بعد از قیام خونین پانزده خرداد 1342 گروهی از روحانیون انقلابی و مبارز و افراد نیکوکار به دستور امام (قدس سره) مأموریت یافتند تا به خانوادههای شهدا رسیدگی کنند، که این کار در طول سال های مقاومت و مبارزه ادامه یافت و در سال های 57-1356، دامنه وسیعتری پیدا کرد. بعد از پیروزی انقلاب، برای سامان دادن بیشتر به امور شهدا و خانوادههای آنان، با فرمان امام (قدس سره) بنیاد آغاز به کارکرد که با آغاز جنگ تحمیلی و بیشتر شدن تعداد شهیدان، وظیفه و تکلیف بنیاد شهید سنگینتر شد.
اما در سال 1359 و با شروع جنگ تحمیلی، کار بنیاد شهید گسترده شد به طوری که حوزه جانبازان به سازمان مستضعفان واگذار شد و بنیاد شهید نیز مسائل شهدا را پیگیری میکرد. به فرمان مقام معظم رهبری، سال 73 امور جانبازان و آزادگان به بنیاد شهید واگذار و بنیاد شهید و امور ایثارگران نام جدید بنیاد شد. اساسنامه آن نیز در مجلس تصویب و ابلاغ شد.
در ادامه روند، مرداد ماه سال 83 با پیشنهاد بنیاد شهید و امور ایثارگران« 22 اسفندماه» به عنوان «بزرگداشت روز شهدا» به شورای انقلاب فرهنگی پیشنهاد داده شد و شورای مذکور این روز را به عنوان روز شهید نامگذاری کرد. ضمناً بررسی هشت سال جنگ تحمیلی نشان میدهد بیشترین شهدا یعنی 13 درصد شهدای سالانه ما در اسفندماه به شهید رسیدهاند.
بنیاد شهید در طول حدود چهار دهه فعالیت تاکنون اقدامات بسیاری در راستای ارج نهادن به خانوادههای شهدا و ایثارگران انجام داده است که بیان آنها خارج از ظرفیت این نوشتار است. اقداماتی که هر کدام از آنها در راستای وظایف محوله و ادای دین به جامعه هدف محسوب میشود.
به عنوان مثال در کنار ارائه خدمات فرهنگی و اجتماعی به جامعه هدف،اهتمام بنیاد شهید به نشر و ترویج فرهنگ غنی ایثار و شهادت در قالبهای مختلف از جمله ،کتاب،مجلات ( شاهد یاران، شاهد بانوان، شاهد جوان،شاهد نوجوان و شاهد کودک)،نشر الکترونیک و فیلم و سریال در جای خود قابل توجه تقدیر است.این بنیاد در بخش مکتوبات پرچمدار است و گواه آن جمعآوری و نگهداری بیش از 9 میلیون سند مکتوب طبق استانداردهای شورای جهانی آرشیو است؛ البته باید تهیه 48 جلد کتاب در خصوص وصایای شهدا را هم به این آمار اضافه کنیم.
آنچه مسلم است اینکه انقلاب اسلامی مرهون رشادتها و از خودگذشتگی ملتی است که در دفاع از کیان، اعتقادات و ارزشهای اسلامی و اخلاقی پیشگام بوده است و سالهای دوران دفاع مقدس نقطه عطف اراده این ملت برای حفظ آرمانها، تمامیت ارضی و مبارزه با تجاوز زورگویان به شمار میرود و نکوداشت و بزرگداشت مقام شهدا گامی در جهت معنابخشی برای درک بهتر و بیشتر ایثار و فداکاریهایی است که امروز عزت، اقتدار و استقلال ایران به وسیله آن تضمین شده است.
امروز که ایران اسلامی در سایه همین رشادتها و فداکاریها و اعتماد به فرزندان ملت، ثبات و آرامشی ستودنی را بدست آورده است، ضرورت دارد جوانان و دانشگاهیان همچون دوران دفاع مقدس ، پیش قدم در عرصه سازندگی و توسعه کشور باشند و تاسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی نیز به فرمان حضرت امام خمینی ( ره) در سال ۵۸ نشانگر اوج اهمیت به جایگاه شهیدان و خانواده های گرامی آنان به ویژه همسران و مادران شهید در فرهنگ این ملت است .
هر چند روز 22 اسفند به عنوان روز شهید نامگذاری شده است اما هر روز ما روز شهید است و ما باید تمام تلاشمان را به کار بگیریم که این روز را پیش از پیش بشناسانیم. ما فرهنگ شهادت را از واقعه عاشورا گرفتهایم و با تاسی به امام حسین (ع) باید انقلاب اسلامی را که امانت شهدا در دست ما است به صاحب اصلیاش یعنی امام زمان عجلالله تعالی فرجهالشریف برسانیم.
از سوی دیگر،نقش تاثیرگذار شهیدان در عرصههای ملی و بینالمللی غیرقابل انکار است. به عنوان مثال کشور ما در منطقهخاورمیانه امنترین کشور محسوب میشود و این امنیت به برکت فداکاری شهدا و ایثارگران حاصل شده است. بنابر این همه ما باید همواره در مسیر شهدا گام برداریم زیرا ضمانت پیروزی ما در عرصههای مختلف در همین مسیر نهفته است.
منطق شهید نیز زنده نگهداشتن و زنده کردن جامعه بشری وانسانی و معیار شهید زنده نگه داشتن ارزشهای اسلامی است و با توجه به همین منطق و معیار، سبک زندگی آنها برای جامعه امروز ما الگویی ماندگار محسوب میشود و ما باید همواره با درس گرفتن از شهدا بتوانیم در امور مختلف زندگی الگوهای آنها را پیاده کنیم.
شهدا بالاترین خدمت را به بشریت عرضه داشتند و پرارزشترین خدمت به بشریت توسط شهدا انجام شده است. شهدا خود را فدا کردند تا دیگران بتوانند در سایه آرامش و آسایش به جامعه خدمت کنند.
بزرگداشت شهید یعنی اصالت بخشیدن به آن هدفها و تشویق به آن عمل و تقدیس آن ایثار، لذا وظیفه قدردانی از ایثارگران بویژه شهیدان، فریضه ای عینی و همیشگی است و زنده نگهداشتن یاد شهدای انقلاب باعث تداوم حرکت انقلاب است.
۲۲ اسفند روزی به بلندای آسمان حقیقت و به عمق دریای معرفت است؛ روز بزرگداشت یاد و خاطره شهدایی که مشعلهای پرفروغ بصیرت، مقاومت و آرمانگرایی ملت آزاده ایران شدند تا جهان به این باور برسد که ایران اسلامی از تشعشع پرتو شهدا، زنده و پویاست. مردم مسلمان ایران نعمت جمهوری اسلامی و اعتلای آن در عصر حاضر را مدیون و مرهون خون پاک و مطهر شهیدانی میدانند که با زمانشناسی، درک ضرورت حضور در صحنه، رشادت و از جان گذشتگی، نقش ماندگار ایثار را بر پهنه میهن اسلامی حک کردند. شهدا با گذر از تعلقات مادی و عبور از حجابهای دنیوی به مصداق آیه شریفه «عند ربهم یرزقون» به لقاءالله رسیدند.
شهدای انقلاب اسلامی با تاسی از حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام)، به ندای ولی زمان و مقتدای خویش امام خمینی(ره) لبیک گفتند و با خون خود نهال انقلاب را حیات بخشیدند و تا پای جان برای تحقق و استقرار حکومت اسلامی ایستادند تا با حاکمیت اسلام و قرآن، انسان را به درجه رفیع خلیفه الهی و عبودیت برسانند و همچون شمع، چراغ محفل بشریت گردند. وصف عظمت مقام شهید در قالب الفاظ نمیگنجد و کلمات از توصیف آن عاجز است؛ بیشک تجلیل و تعظیم شهدا، عمل به وصایای آنها، تکریم خانوادههای شهدا و اهتمام ویژه برای تحقق آرمانهای شهیدان به عنوان یک تکلیف همگانی برای نیل به قلههای عزت و تعالی تداوم خواهد داشت زیرا هرگونه غفلت و انحراف از این مسیر نورانی هزینههای سنگینی را به دنبال خواهد داشت.
نکته پایانی اینکه بنیاد شهید به عنوان یک نهاد فرهنگی، حتی خدمات اجتماعی و معیشتی را با وجهه فرهنگی ارائه میکند و علاوه بر وظایفی که راءسا عهده دار آن است یک نهاد هدایتگر،سیاستگزار، برنامهریز و نظارت کننده است که وظیفه دارد نظام و جامعه اسلامی را در جهت تحقق اهداف فوق بسیج کند.
تمام خدمات فرهنگی، آموزشی و معیشتی بنیاد به خانوادههای شاهد با توجه به سیاست خوداتکایی این خانوادهها ارائه میشود و حفظ و گسترش و تعمیق روحیه خوداتکایی و عزت نفس در خانوادههای شاهد دستیابی به اهداف والای بنیاد را عملیتر میسازد.
ناصر ملائی- ایسنا.
انتهای پیام