مرزنشینان بانه در انتظار تعیین تکلیف

کسبه و مردم شهرستان بانه پس از گذشت 22 روز همچنان در بلاتکلیفی تصمیمات و طرح‌های مختلف هستند و نسبت به اعلام اجرای طرح جدید ساماندهی مرزها و جایگزین شدن پیله‌وری به جای کولبری، انتقاد دارند.

به گزارش ایسنا، اعتراضاتی در پی بسته شدن مرزهای استان و تصمیم اجرای طرح ساماندهی مرزهای استان از سوی دولت، صورت گرفته است که به گفته کسبه و بازاریان، متضرر شدن مرزنشینان و از جمله کولبرانی که تنها منبع درآمدشان، ورود کالا از مرزهاست را در پی داشته است.

درپی اعتراضات مردم شهرستان بانه که بعضا بیش از 20 روز است اقدام به بستن مغازه‌ها و بازارهای خود کرده‌اند، وعده‌هایی از سوی استاندار، فرمانداران و نمایندگان مجلس در این خصوص عنوان شده که هنوز دربرگیرنده مطالبات تجار و بازاریان این شهرستان نیست.

یک فعال اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در این باره اظهار کرد: در راستای تصویب و اجرای طرح ساماندهی مبادلات مرزی، بازاریان بانه اقدام به وارد کردن کالاهای خارجی از طریق مرز کردند، اما تنها عده‌ای از آنان توانسته‌اند کالاهای خود را وارد کشور کنند.

هیرش صالحزاده افزود: با اجرای این طرح، نرخ گمرک کالاهای خارجی افزایش یافته و خرید و فروش آن مقرون به صرفه نیست این درحالی است که در سفر اخیر استاندار کردستان به بانه، بازاریان درخواست پایین آمدن نرخ گمرکات به حالت عادی خود را مطرح کرده بودند.

صالحزاده عنوان کرد: اصل قابل توجه این است که باید زیر ساخت‌هایی برای ساماندهی مبادلات مرزی فراهم و بعد اقدام به تصویب طرح می‌شد.

این فعال اقتصادی در بانه بیان کرد: ۹۵ درصد از کالاهای قاچاق از طریق دیگر مرزهای سطح کشور وارد می‌شود اما همچنان بانه به عنوان قطب قاچاق شناخته شده و این در حالی است که مردم این شهر تنها جهت کسب درآمد نه‌چندان زیاد خود به ناچار دست به دامان کوله‌بری می‌شوند.

صالحزاده خاطرنشان کرد: طی جلسات صورت گرفته با فرماندار و نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی، گفته شد طرح ساماندهی مبادلات مرزی جهت حفظ کرامت انسانی و حذف کوله بری است که بازاریان نیز آن را تصدیق و با آن موافقت کرده‌اند، اما این درحالتی ممکن است که نرخ گمرکات قبلی همچنان به قوت خود باقی بماند.

این فعال اقتصادی در بانه یادآور شد: مردم شهرستان بانه همچنان چشم انتظار و امیدوار به بازگشایی مرزها برای امرار معاش خود هستند که این مهم عنایت بیشتر مسئولان را می‌طلبد.

از سوی دیگر فرماندار بانه در این ارتباط می‌گوید: اجرای طرح مبادلات مرزی تأمین کننده منافع همه فعالان اقتصادی شامل صاحبان بار و کالا، بازاریان مغازه دار و ساکنان مناطق روستایی است و یکی از مهم‌ترین اهداف و رویکردهای اجرای این طرح، حذف کوله‌بری و ارتقای شأن و کرامت مرزنشینان و روستائیان است.

محمد فلاحی عنوان کرد: این مزایا تنها برای ساکنان این شهرستان است و از هرگونه خروج تجمیعی کالای وارداتی به شیوه کانتینری جلوگیری خواهد شد؛ به عبارت دیگر کالاهایی که از طریق پیله وری وارد می‌شود، تنها در بانه و به منظور رونق و پویایی بازار این شهرستان عرضه می‌شود .

فرماندار بانه با بیان اینکه رفع مشکلات بازاریان، دغدغه مشترک همه مسئولان استان است، ابراز امیدواری کرد با برنامه ریزی‌های انجام شده و در چارچوب قوانین مربوط به مبادلات مرزی، شاهد واردات بیشتر کالا و رونق اقتصادی از طریق بازارچه سیرانبند باشیم .

همچنین نماینده مردم سقز و بانه پیش از این در تذکر شفاهی در جلسه علنی مجلس گفته بود: آقای روحانی صدای بنده صدای مردمان مرزنشین محروم اما نجیبی است که در هشت سال دفاع مقدس اجازه ندادند یک وجب خاک ایران به دست دشمنان بیفتد ولی اکنون کمترین امکانات را به ویژه در اشتغال دارند.

محسن بیگلری افزود: آقای روحانی حق و هدیه‌ای را که مقام معظم رهبری به کولبران دادند از آنها نگیرید. ایشان در بحث کولبران و بازارچه‌های مرزی تکلیف را بر همگان روشن کردند. فرمودند منظورم از برخورد با قاچاق، قاچاق سازمان یافته و ترانزیتی است نه آن کولبری که برای امرار و معاش روزانه خود در بازارچه‌های مرزی چند کیلو کالا جابجا می‌کند.

نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: جای تعجب است که فقط کالای کولبران به عنوان قاچاق دیده می‌شود و دستور بسته شدن بازارچه‌های مرزی داده می‌شود، و در حال حاضر بازارچه‌های کردستان، سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی مسدود است اما با قاچاق سازمان یافته و واردات غیرقانونی خودروهای لوکس برخوردی نمی‌شود.

بیگلری خطاب به رییس‌جمهور، گفت: آیا کارخانه‌ای در مناطق مرزی ایجاد کرده‌اید که بازارچه‌ها را می‌بندید؟ من بیش از هر کسی در خصوص حادثه پلاسکو متاثر شدم اما دولت برای پلاسکو جدیت به خرج داد و برای کسبه جایگزین ایجاد کرد. با بستن این مرزها 500 پلاسکو در سقز، بانه و مریوان به زودی ویران می‌شود، آن پلاسکو غیرعمدی بود ولی ویرانی پلاسکوی مناطق مرزی عمدی است.

همچنین در پی تداوم اعتراضات بازاریان بانه، نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی در این رابطه به ایسنا گفت: با توجه به اینکه هیچ گونه عزم جدی از سوی وزارت کشور برای ساماندهی به این اوضاع وجود ندارد، شخصا نامه استیضاح وزیر کشور را امضا خواهم کرد.

محسن بیگلری ضمن ابراز تاسف و گله‌مندی از وعده‌های مسئولان در خصوص بازگشایی مرزهای استان اظهار کرد: در راستای پیگیری مشکلات و بازگشایی مجدد مرزها، رایزنی‌های زیادی با مسئولان کشوری صورت گرفته که متاسفانه بی نتیجه مانده است.

 وی افزود: در این خصوص دستور معاون اول رییس جمهور، رییس گمرک کشور و معاون وزیر صنعت برای بازگشایی مجدد مرزها گرفته شده، اما متاسفانه اقدامی عملی در این راستا تا کنون صورت نگرفته است.

پیش از این استاندار کردستان روز سوم اردیبهشت و پس از حضور در تهران، با بیان اینکه جلسات مستمر و مفیدی با مقامات تصمیم گیرنده و مسئولان مرتبط با مسایل مرزی در تهران برگزار شده است، گفت: در این دیدارها همه تلاش مسئولان بر این بوده است که یک راهکار دائمی و قانونی برای مبادلات مرزی پیدا شود.

بهمن مرادنیا تاکید کرد: همه در این مسئله متفق القول هستند که تجویز مسکن‌های مقطعی و کوتاه مدت دردی از مرزنشینان غیرتمند و شریف استان دوا نمی‌کند و بر همین اساس باید یک راه حل اساسی و همیشگی برای ساماندهی مبادلات مرزی پیدا کرد.

وی با بیان اینکه به زودی و در چند روز آینده خبرهای مثبت و دلگرم کننده‌ای برای فعالیت اقتصادی مرزنشینان در نقاط مرزی اعلام خواهد شد از همه کسبه، بازاریان و فعالان اقتصادی خواست فعالیت عادی و روزمره خود با پرهیز از هرگونه حاشیه‌ای از سر بگیرند.

مرادنیا اضافه کرد: یقین دارم تصمیمات اتخاذ شده توسط مسئولان باعث تحرک، پویایی و افزایش درآمد مرزنشینان خواهد بود.

وی در سخنان دیگری نیز در واکنش به اعتراض کسبه و بازاریان بانه، از مردم خواسته بود تا سعه صدر داشته و از حرکت‌های احساسی که امکان دارد مورد سوءاستفاده عوامل منحرف قرار گرفته و به زیان مردم باشد، خودداری کنند تا مسئولین به جای تمرکز بر داخل استان، توان خود را بر حل موضوع در مرکز متمرکز کنند.

استاندار کردستان خاطرنشان کرده بود: اساساً دولت مخالف کولبری و کسر شأن مردم کردستان است و می‌خواهد مراودات مرزی را به نحوی ساماندهی کند که مردم کردستان به عنوان بازرگانان و پیله‌وران قانونی و مورد احترام شناخته شوند نه کولبر. مطمئناً این مژده را خواهیم داد که طرح‌های دولت به نفع مردم خواهد بود اما اجرا و روند قانونی آن نیازمند زمان و صبر و همکاری مردم است و با شکیبایی مردم، منافع و ثمره‌ی آن را خواهند دید.

مدیرکل امنیتی و انتظامی کردستان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از بازگشایی بازار نیمه تعطیل بانه توسط کسبه و بازاریان این شهرستان خبر داد و گفت: پاساژها، اصناف و کسبه شهرستان بانه همچون گذشته کار و فعالیت خود را از سر گرفته‌اند.

رضا میرزایی همچنین عنوان کرد: اصناف، کسبه و بازاریان این شهرستان پس از برگزاری جلسه‌ای مشترک، به این نتیجه رسیدند که سیاست دولت باید اجرا شود و مردم به مساعدت دولت در جهت مرتفع شدن مشکلات معیشتی مردم اعم از تجار و پیله وران امیدوارند.

مدیرکل امنیتی و انتظامی کردستان از تداوم پیگیری مشکلات مرزنشینان از سوی دولت خبر داد و خاطرنشان کرد: این موضوع در هیئت دولت مطرح خواهد شد و پیشنهادات مسئولین استان مطرح و مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی اعلام کرد: پیشنهادات با نگاه تسهیل در تجارت، کسب درآمد برای پیله وران و سودآوری برای تجار  در هیئت دولت مطرح می‌شود که پس از تایید ابلاغ خواهد شد.

میرزایی ادامه داد: خواست اکثریت تجار، مردم و پیله وران تعطیلی بازار نبوده اما فشارهایی از جوانب مختلف وارد شده که ناچار به بستن بازار شدند که خوشبختانه امروز با بازگشایی بازار دست رد بر سینه مخلان نظم و انضباط اقتصادی زدند.

وی با اشاره به اینکه مردم با این اقدام نجابت خود را نشان دادند، گفت: بازگشایی بازار مسئولان را بیشتر مصمم می‌کند که خواسته‌های مردم را از طریق هیئت دولت پیگیری کنند.

مدیرکل انتظامی و امنیتی استانداری کردستان پیشتر نیز در خصوص خواسته مردم بانه مبنی بر افزایش تخفیفات گمرکی، گفته بود: تجار بانه خواستار تخفیف 50 درصدی گمرک هستند اما این خواسته به هیچ عنوان ممکن نیست و بازرگانان بانه باید با تخفیف 20 درصد وارد کار شوند تا در ادامه کار بتوانیم اخذ تخفیفات بیشتر را پیگیری کنیم.

میرزایی در خصوص دلایل نارضایتی بازاریان شهرستان بانه، خاطرنشان کرد: خواسته این افراد افزایش تخفیف گمرکی به 50 درصد است و این درحالیست که بیشترین تخفیفات گمرکی کشور در بنادر هم 25 درصد است و در کردستان امکان اخذ تخفیف 50 درصدی گمرک غیرممکن و به نفع کشور نخواهد بود.

بع گزارش خبرنگار ایسنا، نکته قابل توجه پس از گذشت 22 روز از اعتراضات در شهرستان بانه، وعده‌های عملی نشده به مرزنشینانه بانه‌ای است و حالا پس از این مدت، مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کردستان از مطرح شدن مشکلات مرزنشینان و پیشنهادات مسئولان استان در هیئت دولت طی هفته جاری خبر می‌دهد.

طرح ساماندهی مبادلات مرزی مرداد سال گذشته با رایزنی‌های مسئولان استانی و تصمیم شورای ملی تصویب و به دنبال اجرای این طرح معابر موقت مرزی به دستور دولت مرکزی عراق بسته شد.

با اجرای طرح مبادلات مرزی که با سفر مدیرکل دفتر گمرک ایران به بازارچه سیرانبند بانه، افتتاح شد، فعالان اقتصادی می‌توانستند کالاهایی را که در ایران نمایندگی ندارد و یا مشابه داخلی آنها تولید نمی‌شود را وارد کشور کنند اما عده‌ای از فعالان اقتصادی بانه به این دلیل که نرخ گمرک تعیین شده زیاد است به ندرت از این طریق اقدام به واردات کالا کرده‌اند.

شهرستان بانه دارای معابر موقت مرزی "هنگه ژاله و گله سوره و بازارچه سیرانبند بانه" است‌، بازارچه سیرانبند اولین بازارچه مرزی در کشور بوده که واردات کالاهای آنسوی مرز به مدت ۱۱ روز از طریق این مرز تمدید شد و در ایام تعطیلات نوروز امسال، رونق مضاعفی هم به بازار و هم به وضعیت معیشت مرزنشینان این شهرستان بخشید.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۱۳:۳۱
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 97021709131
  • خبرنگار :