به گزارش ایسنا، روزنامه الشرق الاوسط متن مصاحبه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با مجله «تایم» آمریکا را منتشر کرد. او در این مصاحبه با وجود اختلافات عربستان با اردن نام آن را ضمن لیست کشورهایی قرار داد که تصمیم گرفتهاند با گروه اخوان المسلمین به مقابله بپردازند.
اظهارات مذکور بن سلمان زمانی مطرح شد که برخی از اخبار حاکی از مقدمهچینی برای سفر این شاهزاده جوان به اردن است.
ولیعهد عربستان نام اردن را بار دیگر برای دومین بار در یک هفته بر زبان آورد، به صورتی که محافل سیاسی و رسانهای اردن را غافلگیر کرد.
گروه اخوان المسلمین نهادهای قانونی در اردن داشته و جزو روند سیاسی و پارلمانی این کشور است تا جایی که سمیر مبیضین، وزیر کشور اردن اعلام کرد که این گروه بخشی جدایی ناپذیر از جامعه این کشور است.
هفته گذشته بن سلمان در گفتوگوی تلویزیونی با "مجله آتلانتیک" نام اردن را ضمن لیست کشورهای همپیمان با عربستان آورد که هدف آنها به زعم او مقابله با محور "مثلث شر" یعنی ایران، اخوان المسلمین و دو گروه تروریستی داعش و القاعده است.
ولیعهد عربستان اعلام کرد: خطر اخوان المسلمین نسبت به دیگر گروههای تندرو بزرگتر است و هدف اصلی آنها تبدیل اروپا به قاره اخوانیهاست.
بن سلمان در گفتوگو با تایم در پاسخ به این سوال که عربستان برای مبارزه با تروریسم و افراط گری بیرون از این کشور چه اقداماتی انجام داده، مدعی شد: عربستان بزرگترین قربانی ایدئولوژی افراطگری است. اگر من اسامه بن لادن، رهبر القاعده یا هر تندرو یا تروریست دیگری بودم و میخواستم ایدئولوژی ویژه خود را منتشر و سربازانی را به خدمت بگیرم حتما از عربستان شروع میکردم و به قبله مسلمانان میرفتم چراکه اگر از این مکان شروع کنم ایدئولوژی من به همه جا گسترش خواهد یافت. به همین دلیل باید اقداماتی از جمله مبارزه با تروریسم و افراط گری را انجام دهیم. ما با همه گروههای تندرو در عربستان مانند اخوان المسلمین برخورد میکنیم. این گروه بسیار خطرناک بوده و در عربستان، مصر، امارات و دیگر کشورهای خاورمیانه این گروه به عنوان تروریسم شناخته شده است.
وی ادامه داد: انسان ناگهان به تروریست تبدیل نمیشود بلکه کمکم این اتفاق رخ داده و تشدید میشود. اخوانیها هم، چنین هستند. اکثر تروریستهای جانی مانند بن لادن، ابوبکر البغدادی، سرکرده داعش و غیر آنها همه ابتدا عضو اخوان المسلمین بودند.
بن سلمان افزود: اخوانیها در منطقه خاورمیانه نیستند چراکه میدانند علیه آنها در کشورهای این منطقه استراتژیهای خوبی دنبال میشود.
وی گفت، خطر بزرگ این گروه در فعالیت آنها در اروپا نهفته است و هدف اصلی این گروه تندرو کردن جوامع اسلامی در اروپاست. آنها امیدوارند که اروپا بعد از ۳۰ سال به قاره اخوانیها تبدیل شود و خواهان حکومت بر مسلمانان اروپا هستند و این امر نسبت به جنگ سرد، گروه داعش و القاعده در ۱۰۰ سال اخیر خطر بزرگتری است.
ولیعهد عربستان ادامه داد: مبارزه با افراطگری نیازمند شناخت آنها، وضع قوانین برای مبارزه با آنها و ایجاد معیارهایی برای تشخیص آنهاست. سلفیهای "سروریها" که در عربستان تاسیس شده و فعال هستند جزء اخوانیها هستند و فیلمهای مستند نشان میدهد که آنها وهابی بوده و بالاتر از اخوانیها هستند، زیرا آنها نیز در خاورمیانه تندرو بوده و بنا بر قوانین ما مجرم هستند، زمانی که مدارک و شواهد کافی علیه هر کدام از آنها داشته باشیم، آنها را محاکمه میکنیم.
ولیعهد عربستان در خصوص این سفر دورهای خود و هدف از آن گفت، عربستان برنامههایی در اختیار داشته و به دنبال اجرایی کردن آن است، برای اجرای آنها نیازمندان شرکایی در جهان است. آمریکا یکی از قدیمیترین همپیمانان ریاض در سراسر دنیا و ریاض قدیمیترین همپیمان او در خاورمیانه است. روابط اقتصادی میان این دو کشور بسیار عمیق است.
وی درباره روابطش با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفت، عربستان با ترامپ، تیمش، خانوادهاش، همه اشخاصی که در دولت او کار میکنند، اعضای کنگره و با بسیاری از اشخاص در ایالت متحده رابطه خوبی دارد، همه نسبت به اهمیت دو کشور در مقابله با خطراتی که با آنها مواجه میشوند و اهمیت ادامه روابط در ایجاد آیندهای بهتر برای این دو کشور باور دارند.
بن سلمان درخصوص اختلافنظرها میان عربستان و باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا تاکید کرد: پیرامون برخی امور و برخی دیدگاههای اوباما توافق نداشتیم، اما درباره بسیاری از امور توافق نظر داشتیم، به همین دلیل در آغاز ۲۰۱۶ با یکدیگر به مبارزه با تروریسم پرداختیم و تنها اختلاف ما در خط مشی ما بود.
بن سلمان درباره برنامههایش در داخل عربستان گفت: معتقدیم تاکنون تنها از ۱۰ درصد از قابلیتها و پتانسیلهای کشورمان بهرهبرداری کردهایم و برای بهرهبرداری از ۹۰ درصد دیگر باید تلاش کنیم، به همین دلیل برنامهها و نقطهنظرها پیرامون این ۹۰ درصد است. دو سال پیش ذخیره صندوق سرمایهگذاری عمومی ۱۵۰ میلیارد دلار بود و امروز ۳۰۰ میلیارد دلار است. در پایان ۲۰۱۸ حدود ۴۰۰ میلیارد لار خواهد شد. در سال ۲۰۲۰ ذخیره آن بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد دلار و در سال ۲۰۳۰ بیشتر از یک تریلیون دلار میشود. ما نیمی از این سرمایه را برای توانمند ساختن عربستان و ۵۰ درصد باقی را در خارج از کشور سرمایهگذاری خواهیم کرد تا جزئی از بخشهای فعال در دنیا باشیم.
وی همچنین درخصوص سیستم آموزشی کشورش گفت، که قصد دارد این سیستم را ارتقا داده و در سال ۲۰۱۹ در مرتبه بین ۲۰ تا ۳۰ در جهان قرار بگیرد.
این مقام مسؤول درباره جنگ یمن افزود: جنگ در این کشور میان طرفهای مردمی یمن است، دولت مستعفی یمن به دنبال رهایی از "تروریستها"ست که کشورشان و زندگی طبیعی آنها را به سرقت بردهاند. دولت (مستعفی) یمن هر چه از ریاض و یا ۱۲ کشور عضو ائتلاف عربی بخواهد ارائه خواهیم کرد.
بن سلمان با بیان اینکه مداخله زمینی در صورت درخواست دولت مستعفی یمن امکان دارد، اظهار داشت، آنها تاکنون درخواست استقرار نظامیان در یمن را نکردهاند.
ولیعهد عربستان در خصوص گزارش سازمان ملل مبنی بر اینکه تاکنون ۱۰ هزار عیرنظامی در درگیری یمن جان خود را از دست دادند، هچنین اظهارات اعضای کنگره آمریکا و گروههای مستقل امداد و نجات درباره حملات هوایی عربستان که به حد جنایتهای جنگی رسیده، تاکید کرد، در هر عملیات نظامی اشتباه وجود دارد، اما اشتباهات این ائتلاف در یمن به عمد نبوده است.
ولیعهد عربستان ادعا کرد: با برخی از کشورهای دنیا برای بالا بردن سطح قواعد درگیری و اطمینان از عدم وجود هرگونه مرگ و میر غیرنظامی در عملیات نظامی همکاری میکنیم. عربستان بزرگترین کمک کننده به یمن در طول تاریخ است و ما همچنان برای اطمینان از فراهم شدن حمایت از نیازهای انسانی، منافع عمومی، بهداشت و آموزش در یمن به ارائه خدمات میپردازیم و همیشه به صورت مستقیم در هر برنامهای که سازمان ملل یا هر گروهی در سراسر دنیا دارد به همکاری میپردازیم.
بن سلمان در ادامه مدعی شد، مساله مهم این است که بحران انسانی یمن سال ۲۰۱۵ آغاز نشد بلکه در سال ۲۰۱۴ و با اقدامات انصارالله شروع شد اما اگر ائتلاف عربی، شورای امنیت از دولت مستعفی یمن حمایت نمیکرد این کشور میان دو گروه "تروریستی" انصارالله که همان حزب الله جدید در شمال است و القاعده در جنوب تقسیم میشد و آنها به سوءاستفاده از این کشور میپرداختند و در این صورت اوضاع بدتر از عراق میشد. زیرا نیمی عراق در سال ۲۰۱۳ به دست داعش افتاد و نیم دیگر آن در اختیار دولت مشروع و ارتش آن قرار داشت اما با این همه رهایی از داعش پنج سال طول کشید و طی این سالها میلیونها تن آواره شده و بسیاری عملیات تروریستی در جهان رخ داد. از این رو اگر "تروریستها" را بدون هیچ ائتلاف، دولت و ارتشی که ما را داخل یمن کمک کند، در این کشور جای میدادیم، چند سال عملیات نابودی آنها طول میکشید؟! و از طرفی ائتلاف عربی گسترده شده و ۱۳ درصد از تجارت جهانی از طریق باب المندب با مانع مواجه میشد، کما اینکه این "گروههای تروریستی" تلاش کردند مانع از تجارت در این تنگه شوند. اما به خاطر تلاشهای ائتلاف با شکست مواجه شدند.
وی در ادامه ادعا کرد: ما همه تلاش خود را به کار میگیریم تا راهحل مثبتی پیدا کنیم. ما میدانیم که این درگیری بدون حل سیاسی پایان نمییابد، اما حتی اگر آن روز هم برسد ما گزینهای جز ادامه روند نظامی نخواهیم داشت.
بن سلمان درباره اینکه هدف حملات هوایی نشاندن طرفهای درگیر بر سر میز مذاکرات بود و عربستان سه سال با این هدف یمن را بمباران کرده است، اما به نظر میرسد هدفگیری ریاض توسط موشکهای بالستیک یمنیها رو به افزایش است، ادعا کرد: انصارالله به منافع یمن اهمیتی نمیدهند، آنها تنها به ایدئولوژی خود، ایدئولوژی ایران و حزبالله لبنان اهمیت میدهند و یا اینکه آنها مایل به مرگ هستند، به همین دلیل مذاکره و برقراری ارتباط با آنها برای دستیابی به راهحلی دشوار است. سازمان ملل هم این امر را اعلام کرده و فرستاده ویژه این سازمان به یمن در این باره تصریح کرد، کسی که از میز مذاکرات فرار میکند، انصارالله است نه دولت یمن و دیگر احزاب این کشور. اما ما باید دربهای گفتوگو را درصورت درخواست بازگشت آنها به میز مذاکره باز کنیم.
ولیعهد عربستان در ادامه تصریح کرد: اما امروز به صراحت میگویم، ما از طریق دادههای سازمان اطلاعات به دنبال تجزیه انصارالله هستیم، به همین دلیل به آن دسته از اعضای انصارالله که خواهان آیندهای متفاوت هستند، کمک خواهیم کرد تا از رهبران صف اول انصارالله جدا شوند.
وی درخصوص میزان همخوانی منافع عربستان با منافع اسرائیل و اینکه آیا در برنامه توسعه عربستان اسرائیلی جایی دارد یا نه، گفت: به نظر میرسد دشمن مشترک و دیدگاههای مختلفی برای همکاری اقتصادی داریم. برقراری روابط عربستان با اسرائیل پیش از حل مساله صلح با فلسطینیان امکانپذیر نیست، زیرا هر کدام از فلسطین و اسرائیل حق زندگی و همزیستی دارند، تا زمان برقراری صلح میان آن دو منتظر خواهیم ماند و به حمایت از راهحل صلح میپردازیم، هنگامی که این اتفاق بیفتد، روابط خوب و طبیعی با اسرائیل برقرار خواهیم کرد و برای همه بهتر خواهد شد.
بن سلمان درباره گفتوگوی سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین درباره پذیرفتن یا رد کردن برنامه صلح موسوم به «معامله قرن» گفت: پادشاه عربستان به عباس چنین گفت که هرکسی موقعیت خود را بهتر میداند و میشناسد، به همین دلیل هر آنچه را او مناسب ببیند ما حمایت میکنیم. هر آنچه از همپیمان خود آمریکا شنیده بودیم را شرح میدهیم و از آن حمایت میکنیم تا امور پیش برود، اما اگر این راهحل ارائه شده از نظر شما مناسب نیست، راهحل نامناسبی است.
وی درباره میانجیگری خود درباره قدس اشغالی افزود، به دنبال تمرکز بر جوانب مثبت فرصتهایی است که پیش روست.
از سوی دیگر ولیعهد عربستان نسبت به باقی ماندن بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در قدرت خود قانع بودنش را ابراز کرده و پیش بینی کرد که اسد قدرت را بدون جنگ ترک نخواهد کرد.
وی درخصوص ماهیت واقعی سناریوی «پایان دادن به جنگ در سوریه» گفت: بشار فعلا باقی است و سوریه همچنان عامل نفوذ بلندمدت روسیه بوده و هست، اما معتقدم منافع سوریه در انجام اقدامات ایرانیها در سوریه نیست زیرا اگر این کشور ایدئولوژی خود را تغییر دهد اسد به عروسکی در دست ایران تبدیل خواهد شد.
وی افزود: تحکیم قدرت اسد به نفع خود وی و روسیه است. این مساله به مسکو اجازه خواهد داد نه از طریق ایران بلکه به صورت مستقیم در سوریه نفوذ داشته باشد. این منافع ممکن است از نفوذ ایران به طور چشمگیری بکاهد اما در هر صورت بشار فعلا باقی است و معتقدم جز با جنگ، قدرت را کنار نخواهد گذاشت. او به دنبال کسی برای شروع این جنگ نیست، زیرا این امر خود منجر به درگیری میان روسیه و آمریکا خواهد شد و کسی به دنبال آن نیست.
ولیعهد عربستان درباره توقف درگیریها در سوریه گفت، در حال حاضر بخشی از اراضی این کشور در اختیار بشار اسد، رئیس جمهور سوریه است، اما دیگر اراضی آن تحت کنترل ملت سوریه با حمایت آمریکاست. عربستان به دنبال کمک به مردم است، اما به صورت مستقیم آن را ارسال نمیکند، بلکه از طریق سازمان ملل، آمریکا و دیگر همپیمانانش آنها را میفرستد. امیدواریم اموری که در سوریه روی میدهد هر چه سریعتر پایان یابد.
بن سلمان درخصوص تصمیم ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه گفت: معتقدیم که نیروهای آمریکا حداقل میان مدت باید در سوریه بمانند، زیرا آمریکا نیاز دارد اسناد و شواهدی برای انجام مذاکره و تحت فشار گذاشتن در اختیار داشته باشد، همچنین در گذرگاه میان حزبالله و ایران نیازمند نقاط بررسی و تفتیش است و آمریکا در صورت خروج از سوریه این فرصتها را از دست خواهد داد.
وی درباره اقدامات عربستان در یمن و نقش آمریکا تاکید کرد: کمک بیشتری از آمریکا در این باره دریافت نمیکنیم و حمایت بیشتری نمیخواهیم، ما خود از طریق ائتلاف اقدام میکنیم و معتقدیم این اقدام ما در یمن به نفع همه دنیا در سطح اقتصادی و امنیتی است. نقش آمریکا نیز این است که حوادث یمن را رصد میکند. ما با یکدیگر علیه القاعده میجنگیم و اقدامات خود را برای از بین بردن این تشکیلات در یمن افزایش میدهیم.
ولیعهد عربستان درباره طرح «آرامکو» نیز گفت، این طرح آماده بهرهبرداری بوده و به دنبال زمان مناسب برای اجرای آن هستیم. قیمت نفت در سال میلادی جاری و در سالهای آتی افزایش خواهد یافت، به همین دلیل تلاش میکنیم زمان مناسب را انتخاب کنیم. ما در سالهای گذشته به جمعآوری بهترین شرکا برای این طرح از سراسر جهان از جمله آمریکا، چین و ژاپن پرداختیم. این طرح به عربستان کمک خواهد کرد سالانه ۴۰ میلیارد دلار به دست آورد و تولید داخلی به ۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
انتهای پیام