به گزارش ایسنا، این مرکز از اهمیت بسیار ویژهای برای حوزههای مختلف صنعت هستهای کشور به ویژه بخشهای مختلف چرخه سوخت هستهای و نیروگاه اتمی بوشهر برخوردار است.
با توجه به برنامه کشور جهت توسعه صنعت هستهای و به ویژه نیروگاههای اتمی و ضرورت استفاده از حداکثر ظرفیت صنایع داخلی در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و در نظر گرفتن تنوع و تعدد تجهیزات و مواد مورد استفاده در صنعت هستهای (به ویژه نیروگاههای اتمی)، موضوعات فراوانی نظیر شناسایی و انتخاب مواد، بازرسی، خوردگی، آنالیز تخریب، جوشکاری و تامین کیفیت ساخت تجهیزات، ایجاد یک مرکز پیشرفته در حوزه علم و مهندسی مواد در کشوور بسیار ضروری است. علاوه بر این با توجه به حجم فعالیتهای موجود در سازمان و نیاز به خدمات تخصصی در حوزه مواد و آنالیز و فقدان آزمایشگاهی مرجع در جهت تامین خدمات برای صنعت هستهای نیاز به راهاندازی یک مرکز جامع در راستای پشتیبانی فنی در حوزه مواد هستهای ضروری است.
از طرف دیگر با فضای مثبت ایجاد شده بعد از برجام در جهت همکاریهای بینالمللی با سازمان انرژی اتمی ایران و در راستای تصمیم سازمان مبنی بر ارتقای و تکمیل سایت فردو به یک مرکز تحقیقاتی پیشرفته و مدرن و با تدبیر ریاست محترم سازمان و مسئولان مربوطه، شرایط راهاندازی یک مرکز تحقیق و توسعه در حوزه علوم و مهندسی مواد فراهم شد.
در دنیا آزمایشگاهها و مراکز تخصصی مواد و آنالیز هستهای در جهت پشتیبانی از پروژههای تحقیقاتی و تامین نیازهای آنالیزی راهاندازی شده است که از آن جمله میتوان به مرکز ملی تحقیقات مواد پرومیتی در روسیه، آزمایشگاه ملی سایبرزدورف در اتریش و آزمایشگاه ملی اوک ریج در آمریکا اشاره کرد. این مراکز در زمینههای مختلفی از جملمه تولید آلیاژهای مورد نیاز در صنعت هستهای و نیروگاهی، کامپوزیتها و مواد سرامیکی نوین، انواع آزمونهای تعیین ترکیب، ساختار، ویژگیهای ساختاری و عملکردی، مواد و فرآیندهای جوشکاری، پوشش دهید و انواع روشهای حفاظت در برابر خوردگی، انواع آنالیز خرابی، انواع آزمونهای پس از تابش مواد ساختاری نیروگاه و سایر موارد مشابه فعالیت دارند.
فاز اول راهاندازی مرکز ملی تحقیق و توسعه علوم و مهندسی مواد با توجه به ارزیابی نیازهای موجود در سازمان روی انواع آزمونها شناسایی و تستهای مکانیکی مخرب، توسعه مواد جدید مورد استفاده در صنعت هستهای و تکنولوژیهای تولید آنها، تکنولوژیهای جوشکاری و انواع روشهای بازرسی غیرمخرب، توسعه مواد سرامیکی و پلیمیری جهت کاربردهای هستهای و توسعه انواع پوششهای بهبود دهنده خواص ماده و همچنین انواع آزمونهای مرتبط با مواد رادیواکتیو و تعیین خواص و مشخصات آنها هدفگذاری شد.
این مرکز ملی در زمینه علم مهندسی و فناوری مواد به فعالیتهای پژوهشی ـ خدماتی و آموزشی خواهد پرداخت. همچنین مشاوره در زمینههای مهندسی مواد و متالورژی صنعتی، تخریب قطعات صنعتی، تخمین طول عمر باقیمانده، آزمونهای پژوهشی مربوط به عملکرد قطعات و اجزای تشکیل دهنده مکانیزمهای صنعتی از دیگر اهداف راهاندازی این مرکز است.
شرح خدمات کلی که در غالب آزمایشگاههای مختلف مرکز ملی تحقیق و توسعه علوم و مهندسی مواد به تمام مجموعههای سازمان انرژی اتمی و همچنین صنایع مختلف کشور قابل ارائه است، شامل موارد زیر است:
-شناسایی و انتخاب مواد
-ارزیابی خواص و کنترل کیفی آلیاژهای نیروگاهی
-ارزیابی و ممیزی تجهیزات آزمونهای مواد
-ارزیابی و تایید فرایندهای ساخت
-ارزیابی و تایید آزمونهای شناسایی و تشخیص مواد شامل خواص فیزیکی و میکرو ساختاری قبل و بعد از پرتودهی
-آزمونهای تخریب ناشی از پرتودهی
-آزمونهای خوردگی و فرسایش در حوزههای مخلتف تجهیزات نیروگاهی چرخه سوخت هستهای و تجهیزات تولید آب سنگین
-بررسی علل تخریب و تخمین عمر باقیمانده
-انواع روشهای جوشکاری مورد استفاده در صنعت هستهای، بازرسیهای مخرب و غیرمخرب و جوشکاری آلیاژها و مواد غیرهمجنس
-توسعه انواع روشهای لحیم کاری مورد استفاده در صنعت هستهای
-توسعه انواع روشهای اتصال نفوذی
-توسعه مواد سرامیکی و کامپوزیتهای پلیمری مورد استفاده در صنایع هستهای
-اعمال انواع پوششهای مقاوم در برابر خوردگی، مقاوم در برابر سایش و پوششهای استحکام بالا
-تدوین دستورالعملهای لازم جهت ارزیابی نتایج نمونههای شاهد نیروگاه بوشهر
-تحقیق و توسعه در خصوص افزایش راندمان و کیفیت سوختهای هستهای
-صحهگذاری ممیزی و صدور مجوز همه آزمایشگاههای مواد مورد نیاز صنعت هستهای
-ارزیابی، ممیزی و صدور اعتبارنامه کارشناسان مواد صنعت هستهای ایران
-تدوین یا تایید استانداردها در حوزه مواد صنعت هستهای
همچنین لازم به ذکر است که این مرکز در حال استقرار استاندارد ISO 17025 از مرکز تایید صلاحیت در گستره وسیعی از آزمونهای پژوهشی مربوط به مواد فلزی، پلیمرها، سرامیکها، مواد نو و مواد پیشرفته است. جهت تحقق اهداف تعیین شده برای این مرکز تعداد 10 آزمایشگاه تخصصی به شرح ذیل در نظر گرفته شده است.
1-آمادهسازی نمونه
2-متالو گرافی
3-آزمایشگاه مورفولوژی
4-آنالیز شیمیایی
5-خواص مکانیکی
6-خوردگی و مهندسی سطح
7-جوشکاری و آزمونهای جوش
8-عملیات حرارتی و ریختهگری
9-آزمایشگاه کامپوزیت و پلیمر
10-آزمایشگاه سرامیک
انتهای پیام