فریبا خیاطی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: در هر شش ثانیه یک نفر به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهد و سالیانه شش میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات می میرند این در حالی است که از این تعداد 600 هزار نفر مصرف کننده نبوده و فقط در معرض دود دخانیات قرار میگیرند.
وی افزود: براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت اگر همین روند مصرف دخانیات ادامه دار شود در سال 2030 سالیانه 8 میلیون نفر جان خود را از دست میدهند که 80 درصد از این تعداد مربوط به کشورهای کم درآمد و متوسط است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه دخانیات دارای مواد سمی است که بر اعضای بدن افراد مصرف کننده اثر سوء دارد، عنوان کرد: مردم از مضرات مصرف سیگار، فقط سرطان ریه را میشناسند، این در حالی است که در کشور چین در سال 2009 مطالعاتی انجام شد که 37 درصد از مردم میدانند با مصرف سیگار، بیمارهای قلبی عروقی و 17 درصد حمله قلبی ایجاد میشود اما اکثر مردم نمیدانند که سرطان مثانه، سرطان حنجره و بیمارهای مغزی را هم به دنبال دارد.
وی افزود: مصرف قلیان هم در ایران رو به رشد بوده که همانند سیگار مواد مضری همچون نیکوتین، قطران و مونوکسیدکربن دارد؛ مصرف یک وعده قلیان معادل با 100 نخ سیگار است و افرادی که یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران قرار میگیرند معادل مصرف پنج تا 10 نخ سیگار دود وارد بدنشان میشود.
خیاطی اعلام کرد: در سال 92 دبیر انجمن مبارزه با دخانیات ایران اعلام کرد سالیانه سه هزار و 250 میلیارد تومان صرف خرید سیگار میشود، این در حالی است که هفت هزار و 200 میلیارد تومان برای درمان ناشی از مصرف سیگار هزینه میشود.
وی با بیان اینکه اثرات سوء در معرض دود سیگار قرار گرفتن بر روی کودکان و نوجوانان بیشتر است، تصریح کرد: کودکان و نوجوانان چون سلولها و بافتهای بدنشان در حال رشد و ساخته شدن است، استنشاق این دود موجب آسم، سرفههای مزمن و فشار بر روی قلب شده و بر عملکرد ورزشی آنان هم اثر منفی و آسیب پذیری دارد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بیان کرد: مصرف سیگار در دختران نوجوان موجب رشد موهای زائد صورت و سرماخوردگیهای بیشتر شده و نسبت به غیرسیگاریها بدخوابی شدیدی خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه سیگار دروازه ورود به مصرف موادهای دیگر و بزهکاری های اجتماعی است، ادامه داد: مصرف سیگار با رفتارهای پرخطری همانند درگیری و نزاع رابطه مستقیم دارد و در نوجوانان مصرف کننده سیگار احتمال مصرف الکل سه برابر، ماریجوانا 8 برابر و کوکائین 22 برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری است که دور از شأن و منزلت جامعه ماست که مصرف سیگار و قلیان تا این حد شایع باشد.
با آگاهی به دانش آموزان سن مصرف دخانیات را به تاخیر بیندازیم
خیاطی در ادامه با اشاره به اینکه در مدارس ایران متاسفانه برنامه خاصی برای پیشگیری از مصرف دخانیات وجود ندارد، افزود: باید در برنامه های درسی دانش آموزان مطالب ضددخانیات را بگنجانیم، آموزش به دانش آموزان در مورد مضرات دخانیات توسط مشاوران یا کارشناسان سلامت و بهداشت، مربیان و یا خود همکلاس ها داده شود تا اثربخشی بیشتری داشته باشد.
وی همچنین تصریح کرد: افزایش آگاهی و اطلاع رسانی به دانش آموزان در مورد مضرات و بیمارهای ناشی از مصرف دخانیات مانند انواع سرطان ها، آسم، زردی دندان، بدخوابی و آموزش مهارت نه گفتن و افزایش اعتماد به نفس باید توسط مشاوران مدرسه، معلمان و خانواده آموزش داده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه اصطلاح بدفهمی و اطلاعات نادرست در بین افراد سیگاری شایع است، خاطرنشان کرد: این افراد تصور میکنند تمام همسالانشان سیگاری و قلیانی هستند، این در حالی است که از 100 هر نفر تنها 12 نفر مصرف کننده هستند .
وی یادآور شد: عوامل مختلفی بر روی مصرف سیگار و قلیان در سن پایین در نوجوانان موثر است که وجود فرد سیگاری در خانواده، مخصوصا مادران سیگاری، دوستان سیگاری، قیمت پایین مواد دخانی، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، نگرش مثبت به دخانیات و آگاهی کم از عوامل موثر در مصرف دخانیات است.
انتهای پیام