به گزارش ایسنا، آنتونی بلینکن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در سالهای 2015 تا 2017 در یادداشت خود در روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به انتقادات تند رییسجمهور آمریکا علیه توافق هستهای با ایران که آن را یک فاجعه و شرمساری بزرگ خوانده بود، نوشت: در حالیکه آقای ترامپ به دنبال خلع سلاح کره شمالی در نشست روز سهشنبه در سنگاپور است، ممکن است گرفتار گزافهگوییهای خود شود. بر مبنای منطق آقای ترامپ هر توافقی با کره شمالی باید بهتر، سختتر و جامعتر از توافق با ایران باشد. حتی اگر کیم جونگ اون رهبر کره شمالی با حسن نیت عمل کند ـ که خود از نظر تاریخی عجیب است ـ حصول چنین نتیجهای بعید به نظر میرسد. عجیبتر اینکه بهترین توافقی که آقای ترامپ میتواند با پیونگ یانگ به آن دست یابد شبیه همان چیزی خواهد بود که باراک اوباما با ایران به آن دست پیدا کرد.
وی در ادامه با بر شمردن دستاوردهای توافق هستهای برای محدود کردن برنامه هستهای تهران، تصریح کرد: آقای ترامپ میگوید که این توافق فاجعهآمیز است چرا که برخی محدودیتها بر ظرفیت غنیسازی و بازفرآوری ایران پس از گذشت 10 تا 25 سال منقضی میشود، هر چند که رژیم بازرسیها از ایران و تضمین عدم دستیابی آن به سلاح هستهای دائمی است. وی همچنین انتقاد میکند که توافق به طور مستقیم به برنامه موشکی بالستیک ایران، فعالیتهای این کشور در منطقه خاورمیانه یا وضعیت حقوق بشر در داخل ایران رسیدگی نمیکند. بنابراین، استاندارد ترامپ برای پیونگ یانگ اگر اعمال شود چه خواهد بود؟
برخلاف ایران، کره شمالی در حال حاضر تسلیحات هستهای، ابزار پرتاب آن و فناوری ادامه تولید آن را در اختیار دارد، بنابر ارزیابیهای به دست آمده پیونگ یانگ حدود 60 کلاهک هستهای، دهها موشک بالستیک و یک زیرساخت بسیار گسترده که میتواند پشت سر هم مواد شکافپذیر کافی برای حدود شش بمب در هر سال تولید کند.
اگر آقای ترامپ بخواهد به انتقاداتش علیه توافق با ایران متعهد بماند، هر توافقی با کره شمالی باید موجب حذف مواد، کلاهکها و موشکهایی شود که این کشور در اختیار دارد و به علاوه قابلیت تولید مواد و تسلیحات بیشتر را برای همیشه از بین ببرد. این توافق باید توسط یک رژیم بازرسی دقیق و سر زده راستیآزمایی شود. توافق علاوه بر این باید با دیگر فعالیتهای پیونگ یانگ همچون ارائه تسلیحات و فناوری به رژیمهای ناجور دیگر شود.
آقای ترامپ خود در حال حاضر نیز از این توهم که آقای کیم کلیدهای برنامه هستهایاش را در سنگاپور تحویل میدهد عقبنشینی کرده است. دولت ممکن است بتواند در یک توافق اولیه از کره شمالی بخواهد تا تحت بازرسیهای بینالمللی تمام برنامهاش را تعطیل و غنیسازیاش را متوقف کند، زیرساخت بازفرآوریاش را برچیند و به علاوه برخی کلاهکها و موشکهایش را در ازای بهبود محدود وضعیت اقتصادی نابود کند. این کار فرصتی برای مذاکره بر سر یک توافق جامعتر را فراهم میکند، همان رویکردی که آقای اوباما در قبال ایران اتخاذ کرد.
دولت ممکن است دریابد که از بین بردن تمام چیزهایی که ما درباره رژیم کیم نمیخواهیم در یک توافق، خواستهای خیالپردازانه است که این فرآیند را طولانی و ما را از متحدانمان که اولویتهای متفاوتی دارند جدا میکند و به پیونگ یانگ امکان چانهزنی بهتر را میدهد. همانطور که آقای اوباما با ایران تعامل کرد، آقای ترامپ نیز باید روی حساسترین تهدید علیه امنیت خود و متحدانمان، یعنی تسلیحات هستهای پیونگ یانگ و ابزار تولید آن متمرکز باشد و همزمان مشخص کند که آمریکا به مقابله با اقدامات خطرناک دیگر پیونگ یانگ از جمله توسط موشکهایی که میتواند کلاهک هستهای حمل کنند، ادامه خواهد داد.
این مقام پیشین آمریکایی که در سالهای 2013 تا 2015 معاون مشاور امنیت ملی بوده است، همچنین نوشت که هر توافقی با کره شمالی باید شامل یک سیستم نظارتی باشد که تمامی چرخه هستهای آن را شامل معادن، کارخانجات، سانتریفیوژ و خطوط مونتاژ به علاوه سایتهای غنیسازی و بازفرآوری پوشش دهد. این بهترین راه برای تضمین این است که کره شمالی یک برنامه مخفیانه ندارد و به تعهداتش به درستی عمل میکند.
وی ادامه داد: در پایان یک آزمون سر راست برای بررسی موفقیت (توافق) وجود خواهد داشت، آیا آقای کیم هنوز تسلیحات هستهای یا ابزار تولید سریع آن را دارد؟ آیا او از موشکهای با قابلیت هستهای یا توانایی کسب فوری آنها دست بر میدارد؟ وعدههای خلع سلاح آن را تضمین نخواهد کرد چرا که کره شمالی بارها وعده داده و آنها را زیر پا گذاشته است.
باید ببینیم آیا آقای ترامپ به این استاندارد وفادار میماند. وی در موارد بسیاری درباره تواناییاش برای دست یافتن به چیزی که رییسجمهور قبلی نتوانسته به آن دست پیدا کند، رجزخوانی کرده است و این میتواند برای او مشکلساز باشد.
آنتونی بلینکن در پایان یادداشت خود با بیان اینکه وی عضوی از تیم دولتی بود که با ایران به توافق دست یافت، تاکید کرد که این توافق بدترین توافق نیست و امیدوار است که ترامپ نیز به موفقیت دست یابد.
انتهای پیام