به گزارش خبرنگار ایسنا، اعترض برخی فعالان میراثی و گردشگری به این موضوع و ارائه تصاویری با عنوان "زیرپوست نقش جهان" نشان میدهد که اوضاع خیلی هم خوشایند یک اثر ثبت جهانی شده در پشت آن ظاهر جذاب نیست و در کوچه های منشعب شده از بازار قیصریه و یا برخی از سراها اوضاع نابسامانی وجود دارد.
در همین خصوص ناصر طاهری معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، پایش را وظیفه ذاتی این سازمان برای چنین بنای جهانی می داند و معتقد است که حتی یک پایگاه برای پایش مداوم در این میدان مستقر شده است چراکه این میدان هم از نظر یونسکو یکی از آثار واجد ارزش محسوب میشود و هم یک اعتبار برای فرهنگ و هنر اصفهان به حساب میآید.
او ادامه میدهد: بر اساس همین ارزش ها از اتفاق اعتبار خوبی هم برای میدان نقش جهان و اطراف آن در نظر گرفته شده است، چراکه این میدان هم خودش به عنوان یک اثر تاریخی و هم به واسطه کاخ و مساجد موجود در آن یکی از بی بدیل ترینها در جهان محسوب می شود و به همین خاطر از اعتبارات خوبی هم برای مرمت بهره میبرد.
معاون میراث فرهنگی استان وقتی صحبت از بازار قیصریه و تصاویر سراها و کوچههای منتهی به این بازار می شود بلافاصله پاسخ میدهد "بازار قیصریه به دلیل اینکه در محور تاریخی اصفهان قرار دارد شدیدا تحت کنترل و نظارت است و جبهه دوم میدان که پشت میدان نقش جهان و ورودی های به بازار و ... هستند نیز طرحهای مصوب بسیار خوبی دارند".
طاهری از طرح ویژه غنی سازی محدوده تاریخی در پشت مسجد امام(ره) مثالی میآورد و از این طرح به عنوان یکی از طرحهای مهم برای بهبود کیفیت پوسته دوم نقش جهان نام میبرد که میتواند آغاز کننده یک اتفاق مبارک باشد.
او اعتقاد دارد که میراث برای مرمت واقعا کاری به کاربریها ندارد و هرآنچه به میدان نقش جهان و اطراف آن مربوط میشود را در اولویت قرار داده و همواره برای حفظ سراها تلاش کرده است هرچند که همیشه بازارها دارای باراندازهایی بودهاند که محلی برای انبار کالا بودهو وضعیت چهرهای خوبی ندارند، اما چون جز لاینفک بازار محسوب میشوند میراث هیچگاه آنها را فراموش نکرده است.
میراث فرهنگی در میدان نقش جهان تنها نمیتواند همه کارها را پیش ببرد
معاون میراث فرهنگی استان اصفهان با اشاره به اینکه میراث فرهنگی به تنهایی در جایی مثل نقش جهان نمیتواند همه کارها را پیش ببرد از نقش شهرداری و اوقاف هم میگوید: شهرداری اصفهان هم بر پشت میدان نقش جهان نظارت میکند و مجوزهای ساخت و ساز از طریق این ارگان صادر میشود.
سوال در مورد گذر آقا نورالله نجفی که میشود طاهری سریعا از عرض این گذر میگوید: عرض آن باید 14 متر باشد و این یک مصوبه است، هرچند که گاهی شهرداری میخواسته عرض بیشتری را برای این گذر در نظر بگیرد، ولی تاکنون ما جلوی این کار ایستادهایم و این گذر با همان عرض 14 متر در حال احداث است.
اداره اوقاف یکی از متصدیان میدان نقش جهان است
او مجددا با تاکید بر این موضوع که اداره میراث فرهنگی به عنوان یک دستگاه فقط در نقش جهان مسئول نیست، از اداره اوقاف به عنوان یکی از متصدیان این میدان نام برد که عواید این میدان به دلیل موقوفه بودن آن به این اداره پرداخت می شود و فقط در بحث مرمت اعتباری به میراث فرهنگی داده میشود.
معاون میراث فرهنگی استان اصفهان اعتقاد دارد "شهرداری سعی میکند پوسته رویی میدان را همواره به خوبی جلوه دهد، اما ما مجبور هستیم که کالبد و عمق و ساختارهای اصلی میدان را نیز به خوبی نگه داریم. این درحالی است که متاسفانه عده ای به فکر این هستند که از نقش جهان فقط کسب درآمد کنند ولی ما نگاه ارزشی به این بنا داریم".
طاهری بر این باور است اگر میراث فرهنگی نبود امروز چیزی از سراها، بازارها و میدان نقش جهان باقی نمانده بود چون نگاه به این میدان بیشتر نگاه درآمدی است و اگر میراث فرهنگی نایستاده بود اثری از میدان نقش جهان نبود.
او برای نمونه سرای چیت سازها را مثال زد و از ساخت و ساز در حیاط آن گفت؛ "ساخت و سازی که میراث فرهنگی جلوی آن را گرفته، اما دست تنها نمیتواند کاری کند و اداره اوقاف و شهرداری نیز در این زمینه باید وارد میدان شوند".
به گزارش ایسنا؛ پشت بام میدان، سراها و پوسته دوم نقش جهان اوضاع خوبی ندارد، گویی زیر پوست این میدان تخریب و رهاشدگی حرف اول را میزند، آن گونه که معاون میراث فرهنگی اصفهان میگوید: این اداره هم به تنهایی نمی تواند همه بارها را به دوش بکشد و اگر این سازمان هم نبود شاید از میدان نقش جهان امروز اثری نبود.
انتهای پیام