به گزارش ایسنا، به مناسبت روز جهانی دریانوردان به سراغ فردی رفتیم که شاید ناشناخته باشد اما طی این سالها با سفر به نقاط مختلف جهان دست به اقدامی جالب زده و توانست آلبومی از تمبرها، اسکناسها و پولهای مرتبط با دریایی را جمعآوری کند.
بهزاد الصفی نویسنده کتاب "توسعه دریا محور مروری بر صنایع دریایی جهان "در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اگر ما قدر دریاهایمان را بیشتر میدانستیم و استفاده بهتر و بهینهتر از آنها داشتیم وضعیت اقتصادی و اجتماعی ما بهتر از این بود، گفت: ما متأسفانه آنچنان باید و شاید به دریاها توجه نداشتهایم و جامعه بیشتر تصور میکند دریاها بیشتر به موضوعات شیلات، ماهیگیری، دریانوردی و یا ورزشهای دریایی محدود است درحالیکه 150 کاربرد دریاها با ذکر مثال که در کشورهای دیگر هم مورداستفاده در این کتاب آورده شده است.
وی با بیان اینکه اگر ما میگوییم 5800 کیلومتر نوار ساحلی داریم باید استفادهی بهتری از این موهبت داشته باشیم تصریح کرد: ما باید خیلی بیشتر از این اقداماتی که انجامشده بر روی ترویج فرهنگ دریایی کار کنیم تا همه زمینههای اقتصادی شکوفا شده و هم اشتغالزایی داشته باشیم.
این کارشناس ارشد حوزه دریا با انتقاد از عدم استفاده از مزیت دریا خاطرنشان کرد: یکی از چالشهای که در مورد استانهای ساحلی گفته میشود بحث قاچاق کالا و یا بنزینفروشی در کنار خیابان است. سؤال من این است که چرا ما علیرغم موهبت بسیار بزرگ دریایی که داریم باید شاهد چنین مسائلی باشیم.
فرهنگ دریایی در کشور جا نیفتاده است
الصفی در خصوص وضعیت فرهنگ دریایی در کشور بیان کرد: تاکنون اقداماتی انجامشده اما با توجه به عمق توانمندیهای کشورمان که موهبت الهی هستند آنچنان شایسته در این زمینه کار نشده است.
وی ادامه داد: روزی گفته میشد که ما 5 هزار دریانورد ایرانی کم داریم و بهجای آن از دریانوردان پاکستانی، هندی و فیلیپینی بر روی کشتیهایمان استفاده میکنیم که به نظرم این موضوع علتش بیش از هر چیز نبود و یا ضعف فرهنگ دریایی است چرا که الآن مثلاً کودکی که متولد میشود والدین میگویند ان شاالله دکتر و مهندس و خلبان شود و کسی نمیگوید که فرزندمان کاپیتان کشتی شود که همانطور که گفته شد این موضوع برمیگردد به اینکه فرهنگ دریایی در کشور خوب ترویج نشده و جا نیفتاده است.
انتشار تمبرهای دریایی راهی برای ترویج و ارتقاء فرهنگ دریایی
این کارشناس ارشد حوزه دریا با بیان اینکه کشورهای مختلف با انتشار تمبرهای دریایی به ترویج و ارتقاء فرهنگ دریایی در کشور خود میپردازند، اظهار کرد: موضوعات تمبرها شیلات، محیط زیستدریایی، ورزشهای دریایی، کشتیها و سازههای دریایی، پلهای دریایی، پرندههای دریایی، صدفها و مرجانهای دریایی و دیگر موضوعات است که از آن جمله میتوان به چاپ ناوشکنهای اتمی در تمبرهای روسی، دراگون بوت( کشتی اژدها) در قالب مسابقه در تمبرهای تایلندی نام برد. در کشور ما هم تاکنون تعداد معدودی تمبر دریایی چاپ شده اما جا دارد این امر بیشتر کار شود تا شاهد ترویج فرهنگ دریایی در کشور باشیم.
وی با اشاره به جمعآوری کلکسیونی از تمبرهای دریایی جهان تصریح کرد: یکی از اقداماتی که در سفرهایم به کشورهای مختلف داشتم این بود که به اداره پست مرکزی هر کشور رفته و از آن جا بازدید کرده و تمبرهای دریایی را مشاهده و انتخاب کنم که البته پیدا کردن اداره پست مرکزی یکی از چالشهایی بود که وقتگیر و هزینهبر بود اما زمانی که به آنجا میرفتم و تمبرها را میدیدم به این نتیجه میرسیدم که وقت و هزینهای که صرف کردم ارزشمند بوده است.
الصفی با پیشنهادهایی در مورد چاپ تمبر دریایی در ایران گفت: قطعاً پیشنهادهای مختلفی است که میتوان به چاپ تمبر بندر شهید رجایی بهعنوان بزرگترین بندر تجاری ایران بهعنوان یک سوژه و یا حادثه سانچی و دیگر حوزههای دریایی موضوعات درج تمبر دریایی در ایران باشد.
چاپ نمادهای دریایی بر روی اسکناس ملی راهی دیگر برای ترویج فرهنگ دریایی
الصفی با بیان اینکه یکی دیگر از راههای ترویج فرهنگ دریایی چاپ نمادهای دریایی بر روی اسکناسهای ملی است عنوان کرد: در کلکسیونی که بنده جمع کردهام حدود 200 قطعه اسکناس است که بر روی آن نمادهای دریایی نظیر کشتیرانی، شیلات، بندرداری، فانوسهای دریایی و دیگر نمادهای مربوط به دریا در کشورهایی نظیر چین، جزایر سلیمان، کامبوج، بروما، مالزی و دیگر کشورها است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه ایران یک کشور دریایی است این ایده نیز میتواند مورد توجه مسئولین قرار گیرد تا تصاویری دریایی بر روی اسکناسهای ملی چاپ شود.
این کارشناس ارشد حوزه دریا با اشاره به چاپ کارتپستالهای دریایی بهعنوان راهی دیگر جهت ارتقا فرهنگ دریایی خاطرنشان کرد: این اقدام برای گردشگران بسیار میتواند جذاب باشد. در کشور ما سازمان بنادر و دریانوردی با چاپ کارتپستالهای بنادر مختلف ایران این اقدام را شروع کرده که البته شاهد هستیم کشورهای دیگر مانند ترکیه، امارات، مالزی و ... اقدامات بیشتر و جذابی در این زمینه انجام دادهاند.
دریانوردان اهمیت دارند
الصفی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 105 هزار فروند کشتی در سراسر آبهای کره زمین فعال است ابراز کرد: این تعداد کشتی و شناور سالانه 9 میلیارد تن کالا جابهجا میکنند و حدود 1.5 میلیون دریانورد بر روی کشتیها فعال هستند.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه شغل دریانوردی اهمیت زیادی در سطح جهانی و تجارت جهانی دارد آیمو(سازمان جهانی دریانوردی) تا قبل از سال 2010 سه سال شعار این سازمان را مربوط به دریانوردان انتخاب کرد که البته از سال 2010 هر ساله 25 ژوئن( 4 تیر) بهعنوان روز جهانی دریانوردان جشن گرفته میشود. لازم به ذکر است که هر سال یک شعار اختصاصی دارد که امسال یعنی سال 2018 شعار «سلامت دریانوردان» انتخاب شده است.
این کارشناس ارشد حوزه دریا با بیان اینکه اکثر کالاهایی که ما در اطرافمان مشاهده میکنیم توسط دریانوردان جابهجا و آورده شده که همین موضوع اهمیت دریانوردان را نشان میدهد گفت: قطعاً دریانوردان که 6 ماه بر روی دریاها هستند خواستهها و نیازمندیهایی دارند که همین موضوع حساسیتهایی را برای آیمو ایجاد کرده تا با تصویب و اجرای کنوانسیونهای مختلفی به سلامت، امکانات رفاهی و بیمه دریانوردان بپردازد.
وی با اشاره به کتاب دانستنیهای دریایی جهان بیان کرد: یکی از موضوعاتی که در این کتاب به آن پرداخته شده این است که دریانوردان چه ایرانی و چه خارجی با چه وضعیتی در دریاها مواجه هستند و چه نیازمندیهایی دارند و این که چگونه به این قشر جامعه با توجه و رسیدگی بیشتری کرد.
گردشگری مزیت مطلق استان هرمزگان
الصفی با بیان اینکه از قدیم استان هرمزگان بهعنوان یک استان دریایی در کشور شناخته میشده اظهار کرد: استان هرمزگان با داشتن نیمی از مرزهای آبی کشور و جزایر 14 گانه در آن میتواند تاثیر چشمگیری در توسعه اقتصاد دریا محور داشته باشد.
وی با اشاره به کتاب دانستنیهای دریایی جهان عنوان کرد: گردشگری مزیت مطلق استان هرمزگان است که در این زمینه 70 نقطه گردشگری استان یک به یک در این کتاب معرفی شده، همچنین مثال و تجربههای کشورهای دیگر هم در این زمینه در کتاب آمده است.
این کارشناس ارشد حوزه دریا ادامه داد: اگر بتوانیم تنها پتانسیل گردشگری در این استان را فعال کنیم، قطعاً زمینههای اقتصادی این استان شکوفاتر شده و به توسعه استان و کشور کمک خواهد کرد.
کتاب مصور دانستنیهای دریایی جهان، کتابی برای علاقهمندی نوجوانان و جوانان به مباحث دریا
الصفی با بیان اینکه کتاب مصور دانستنیهای دریایی جهان یک الگوبرداری از یک کتاب مصور هلندی است، تصریح کرد: این کتاب شامل بیش از 1100 تصویر مستند دریایی است که تا حد امکان سعی شده است از دو زبان فارسی و انگلیسی استفاده شود.
وی در خصوص هدف خود از تألیف این کتاب خاطرنشان کرد: هدف این بود که نوجوانان و جوانان کشور با مباحث دریایی بیشتر آشنا شده و در انتخاب شغل و حرفه خود در آینده، رشتههای دریایی را بیشتر در نظر بگیرند و همچنین مسئولین به رشتههای دریایی بیشتر توجه کنند.
مؤلف کتاب دانستنیهای دریایی جهان در مورد چگونگی تألیف این کتاب گفت: برای نوشتن این کتاب تمام سواحل و جزایر ایران را یک به یک رفتهام. با مردم بومی صحبت کردهام. انواع غذاهای دریایی را خوردهام و در رابطه با فرهنگ دریایی منطقهشان با آنها گفتوگو کردهام.
الصفی اضافه کرد: همراه با کتاب یک سیدی نیز ضمیمه است که شامل 100 ویدیو کلیپ دریایی است. این کتاب دانشگاهها و هنرستانهای دریایی در دسترس است.
گفت و گو از: محمد محمدی، خبرنگار ایسنا، منطقه خلیج فارس
انتهای پیام