به گزارش ایسنا محمد درویش در یک برنامه رادیویی با بیان اینکه هفدهمین جمعیت جهان را داریم اما با تولید ۵۰۰ هزار تن مصرف پلاستیک در سال، پنجمین کشور مصرف کننده پلاستیک هستیم، گفت: شاید بخشی از مصرف پلاستیک اجتناب ناپذیر باشد اما روندی که در کشور ما اتفاق افتاده، نگران کننده است و بخشی از مصرف بی رویه پلاستیک به هزینههای مصرف و خرید پلاستیک ارزانتر از متوسط جهانی بر میگردد.
وی افزود: در دنیا وقتی به سوپر مارکتی میروید و میخواهید پلاستیک بگیرید از شما هزینه میگیرند و این مسئله انگیزه میشود تا از کیسههای پارچهای یا چند بار مصرف استفاده کنید تا هم به سبد اقتصاد خانوار کمک کنید و هم به این ترتیب میزان مصرف پلاستیک کاهش پیدا کند اما در ایران بر عکس است.
درویش در ادامه گفت: مسئله ای که نگران کننده است، قوانینی است که در کشور ما وجود دارد که نه تنها منعکننده استفاده از پلاستیک نیست بلکه به نحوی مشوق استفاده از پلاستیک است. ما نمیتوانیم پلاستیک را حذف کنیم ولی می توانیم ماهیت پلاستیک را بهنحوی تغییر دهیم که از یک عنصر آلاینده و مخرب محیط زیستی به یک عنصر دوستدار محیط زیست تبدیل شود.
این عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع با بیان اینکه باید از تجربههای کشورهای دیگر برای کاهش مصرف پلاستیک استفاده کنیم، اظهارکرد: یکی از این کارها وضع قوانینی است که به شدت برای استفاده نکردن از پلاستیک انگیزه ایجاد میکند یعنی شهروندانی که پلاستیک کمتری استفاده میکنند، مالیات کمتری میپردازند.
وی افزود: صنایعی که در مصارف بستهبندی خودشان پلاستیک کمتری استفاده میکنند و یا از پلاستیکهایی استفاده می کنند که قابل بازیافت باشد، از مشوق های مالیاتی برخوردار میشوند.
درویش تاکید کرد: برای کاهش مصرف پلاستیک، می توانیم دو کار اساسی کنیم. یکی اینکه در قوانین خود برای صاحبان مشاغل، صنایع و مردمی که داوطلبانه در تلاش برای کاهش استفاده از پلاستیک در سبد مصرف خودشان هستند، انگیزه ایجاد کنیم. گام بعدی حمایت دولت از سرمایهگذاری در پلاستیکهای تجدید پذیر است که کمتر از دو هفته کاملا در محیط تجزیه می شوند و به هیچ عنوان باعث کاهش ضریب نفوذ بارندگی بر خاک و مسمومیت غذایی دام نمیشوند.
در ادامه این برنامه رادیویی مجید عباسپور با بیان اینکه اولین کارخانه تولید پلاستیک و کیسههای نایلونی در سال ۱۳۳۷ در کشور تاسیس شد، گفت: میزان تولید پلاستیک در کشور حدود ۲۴۸ هزار تن در سال است و یکی از مشکلات بزرگ به بخش صنعت بر میگردد و در رابطه با تولید مواد پلاستیکی باید تغییر نگرشی ایجاد شود.
وی افزود: شورای عالی حفاظت از محیط زیست به عنوان مرجعی که وزرای بازرگانی و صنعت، معدن و تجارت در این شورا وجود دارند باید در سطح عالی به تصمیماتی برسند ولی بخشی از این موضوع مربوط به تصمیم گیری است و بخشی مربوط به فرهنگ سازی و آموزش همگانی است و مردم باید در این زمینه نقش داشته باشند.
رئیس انجمن متخصصان محیط زیست ایران با تاکید بر اینکه برای کاهش مصرف پلاستیک می توان اقدامات متعددی انجام داد، اظهارکرد: حمایت از تولید پلاستیکهای تجزیه پذیر ، استفاده نکردن از مواد پلاستیکی یکبار مصرف و اراده مردم برای استفاده از کیسههای پارچهای از جمله اقداماتی است که میتوان برای کاهش مصرف پلاستیک انجام داد.
انتهای پیام