به گزارش ایسنا، ایران تهیهی نخستین پروندهی طبیعی خود را برای ثبت در فهرست میراث جهانی از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد؛ در تیرماه آن سال، دولت جمهوری آذربایجان ثبت جنگل «هیرکانی» را به مرکز میراث جهانی یونسکو پیشنهاد کرد ولی یونسکو و اتحادیهی جهانی حفاظت از آثار طبیعی، با تأیید اهمیت این جنگل و با اشاره به فرامرزی بودن آن، درخواست کردند تا این جنگل بهعنوان یک اثر طبیعی مشترک میان ایران و جمهوری آذربایجان از سوی دو کشور برای ثبت به یونسکو ارائه شود.
این در حالی است که با گذشت حدود ۱۲ سال و اظهار نظرهایی که در این مدت از سوی مسوولان میراث فرهنگی مبنی بر دشواریهای پیش روی این پرونده برای جهان شدن مطرح شده، مسئولان میراث فرهنگی اعلام میکنند ارزیابان یونسکو حدود سه ماه دیگر به ایران میآیند تا وضعیت این محوطهی میراث طبیعی را بررسی کنند.
متولیان میراث فرهنگی و کارشناسان تهیهی پروندههای ثبت جهانی برای انجام برنامهریزیها با هدف آمادهسازی زیرساختهای لازم در جنگلهای هیرکانی که در چهار استان مازندران، گیلان، سمنان و گلستان قرار دارند، نشست آمادهسازی برگزار کردند تا اقدامات لازم را تا قبل از حضور ارزیابان کمیته بینالمللی حفاظت از طبیعت که در مهرماه امسال به ایران میآیند، انجام دهند.
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور در این نشست به اهمیت جنگلهای هیرکانی به عنوان یکی از قدیمیترین جنگل های زنده دنیا اشاره کرد و حفاظت از آن را امری ضروری دانست و گفت: با توجه به اینکه جنگلهای هیرکانی یکی از قدیمیترین جنگلهای زنده محسوب میشود و دارای گونههای جانوری و گیاهی ارزشمندی است، اهمیت دارد که حفاظت و مدیریت آن در چارچوب ضوابط جهانی و مطابق با استانداردهای یونسکو باشد.
او در این نشست برنامهریزی برای سایتهای پیشنهادی چهار استانِ مازندران، گیلان، گلستان و سمنان را پیش از ورود ارزیابان یونسکو بسیار جدی عنوان کرد و گفت: باتوجه به اینکه پرونده هیرکانی در اجلاس آذربایجان برگزار میشود همهی موارد فنی پرونده باید به دقت مورد بررسی قرار گرفته و بدون کوچکترین نقصی ارائه شود.
به گفتهی وی آماده سازی زیرساخت های لازم در چهار استان و برنامه ریزی برای تعیین محل پایگاه ها پیش از ورود ارزیابان اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (iucn) باید هرچه سریعتر انجام شود.
طالبیان همچنین خواستار همکاری و هماهنگی هر چه بیشتر معاونان میراث فرهنگی با مدیران ملی پایگاه های جنگل های هیرکانی شد و افزود: ایجاد وحدت رویه بین دستگاهها امری ضروری است. برای آنکه پرونده به نتیجه موفقی دست پیدا کند، بنابراین لازم است که بین دستگاههای مختلف همکاری و وحدت رویه وجود داشته باشد. این درحالی است که جلسات با جوامع و مدیران محلی یکی از اقداماتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
براساس اعلام روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی؛ او همچنین کنترل میدانی نقشهها با طبیعت، مکانیابی تابلوهای معرفی و اینفوگرافی و تعیین محل نصب دستگاههای کنترل میدانی روی زمین و نقشه و آموزش و توانمندسازی جوامع و مدیران محلی را از دیگر موضوعاتی دانست که باید پیش از ورود ارزیابان مورد توجه قرار گیرد.
انتهای پیام