تماس‌های امان، واشنگتن و مسکو درباره جنوب سوریه در آستانه داغ شدن این جبهه

در آستانه نشست امروز (دوشنبه) استفان دی میستورا با "کشورهای ضامن" آستانه در ژنو، وزیر خارجه اردن از رایزنی‌های این کشور با آمریکا و روسیه جهت تضمین بالا نگرفتن درگیری‌ها در جنوب سوریه خبر داد و تاکید کرد، هر سه طرف به حمایت از توافقنامه مناطق کاهش تنش پایبند هستند.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، طبق بیانیه منتشر شده از سوی وزارت خارجه اردن، ایمن الصفدی، وزیر خارجه این کشور در تماسی تلفنی با استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه اظهار داشت، امان رایزنی‌ها و تماس‌هایی با واشنگتن و مسکو جهت تضمین بالا نگرفتن درگیری‌ها در جنوب سوریه و حفظ توافقنامه ایجاد مناطق کاهش تنش داشته است.

الصفدی در ادامه این گفت‌وگو تاکید کرد: در این تماس‌ها هر سه کشور بر پایبندی خود به توافقنامه مناطق کاهش تنش و لزوم حمایت از آن تاکید کردند.

در جنوب سوریه که شامل استان‌های درعا، القنیطره و سویداء است، از ژوئیه گذشته طبق توافق به دست آمده در مذاکرات آستانه، آتش‌بس برقرار و جنوب سوریه به یکی از چهار منطقه کاهش تنش در این کشور تبدیل شده است.

وزیر خارجه اردن با تاکید بر اینکه حل سیاسی تنها راه برای پایان دادن به رنج مردم سوریه و بحران در این کشور است، همه طرف‌ها را به انجام تمام تلاش خود برای توقف جنگ و کشته شدن مردم سوریه دعوت کرد.

وی در ادامه تاکید کرد: اردن به توافقنامه کاهش تنش پایبند است و به همکاری‌های خود با آمریکا و روسیه جهت حفظ این توافقنامه که به معنای گامی به سوی آتش‌بس در سوریه و دستیابی به یک راه‌حل سیاسی جامع برای این بحران است، ادامه می‌دهد.

الصفدی و دی میستورا در این گفت‌وگوی تلفنی در مورد لزوم دستیابی به راه‌حلی سیاسی برای بحران سوریه و اهمیت حفاظت از منطقه کاهش تنش در جنوب سوریه به توافق نظر رسیدند.

احتمال آغاز قریب‌الوقوع عملیات در جنوب سوریه

در پی مخالفت سوریه با خواسته‌های آمریکا و اسرائیل و توقف رایزنی‌های سیاسی برای امضای توافقنامه‌ای که روسیه برای تحقق آن تلاش می‌کرد، اکنون وضعیت نظامی در جنوب سوریه به مرحله تصمیم‌گیری رسیده است.

از جمله این خواسته‌ها که از سوی دمشق رد شد، تاکید رژیم صهیونیستی بر دور شدن نیروهای ارتش سوریه از نوار مرزی که پیش از این در سال ۲۰۱۱ وجود داشت و نیز خواسته‌های تکراری چون عدم ورود نیروهای ایرانی یا نیروهای حزب الله به منطقه است.

ارتش سوریه از چند هفته قبل تجهیزات نظامی خود را به مناطق تحت کنترل خود منتقل کرد تا برای عملیات نظامی آماده شود که طبق گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه در صورت شکست مذاکراتی با نظارت روسیه، احتمال آغاز این عملیات وجود دارد.

جنوب سوریه به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی مرزهای اردن و اراضی اشغالی و نیز نزدیکی‌اش به دمشق، از اهمیت جغرافیایی برخوردار است.

ارتش سوریه ارسال تجهیزات نظامی برای شروع عملیات را تکمیل کرده است و حدود ۴۰ هزار نیرو برای عملیات درعا، حومه آن و حومه شمالی السویداء تا خط آتش‌بس در مرزهای مشترک با فلسطین اشغالی آماده نبرد شده‌اند.

برآوردهای نظامی حاکی است ارتش سوریه قادر به مشخص کردن نتیجه نبرد بدون استفاده از توافقی با طرف دیگر است. ارتش سوریه همچنین برای احتمال مداخله نظامی اسرائیل آماده است و سامانه‌های دفاع هوایی خود را در خط جبهه با اسرائیل مستقر کرده است اما احتمال مداخله هوایی آمریکا علیه نیروهای سوری آن سناریوی دیگری است که سوری‌ها با هم‌پیمانان برای آن آماده شده‌اند. در صورت شکست تلاش‌های روسیه برای بی‌طرف نگه داشتن آمریکا و دور نگه داشتن پایگاه التنف آمریکا اینجاست که باید اتاق‌های عملیات به بحث این مساله بپردازند.

رهبری سوریه هر گونه توافق در جنوب و عقب‌نشینی آمریکا از آنجا و از پایگاه مذکور در مرزهای عراق و اردن را مرتبط دانسته‌اند در حالی که آمریکا دو بار ارتش سوریه را تهدید کرده است.

برخی تحلیلگران درباره توافقی منطقه‌ای و بین‌المللی برای بازپس‌گیری این منطقه استراتژیک از سوی دمشق خبر دادند.

گروه‌های مخالف مسلح سوری ۷۰ درصد مساحت دو استان درعا، مهد اعتراضات علیه دمشق و القنیطره، واقع در مجاورت مرزهای اراضی اشغالی را در دست دارند.

گروه‌های مسلح در جنوب سوریه در راس آن محمد ماجد الخطیب، فرمانده تیپ الفرقان" اظهار داشت، نشست سه جانبه آمریکا، انگلیس و روسیه درباره جنوب منجر به ایجاد اختلاف گسترده شد و تلاش‌های نظام سوریه برای آغاز حمله به زودی کلید خواهد خورد.

فرمانده پلیس روسیه در تل‌آویو برای بررسی پرونده جنوب سوریه

به گفته برخی منابع اسرائیلی، ژنرال ولادیمیر ایوانوفسکی، رئیس پلیس نظامی روسیه در جنوب سوریه روز یکشنبه در مقر وزارت جنگ و ریاست ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی در تل‌آویو دیدارهایی با افسران عالی رتبه ارتش اسرائیل برای بررسی تحولات اخیر سوریه داشت.

به گفته منابع مذکور، در این دیدارها موضوع طرد نیروهای ایرانی از بخش شرقی ارتفاعات جولان و نیز استقرار نیروهای دولت سوریه در کل منطقه جنوب سوریه بررسی شد.

این مذاکرات در چارچوب هماهنگی‌هایی انجام شدند که از بیش از دو سال پیش میان رهبران دو طرف درباره اوضاع سوریه وجود دارند، این هماهنگی‌ها در سطح میدانی میان معاونان روسای ستاد مشترک ارتش دو طرف و در سطح سیاسی در نشست سران و نیز در رایزنی‌های مستمر میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و نیز سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی انجام می‌شوند.

نتانیاهو در جلسه روز یکشنبه کابینه از تماس‌های تلفنی با پوتین و مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا درباره اوضاع سوریه خبر داد.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی در ابتدای این جلسه گفت: اواخر هفته با پوتین و پامپئو درباره مسایل منطقه صحبت کردم و این گفت‌وگوها حول محور سوریه بود. بار دیگر اصول خود درباره اوضاع سوریه را اعلام کردیم و گفتیم که اولا ایران باید از تمامی خاک سوریه عقب‌نشینی کند، دوما ما در حال حاضر با اقدامات نظامی ایران و نمایندگان آن در نزدیکی مرزهای اسرائیل و در داخل خاک سوریه مقابله می‌کنیم و در آینده نیز مقابله خواهیم کرد، ما با این اقدامات در تمامی خاک سوریه مقابله خواهیم کرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ / ۱۰:۵۱
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 97032813020
  • خبرنگار : 71496