به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه، نشست سران کشورهای عربی در حالی امروز (یکشنبه) در شهر الظهران واقع در شرق عربستان آغاز میشود که روسای جمهور ۱۱ کشور مصر، سومالی، موریتانی، لبنان، سودان، عراق، تونس و جمهوری کومور وارد پایگاه هوایی ملک عبدالعزیز در الظهران شدند.
همچنین عبدربه منصور هادی، رئیسجمهور مستعفی یمن، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و فائز السراج، رئیس شورای ریاستی دولت وفاق ملی لیبی، محمد بن راشد آل مکتوم، معاون حاکم امارات، فهد بن محمود آل سعید، معاون نخست وزیر عمان و عبدالقادر بن صالح، رئیس مجلس الامة الجزایر وارد شهر الظهران شدند.
سعود بن نایف، امیر منطقه شرق عربستان از این هیئتها استقبال کرد.
شهر الظهران در راستای برگزاری نشست سران کشورهای عربی امروز شاهد افراشته شدن پرچمهای کشورهای عضو اتحادیه عرب در خیابان اصلی دره التاج تا مرکز اثراء محل برگزاری این نشست است.
در نشست امروز خلیفه بن زائد آل نهیان، حاکم امارات، عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیسجمهوری الجزایر و نیز قابوس بن سعید، پادشاه عمان حضور ندارند.
قطر نیز هنوز مشخص نکرده در چه سطحی در این نشست حضور خواهد یافت.
طبق اظهارات منابع دیپلماتیک، هفت مساله اصلی در راس برنامههای این نشست قرار دارد که از جمله آنها مساله فلسطین، تحولات سوریه، یمن و لیبی، مبارزه با تروریسم، اختلافات موجود میان کشورهای عربی و آنچه است که از آن به عنوان "دخالتهای ایران در منطقه" یاد میشود.
اتحادیه عرب پیشتر به صورت رسمی اعلام کرده بود که مساله بحران منطقه خلیج فارس در برنامههای این نشست قرار ندارد.
این چهارمین نشست سران کشورهای عربی در عربستان محسوب میشود. دو نشست در سالهای ۱۹۷۶ و ۲۰۰۷ در ریاض برگزار شده بود. همچنین یک نشست اقتصادی دیگر در سال ۲۰۱۳ در ریاض برگزار شد.
به گفته کارشناسان، مساله سوریه به ویژه پس از حمله اخیر آمریکا و متحدانش به پایگاههایی در سوریه در این نشست به صورت گسترده و نیز موضوع حمله ترکیه به خاک کشورهای عربی و عملیات در این کشورها مورد بررسی قرار میگیرد.
موضعگیریها نسبت به این حملات متفاوت است. عربستان از جمله کشورهایی بود که دمشق را مسؤول این حملات دانست و مدعی است این حملات در پاسخ به استفاده دمشق از سلاحهای شیمیایی علیه غیرنظامیان انجام شده است.
برخی منابع آگاه تاکید کردند: مساله فلسطین در راس برنامههای این نشست خواهد بود و شرکت کنندگان بار دیگر بر صلح به عنوان تنها گزینه استراتژیک برای حل این اختلافات و طرح صلح عربی به عنوان یکی از مهمترین اصول تاکید کرده و بار دیگر مخالفت قطعی خود را با انتقال سفارت آمریکا به قدس اعلام خواهند کرد.
همچنین آنها بر حمایتشان از ساکنان این شهر تاکید کرده و اقدامات نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی علیه راهپیمایی مسالمت آمیز بازگشت را محکوم خواهند کرد.
در این نشست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، موسی فکی، رئیس کمیساریای اتحادیه آفریقا و نیز استفان دیمیستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه حضور خواهند داشت.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز روز شنبه از محل برگزاری این نشست بازدید کرد و در جریان آخرین کارهای انجام شده برای برگزاری این نشست قرار گرفت.
الشرق الاوسط از موضعگیری منفی اعراب در قبال حزبالله لبنان نوشت
این در حالی است که برخی منابع دیپلماتیک در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط اظهار داشتند، توافقی میان کشورهای عربی در مورد لزوم برقراری ثبات در لبنان و ارتقای نهادهای رسمی آن وجود دارد و تلاش کشورهای عربی برای برگزاری موفق دو کنفرانس در حمایت از لبنان در رم و پاریس شاهدی بر این گفتههاست.
این منابع افزودند: مساله حزب الله مورد اختلاف است. جامعه جهانی میخواهد با این حزب تعامل داشته و در آینده آن را منحل کند و کشورهای عربی نمیپذیرند، امنیتشان از سوی نیروهای این حزب تهدید شود.
در متن بیانیه اتحادیه عرب حزب الله لبنان دستکم سه بار "گروهی تروریستی" توصیف و تاکید شده که این حزب شریک دولت لبنان و مسؤول حمایت از "تروریسم و گروههای تروریستی" در کشورهای عربی با سلاحهای پیشرفته و موشکهای بالستیک است.
انتهای پیام