورد ایران چه اقدامی انجام شود و یا انتظار دولت آمریکا از ترکیه در این ارتباط چیست، به ما ارسال نشده است اما در آینده نزدیک قرار است هیاتی از آمریکا به ترکیه سفر کند و درخواستهای دولت آمریکا را در این ارتباط به دولت ترکیه منتقل کند.
وی با بیان اینکه آمریکاییها در مورد ایران چه رویکردی در پیش گرفتهاند موضوعی مشخص است و آن را اعلام کردهاند، اظهار کرد: ما متوجه این هستیم که آنها میخواهند در حوزههای اقتصادی در تمام بخشها تدابیر سختگیرانهای را علیه ایران اتخاذ کنند تا بتوانند ایران را در تنگنا قرار دهند.
تکین در بخش دیگری از صحبتهای خود در همین چارچوب ادامه داد: از طرف دیگر شاهد اظهارنظرهای متناقضی از سوی مقامات آمریکایی در رسانهها هستیم، برای مثال یک روز برخی از مقامات آمریکایی بیان میکنند که میخواهیم صادرات نفت ایران را به صفر برسانیم، روز بعد تعدادی دیگر میگویند تلاش میکنیم که استثنائاهایی را نیز برای برخی از شرکتها و کشورها قائل شویم.
وی با بیان اینکه بعد از این دیدار رسمی که اشاره کردم میفهمیم که آنها دقیقا چه میخواهند، تصریح کرد: سیاست ترکیه در این ارتباط آشکار و مشخص است و در عالیترین سطح نیز این سیاست بیان شده است.
سفیر ترکیه در تهران با بیان اینکه دولت ترکیه تحریمهای یکجانبه را مشروع و مفید نمیداند، تاکید کرد: نگاه ترکیه در ارتباط با تحریمها علیه ایران روشن است و دو سالی که ایران تحت تحریم قرار داشت ترکیه در کنار ایران قرار داشت و همکاریهای خود را با این کشور ادامه داد.
تکین با بیان اینکه ایران برای ما کشور مهمی است و روابط اقتصادی مهمی با این کشور داریم، گفت: ایران و ترکیه علاوه بر حوزههای اقتصادی، همکاریهایی در حوزههایی چون سیاسی و نظامی دارند و منافع مشترکی را دنبال میکنند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است بعد از برگزاری انتخابات اخیر ریاستجمهوری و پارلمانی در ترکیه، سیاست خارجی این کشور از جمله در مورد ایران تغییر کند؟ تصریح کرد: دولت ترکیه سیاست یکپارچهای را دنبال میکند و تغییر و بازنگری در آن به راحتی صورت نمیگیرد.
تکین با بیان اینکه بعد از برگزاری رفراندوم قانون اساسی در ترکیه، قوه اجرایی در این کشور از قوت بیشتری برخوردار شده است و تصمیمات با قوت بیشتری دنبال میشود، تصریح کرد: همین موضوع باعث میشود که ثبات بیشتری در سیاستهای ترکیه ایجاد شود و ما انتظار نداریم که تغییر خاص و مشخصی در سیاست خارجی ترکیه ایجاد شود.
این دیپلمات ارشد ترکیه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دولت ترکیه در دو سال اخیر بعد از وقوع کودتا در این کشور اقدام به پاکسازی گستردهای در دستگاههای مختلف دولتی و نظامی کرده و در همین چارچوب تعدادی از خبرنگاران و فعالان رسانهای ترکیه را بازداشت کرده که این امری نگرانکننده است و آیا شما فکر نمیکنید که این پاکسازی به مرور زمان به ضرر ترکیه و تبدیل به گل به خودی به دولت آنکارا شود؟ افزود: ما وقتی در مورد پاکسازی عوامل فتحالله گولن در ترکیه صحبت میکنیم منظورمان کسانی هستند که در این سازمان فعالیتهایی در چارچوب اهداف تروریستی انجام دادهاند. منظور ما ایجاد یک فضای یکدست سیاسی و اجتماعی در ترکیه نیست.
وی با بیان اینکه ساختار سازمان عبدالله گولن یک ساختار پیچیده است و آنها با پنهان کاری توانستهاند فعالیتهای خود را ادامه دهند، تصریح کرد: عوامل این سازمان تلاش کردهاند که در حوزههای مختلف حتی مطبوعات نفوذ کنند.
تکین با تاکید بر اینکه ما تلاش کردهایم با کسانی که به اسم خبرنگار به دنبال فعالیتهای تروریستی بودهاند برخورد کنیم و هدفمان محدود کردن رسانهها و مطبوعات نبوده، تصریح کرد: سازمان فتحالله گولن و پ.ک.ک توانستهاند با پروپاگاندای رسانهای این برخوردها را به عنوان برخورد با رسانهها جلوه دهند و بتوانند در این چارچوب تاثیرگذار باشند. ما در طی دو سال گذشته توانستهایم در عرصه بینالمللی تا حدودی ماهیت این گروه تروریستی را مشخص کنیم و من تعبیر گل به خودی که شما به کار بردید را در این چارچوب درست نمیدانم.
سفیر ترکیه در تهران همچنین در مورد بحث ایجاد منطقه کاهش تنش در جنوب سوریه و همکاری آمریکا و روسیه در این زمینه و اینکه آیا این امکان وجود دارد که چنین ایدهای در شمال سوریه که نیروهای ترکیه در آن حضور دارند نیز پیگیری شود، تصریح کرد: در ارتباط با مذاکرات ایجاد منطقه کاهش تنش در جنوب سوریه، ما جزء طرفهای مذاکره نبودیم و اطلاع دقیقی نداریم که مذاکرات به چه شکلی انجام شده است و در مورد اینکه آمریکا و روسیه در این خصوص به یک تفاهم رسیدند یا نه، نیز اطلاعی نداریم.
وی با بیان اینکه من ایجاد تفاهمی مشابه در خصوص شمال سوریه که بخواهد تاثیری بر رویکرد ما داشته باشد را بلاموضوع میدانم، افزود: در خصوص حوزههای مناطق ایجاد کاهش تنش در روند آستانه تنها منطقهای که این تفاهمات اجرایی شده و این روند در آن جاری است منطقه ادلب است و اگر رژیم سوریه بخواهد در ادلب تحرکاتی را انجام دهد میتواند اثرات بسیار شدیدی را به همراه داشته باشد.
تکین با بیان اینکه ادامه تفاهم در منطقه ادلب از نظر ما اهمیت بسزایی دارد و ما این موضوع را به دو شریک خود یعنی مقامات روسیه و ایران نیز منتقل کردهایم، تاکید کرد: اگر قرار باشد که سرنوشتی مشابه مناطق دیگر در سوریه در ادلب نیز ایجاد شود این باعث میشود که روند آستانه بیمعنا و بیموضوع شود. در تماس تلفنی که روز گذشته رییسجمهور ترکیه با آقای پوتین داشتند، آقای اردوغان این موضوع را به شکل مشخص مطرح کردند.
این دیپلمات ارشد ترکیه با تاکید بر اینکه ما باور داریم سوریه راهحل نظامی ندارد و باید بر راهحل سیاسی متمرکز شویم و با همین نگاه وارد روند آستانه شدهایم، تصریح کرد: همانطور که گفتم اگر گامهایی علیه این مناطق که به آن اشاره شد برداشته شود این ضرورت به وجود میآید که ما یک ارزیابی مجدد در مورد رویکرد خود داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ترکیه اخیرا دو عملیات علیه سازمانهای تروریستی فعال در شمال سوریه انجام داده است، تصریح کرد: در همین راستا دولت ترکیه عملیات سپر فرات و همچنین شاخه زیتون را علیه سازمانهای تروریستی فعال در آن منطقه انجام داد و توانست آن مناطق را از لوث گروههای تروریستی پاک کند و این زمینه را فراهم کرد تا مردم در آن منطقه خودشان امور را در دست بگیرند.
سفیر ترکیه در تهران با تاکید بر اینکه ما نیتی برای حضور مداوم و طولانی مدت در شمال سوریه نداریم، تاکید کرد: خواسته ما توقف درگیری در سوریه است و ایجاد نظامی فراگیر که تمام اقشار سوریه را نمایندگی کند.
تکین با تاکید مجدد مبنی بر اینکه هدف ترکیه، توقف درگیریها در سوریه و برطرف شدن تهدیدات علیه امنیت ملی خودش است، گفت: همانطور که پیش از این گفتم متاسفانه به واسطه برخی درگیریها در سوریه در حاشیه مرزها تهدیداتی علیه امنیت ترکیه به وجود آمده است.
سفیر ترکیه در تهران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با حضور نیروهای نظامی ترکیه در شمال عراق و اینکه آیا ترکیه برای انجام عملیاتهای خود در این منطقه هماهنگیهایی با ایران انجام داده است یا نه؟ گفت: ما سیاست اصولیمان این است که اگر در کشورهای همجوار ما سازمانهای تروریستی تهدیدی علیه ترکیه ایجاد کردند تلاش کنیم که آن تهدیدات را از طریق رایزنی با مقامات کشور همجوارمان برطرف کنیم ولی اگر آن کشور از ظرفیت مناسب برای برخورد با گروههای تروریستی برخوردار نباشد ما نمیتوانیم اجازه دهیم که گروههای تروریستی در کنار مرزهایمان علیه منافع ترکیه به فعالیت خود ادامه دهند.
وی با اشاره به اینکه گروه پ.ک.ک بیش از 30 سال است در عراق حضور دارد و این موضوع مطابق با حالت دومی است که مطرح کردم، تصریح کرد: در خصوص مناطقی که پ.ک.ک آنها را به عنوان قرارگاه خود انتخاب کرده، نیروهای دولت مرکزی عراق حضوری در آن ندارند و ما این پیشبینی را نداریم که دولت عراق در کوتاه مدت بخواهد تحرکی را در آن مناطق علیه گروه پ.ک.ک داشته باشد.
تکین در بخش دیگری از صحبتهای خود در ارتباط با این موضوع، ادامه داد: ما پیش از این نیز بارها اعلام کردهایم که حاضریم هر نوع همکاری را برای مبارزه با این گروه با دولت مرکزی عراق انجام دهیم و اگر آنها از قدرت کافی برای انجام عملیات مستقل برخوردار نیستند، میتوانیم عملیات مشترکی را انجام دهیم.
وی گفت: با توجه به شرایطی که اشاره کردم دولت ترکیه با تکیه بر اصل دفاع مشروع که در حقوق بینالملل بر آن تاکید شده، تلاشهایش را برای مبارزه با این گروه تروریستی و برداشتن تهدیدات آنها از مرزهای خود به پیش خواهد برد. تنها هدف عملیات ترکیه در شمال عراق، از بین بردن تهدیداتی است که ترکیه را مورد تهدید قرار میدهد و پاکسازی این مناطق از این تهدیدات است.
تکین با بیان اینکه در خصوص اینکه در ارتباط با انجام عملیات در شمال عراق با ایران هماهنگی کرده باشیم، چنین چیزی نبوده است، اظهار کرد: اما امکان همکاری در این خصوص وجود دارد بخصوص در مناطق مرزی که بین دو کشور قرار دارد. سازمان تروریستی پ.ک.ک به واسطه پژاک علیه ایران فعالیت میکند و برخورد با این سازمان تروریستی به امنیت ایران، عراق و ترکیه کمک میکند و ما در خصوص همکاری جهت مقابله با این گروههای تروریستی آمادگی داریم.
وی همچنین تاکید کرد: مبارزه با پ.ک.ک یکی از سرفصلهای همکاریهای امنیتی بین تهران و آنکارا بوده و است.
سفیر ترکیه در تهران همچنین در ارتباط با نوع روابط این کشور با اتحادیه اروپا و عضویت دولت آنکارا در این اتحادیه، تصریح کرد: برخی از محافل و جریانها در اروپا مدام در راه عضویت ترکیه در این اتحادیه موانع و بهانههایی را در طی این سالها مطرح کردهاند، آنها هر دفعه یک بهانه را مطرح کردهاند و اکنون نیز بحث کودتا و پاکسازی که دولت ترکیه در این ارتباط انجام داد، بهانه دیگری را برای آنها برای ایجاد ممانعت از عضویت ترکیه در این اتحادیه به وجود آورده است.
تکین با تاکید بر اینکه علیرغم برخوردهای نابحقی که علیه ما صورت گرفته روابط خود را با اتحادیه اروپا ادامه میدهیم، در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با بحران مهاجران که باعث ایجاد چالشهایی بین اتحادیه اروپا و ترکیه شده چنان که اتحادیه اروپا، ترکیه را متهم کرده که از مهاجران به عنوان ابزاری برای تحمیل خواستههای خود به اتحادیه اروپا استفاده کرده است، تصریح کرد: ما در این ارتباط شاهد این هستیم که این اتحادیه تنها در راستای منافع خود عمل میکند.
وی با بیان اینکه جمعیت چند ده هزار نفری مهاجران با توجه به میزان ثروت و امکانات موجود در اتحادیه اروپا موضوعی نبود که این اتحادیه از عهده آن بر نیاید، تصریح کرد: ولی این موضوع باعث ایجاد وحشت در این اتحادیه شد چنانکه اجلاس فوری برگزاری کردند و تلاش کردند که اقدامات فوری برای جلوگیری از این موضوع انجام دهند.
سفیر ترکیه در تهران با بیان اینکه وقتی بحران پناهجویان به اوج خود رسید اتحادیه اروپا با حضور ترکیه نشست مشترکی را برگزار کرد و در آن نشست تدابیری برای حل این بحران در نظر گرفته شد، ادامه داد: در همین راستا اتحادیه اروپا وعده داد که دو کمک سه میلیارد یورویی به ترکیه برای موضوع مهاجران داشته باشد، وعدهایی که تاکنون به طور کامل از سوی اتحادیه اروپا عمل نشده است.
تکین ادامه داد: در حال حاضر حدود 3.5 میلیون پناهنده در ترکیه حضور دارند و متاسفانه اتحادیه اروپا وعدههای خود را در مورد این موضوع اجرا نکرده و حتی شروع به اتهامزنی به ترکیه کرده که دولت ترکیه از موضوع پناهجویان برای پیشبرد خواستههای خود سوء استفاده میکند ولی ما میگوییم کشورهای ثروتمند اروپایی که از حضور چند ده هزار پناهجو دچار وحشت شدند و آن را بحران ارزیابی کردند حق ندارند که ترکیه را که اکنون 3.5 پناهجو در آن زندگی میکند متهم به سوء استفاده از پناهجویان کنند.
این دیپلمات ارشد ترکیه در تهران همچنین با اشاره به توافق چندی پیش ایران و ترکیه برای انجام مبادله و تجارت با پول رایج رسمی دو کشور و اجرایی شدن این توافق، تصریح کرد: ما تجارت با پولهای ملی دو کشور را از دو زاویه مفید میدانیم؛ اول اینکه میتوانیم خودمان را در برابر تغییر و نوسانات دلار و یورو حفظ کنیم، از طرف دیگر این ابزاری است که بتوانیم خودمان را در برابر تحریمهای یکجانبه آمریکا یا هر کشور دیگری محافظت کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این امکان وجود دارد که انجام مبادلات تجاری بین ایران و ترکیه همانند موضوع روسیه به صورت تهاتری و کالا به کالا شود، اظهار کرد: چنین مدلی نمیتواند در ارتباط با روابط تجاری ایران و ترکیه صورت بگیرد چرا که یک نوع عدم تعادل در تجارت بین ایران و ترکیه به نفع ایران وجود دارد مثلا در سال 2017 حجم صادرات ترکیه به ایران 3.2 میلیارد دلار بوده است و حجم صادرات ایران به ترکیه 7.5 میلیارد دلار بوده است. در اینجا تفاوت 4.3 میلیارد دلاری وجود دارد و این موضوع باعث میشود که ما نتوانیم تهاتر را اجرا کنیم.
سفیر ترکیه در تهران همچنین در ارتباط با بازگرداندن فتحالله گولن به ترکیه و آخرین مذاکرات صورت گرفته بین دولتهای آنکارا و واشنگتن در این زمینه، تصریح کرد: بعد از کودتای ناموفق 15 ژوئیه دولت آنکارا مذاکراتی را در ارتباط با استرداد فتحالله گولن با آمریکا انجام داد، ما در این زمینه اسناد و شواهد متقنی را به آمریکاییها ارائه دادیم ولی بعد از دو سال هنوز اقدام جدی از سوی آمریکا انجام نشده است و ما پاسخی که در این ارتباط از مقامات آمریکایی میگیریم این است که آنها میگویند این موضوع مربوط به سیستم قضایی آمریکاست و دولت آمریکا نمیتواند در آن دخالتی داشته باشد اما میبینیم که آمریکاییها رویکرد متناقضی نسبت به این موضوع دارند چنان که وقتی شهروندان آمریکایی در ترکیه با اتهام قضایی بازداشت میشوند بلافاصله درخواست میکنند که آنها آزاد شوند.
تکین همچنین در مورد زمان نشست آتی سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در تهران در ارتباط با موضوع سوریه، تصریح کرد: بعد از نشست سران سه کشور در آنکارا قرار شد نشست بعدی در تهران برگزار شود گرچه تاریخ آن هنوز قطعی نشده است ولی احتمالا بعد از پایان تابستان برگزار میشود. البته در اینجا باید به این موضوع اشاره کنم که ممکن است سیر تحولات سوریه زمان برگزاری این نشست را تحت تاثیر قرار دهد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه ما هنوز نمیدانیم که آمریکاییها در ارتباط با موضوع ایران و تحریمها از ما چه میخواهند و در همین راستا نمیتوانیم بگوییم که در برابر این تحریمها چه کارهایی را انجام خواهیم داد، تصریح کرد: این موضوع فقط مربوط به ترکیه نیست و تعداد زیادی از کشورهای اروپایی، آسیایی، آفریقایی و کشورهای همسایه به دنبال این هستند که بررسی کنند که چطور میتوانند در ارتباط با تعامل با ایران، تحریمهای آمریکا را به حداقل برسانند.
تکین با تاکید بر اینکه اقتصاد ترکیه مبتنی بر اقتصاد بازار آزاد است و همانطور که میدانید آمریکا بر نظام مالی دنیا بخصوص روابط بانکی حاکمیت دارد، تصریح کرد: با توجه به این موضوع اگر بخواهیم به نحوی عمل کنیم که گویی اتفاقی نیفتاده، انجام این امر کار سادهای نیست.
سفیر ترکیه در تهران با بیان اینکه بعد از اینکه ترامپ در راس دولت آمریکا قرار گرفت، شاهد انجام اقدامات یکطرفه زیادی از سوی آمریکا در حوزههای مختلف بودهایم و این موضوع یک واکنش جهانی را به همراه داشته است، اظهار کرد: همانطور که اشاره کردم خیلی از کشورها به دنبال این هستند که بررسی کنند که چطور میتوانند در برابر این گامهای یکجانبه عمل و رفتار کنند.
وی با اشاره به روابط گسترده ایران و ترکیه و تلاش دولت آنکارا برای گسترش این روابط، تصریح کرد: ما تلاش میکنیم که تاثیر تحریمها را در این روابط به حداقل برسانیم چرا که معتقدیم تحریمها و تلاشهایی که برای منزوی کردن ایران صورت میگیرد امر مفیدی نیست.
انتهای پیام