به گزارش ایسنا، از ٢١ فروردین ماه دولت سیاست یکسان سازی نرخ ارز را هر چند غیرقابل پیشبینی اما به مرحله اجرا درآورد. بر این اساس روند مبادلات دلاری تغییر کرد و بنا بر اعلام دولت هرگونه خرید و فروش دلار خارج از نرخ ٤٢٠٠ تومان ممنوع و قاچاق اعلام شد، همچنین صرافها از خرید و فروش ارز منع شدند. در عین حال که باید تمام ارزهای صادرات و واردات به سیستم بانکی منتقل و واردات تماما بر اساس ثبت سفارش انجام شود.
اما در جریان اجرای این سیاست تقاضای ارز برای برخی گروهها تعریف نشده و در این شرایط متقاضی راهی جز ورود به بازار و تامین ارز ندارد. در همین راستا ایسنا موضوع را از رئیس کل بانک مرکزی پرسوجو کرد و اینگونه مطرح شد که برای برخی بخشها تامین ارزی وجود ندارد و باید متقاضی به سمت بازار آزاد برود و از صرافی تامین کند که دلار حدود ٥٥٠٠ تومان میفروشند، آن هم در شرایطی که بانک مرکزی معامله ارزی را در صرافی ممنوع کرده است. در شرایطی که اعلام کردید این مبادلات قاچاق است چون محل قانونی برای تامین وجود ندارد، بنابراین در این شرایط خواسته یا ناخواسته متقاضی ناچار به ارتکاب عملی است که قاچاق و جرم اعلام شده است. در این حالت تکلیف این متقاضیان چه زمانی روشن میشود؟
سیف در این باره توضیحاتی ارائه کرد و گفت: ما ادعا نکردیم که تاکنون تمام مصارف را دیدیم تا این لحظه نکاتی که لازم بوده را گفتیم تا در ادامه برای بقیه تصمیمگیری کنیم.
وی افزود: اقتصاد ایران نیاز به یک اقدام اساسی داشت و این که ظرف ١٠ روز این همه اتفاق افتاده خوب است و فکر نکنید که میشد در سرعت بیشتر شرایط ایجاد کرد که تمام نیازها تامین شود به هر حال زمان لازم است.
او گفت: در این بین مهم آن است که در صادرات و واردات خللی ایجاد نشده است.
بار دیگر از سیف سوال شد که اکنون و در شرایطی که زمینهها فراهم نیست، اگر نیازی تعریف نشده وجود داشت و نیاز فوری است، چه باید کرد تاکید کرد: باید مدتی صبر کنند. بالاخره شرایطی است که باید با آن کنار بیایند و مدتی عقب میافتد و بعد تامین میشود.
وی همچنین گفت: تعهدی برای افزایش سهم وجود ندارد.
آمار اختصاص دلار ٤٢٠٠ تومانی و سایر ارزها
اما با وجود برخی انتقادات نسبت به گرههای ایجاد شده در روند صادرات و واردات بعد تک نرخی شدن ارز ، رئیس کل بانک مرکزی این موضوع را تائید نکرده و گفت که هیچ وقفهای در صادرات و واردات ایجاد نشده است.
رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه مراسم رونمایی از سامانه نیما (سامانه یکپارچه معاملات ارز) با اعلام اینکه از ٢١ فروردین تا به امروز حدود ٩٢١٠ فقره ارز ٤٢٠٠ تومانی تخصیص یافته و معادل دو میلیارد و ٣٦٠ میلیون دلار است گفت که برخلاف برخی اعلامها، روند صادرات و واردات متوقف نشده و ارز اختصاص یافته است.
سیف همچنین به آمادگی صرافی بانکها برای خرید و فروش ارز در چارچوب تعیین شده اشاره داشت و گفت که با هماهنگی های انجام شده اکنون بانکها آماده خرید ناشی از صادرات و ارائه آن به واردکنندگان هستند. در این زمینه هیچ محدودیتی وجود ندارد.
در بخش دیگری از این نشست شریعتمداری - وزیر صنعت، معدن و تجارت- از سامانه نیما به بانک ارزی کشور تعبیر کرد و گفت که این سامانه کمک قابل توجهی به ساماندهی سیستم ارزی می کند.
وی با اشاره به اینکه در سیستم جدید ارزی و تک نرخی شدن آن تعهدات از گردن بانک مرکزی برداشته میشود افزود: تا پیش از این بانک مرکزی ارزی ناچار بود تامین کند که می توانست موجبات خروج ارزی از کشور را فراهم کند ولی اکنون با شرایطی که فراهم شده ارز ناشی از صادرات و خروجی واردات ساماندهی خواهد شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت این راهم گفت که در شرایط جدید ارزی عملا صادرکنندگان عمده چه دولتی و چه خصوصی و همه آنهایی که به نوعی تحت حاکمیت قرار دارند، مبادلاتشان تحت اشراف دولت قرار می گیرند.
به گفته وی در این شرایط می توان اختصاص ارز را بر اساس اولویت کالاهای اساسی تامین کرد.
انتهای پیام