بن سلمان: عربستان منافع بسیاری با اسرائیل دارد

ولیعهد عربستان اعتراف کرد که عربستان منافع بسیاری با اسرائیل دارد. این در واقع یک اشاره علنی دیگر به روابط روز افزون ریاض و تل‌آویو است.

به گزارش ایسنا، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در گفت‌وگو با مجله آتلانتیک آمریکا اظهار داشت، در صورت تحقق صلح منافع بسیاری بین اسرائیل و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و کشورهایی نظیر مصر و اردن وجود خواهد داشت.

وی درباره اینکه آیا به حق ملت فلسطین برای دستیابی بر بخشی از اراضی اشغالی اعتقاد دارد یا نه گفت: به تصور من این حق اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌هاست که در سرزمین خود زندگی کنند.

ولیعهد عربستان با ادعای اینکه تنها نسبت به حقوق ملت فلسطین و مسجدالاقصی نگران است،‌ گفت: ما هیچ اعتراضی به موجودیت هیچ ملت دیگری نداریم.

بن سلمان اظهار داشت: فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها حق داشتن کشور خود را دارند اما در عین حال باید ما توافق صلحی را برای تضمین ثبات برای همه و ایجاد روابط عادی داشته باشیم.

ولیعهد عربستان تاکید کرد: ما مشکلی با یهود نداریم و محمد(ص) با یک زن یهود ازدواج کرد. ما یهودیان بسیاری در عربستان می‌یابیم که از آمریکا و اروپا به کشور آمده‌اند.

وی خاطرنشان کرد، منافع بسیاری را عربستان می‌تواند با اسرائیل داشته باشد به خصوص که اقتصاد اسرائیل در مقایسه با حجم آن بسیار بزرگ است. اگر توافق صلحی وجود داشته باشد صلح موجب تبادل منافع بسیاری بین اسرائیل و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و کشورهایی نظیر اردن و مصر می‌شود.

بن سلمان در عین حال حماس را در صف کشورهای تهدیدکننده کشورش و منطقه خواند و مدعی شد: ما نمی‌توانیم امنیت ملی عربستان را به خطر بیندازیم، ما در منطقه‌ای هستیم که القاعده، داعش،‌ حزب‌الله لبنان، حماس و ایران هستند.

بن سلمان در اظهاراتی کینه‌توزانه ایران و اخوان‌المسلمین را در لیست القاعده و داعش در قالب "مثلث شر" خواند که با مسلمانان با هدف ایجاد امپراتوری اسلامی بازی می‌کنند.

این مصاحبه چند روز پس از سفر بن سلمان به آمریکا انجام شد. بن سلمان در جریان این سفر با رهبران یهود دیدار کرد.

بن سلمان در ادامه مدعی شد: ما در عربستان وهابیت نداریم و آنچه داریم اسلام شامل مسلمان اهل سنت و شیعه است. ما چهار مدرسه فقهی داریم و طرح ما مبتنی بر منافع اقتصادی و مردم است نه براساس یک ایدئولوژی خاص.

وی درباره روابط کشورش با گروه‌های اسلامی نیز گفت: زمانی که کمونیسم در عربستان شیوع یافت عربستان با همه به منظور ممانعت از آن وارد همکاری شد. ما با اخوان‌المسلمین کار کرده و آن را حمایت مالی کردیم. عربستان و آمریکا از اخوان در جنگ سرد علیه شوروی سابق استفاده کردند.

محمد بن سلمان هرگونه حمایت مالی کشورش از گروه‌های تروریستی را تکذیب اما در عین حال اذعان کرد که سعودی‌ها این گروه‌ها را حمایت مالی کرده‌اند.

وی همچنین گفت، کشورش می‌خواهد بخشی از فرهنگ جهان باشد بدون این که هویتش را از دست بدهد.

بن سلمان تاکید کرد، عربستان، آمریکا را تهدید نمی‌کند بلکه هم‌پیمان آن است.

ولیعهد عربستان همچنین در ادامه دولت قطر را به حمایت از سازمان‌های افراط گر متهم کرده و گفت: یکی از دلایلی که ما اکنون با قطر به مشکل برخورده‌ایم این است که نمی‌خواهیم به آنها اجازه دهیم که از نظام مالی میان کشورهای ما برای جمع آوری پول عربستانی‌ها و دادن آن به سازمان‌های افراط گر استفاده کنند.

بن سلمان همچنین درباره اینکه آیا روزی عربستان روابط دوستانه با قطر برقرار خواهد کرد، گفت: این اتفاق باید یک روزی بیفتد. ما امیدوار هستیم که آنها خیلی زود همه چیز را یاد بگیرند و این به آنها بستگی دارد.

بن سلمان همچنین باراک اوباما، رئیس‌جمهور سابق آمریکا را به خاطر آنچه که او "فرصت دادن به باز شدن فضا در ایران از سوی اوباما" خواند، مورد انتقاد قرار داد و گفت: از نظر عربستان توافق هسته‌ای برجام با ایران تنها یک دهم درصد شانس اینکه در ایران تغییر ایجاد کند را داشته است اما از نظر باراک اوباما این شانس 50 درصد بود اما حتی اگر هم شانس موثر بودن این توافق 50 درصد بوده باشد باز هم نمی‌توانستیم روی آن ریسک کنیم، چون در مقابل 50 درصد نیز شانس جنگ وجود دارد. ما تنها زمانی باید یک سناریو را اجرا کنیم که هیچ جنگی وجود نداشته باشد.

او مدعی شد: بعد از مقابله ما با اقدامات ایران در کشورهای دیگر از جمله در آفریقا، در آسیا، در مالزی، سودان، عراق، یمن و لبنان ما معتقدیم که مشکلات به داخل ایران کشیده خواهد شد البته نمی‌دانیم که آیا حکومت ایران سقوط خواهد کرد یا خیر، چون این هدف ما نیست اما اگر هم سقوط کند این مشکل آنها خواهد بود.

او در ادامه در واکنش به انتقادهایی که از کشورش به دلیل فجایع انسانی رخ داده در یمن مطرح است، مدعی شد: وضعیت در یمن براساس شواهد و قرائن سازمان ملل در سال 2015 (هنگام مداخله عربستان) سقوط نکرد بلکه این اتفاق در سال 2014 رخ داد و این یک سال پیش از آغاز کمپین ما است. ما در سال 2015 شاهد یک کودتا علیه یک دولت مشروع و قانونی در یمن بودیم و درمقابل القاعده می‌خواست از این موقعیت به نفع خود و برای گسترش افکارش استفاده کند و ما برای خلاص شدن از شر افراط گران در سوریه و عراق جنگیدیم اما بعد از آن آنها شروع کردند که در یمن پناهگاه ایجاد کنند. خلاص شدن از شر افراط گران در یمن خیلی سخت‌تر از عراق و سوریه است و هدف کمپین ما کمک به یک دولت مشروع و ایجاد ثبات است و عربستان می‌خواهد به مردم یمن کمک کند و بزرگترین حامی مالی یمن، عربستان است.

او همچنین مدعی شد که در عربستان میان مردان و زنان برابری وجود دارد و همانقدر که او از مردان حمایت می‌کند از زنان نیز حمایت می‌کند.

بن سلمان در عین حال وجود حکومت سلطنت مطلقه در کشورش را به سود آمریکا دانست و گفت: سلطنت مطلقه ما هیچ تهدیدی برای هیچ کشور دیگری نیست و خود آمریکا هم اگر سلطنت مطلقه در جای دیگر وجود نداشت موجودیت پیدا نمی‌کرد و سلطنت مطلقه دشمن آمریکا نیست بلکه مدتی طولانی است که هم‌پیمان آن است.

او اظهار کرد: بافت اجتماعی عربستان خیلی پیچیده تر از آنکه شما فکر می‌کنید است و عملا پادشاه ما قدرت مطلق را ندارد بلکه قدرت او مبتنی بر قانون است و هر حکمی که او صادر می‌کند شما می‌بینید که در آن فهرست قوانینی است که به پادشاه اجازه داده تا تصمیمش را بگیرد. این در حالی است که در مقابل ملکه بریتانیا قدرت مطلق را در قبال هر قانونی دارد اما او از آن استفاده نمی‌کند.

بن سلمان در پاسخ به اینکه آیا در حال حرکت دادن عربستان به سمت نظامی است که در آن مردم برای نمایندگان‌شان رای دهند، گفت: آنچه که من می‌توانم انجام دهم تشویق قدرت قانون است و ما می‌خواهیم تا جایی که می‌توانیم آزادی بیان را تشویق کنیم و به افراط گری هیچ فرصتی ندهیم. ما می‌توانیم اقتصاد و حقوق زنان را تقویت کنیم.

بن سلمان همچنین در این مصاحبه با توجه به جوان بودنش خودش را با نوابغی نظیر استیو جابز، موسس شرکت اپل و همچنین بنیانگذاران شبکه‌های اجتماعی همچون فیسبوک مقایسه کرد و گفت: من معتقدم که نسل من می‌تواند تغییر زیادی به وجود بیاورد!

او همچنین درباره اینکه در جایی مثل عربستان جوانان به همان میزان آزادی در آمریکا از آزادی برخوردار هستند تا پروژه‌های نویی را پیاده کنند، گفت: در عربستان تنها سه خط قرمز وجود دارد که علتش منفعت دولت نیست بلکه منفعت مردم است. خط قرمز اول اسلام است و شما نمی‌توانید به اسلام توهین کنید. خط قرمز دوم این است که در آمریکا شما نمی‌توانید به یک شخص و شرکتش یا یک وزیر و وزارتش حمله کنید اما در عربستان می‌توان به یک شرکت یا وزارتخانه حمله کرد اما عربستانی‌ها بر طبق فرهنگشان دوست ندارند که به شخصی حمله شود. خط قرمز سوم نیز امنیت ملی است و ما در منطقه‌ای که دورش مکزیک و کانادا و اقیانوس آرام یا اطلس است نیستیم، بلکه اطراف کشور ما داعش، القاعده، حماس و حزب‌الله و حکومت ایران و دزدان دریایی هستند! و ما نمی‌خواهیم اتفاقاتی که در عراق افتاد در عربستان بیافتد اما در عین حال می‌بینید که ما شبکه‌های اجتماعی را هرگز فیلتر نمی‌کنیم و همه شبکه‌های اجتماعی همچون توئیتر، فیسبوک و اسنپ چت برای همه عربستانی‌ها باز است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۴ فروردین ۱۳۹۷ / ۰۸:۱۲
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 97011402762
  • خبرنگار : 71415