ادعای رسانه‌های آمریکا درباره ارتباط کره‌شمالی با برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه

در پی ادعای رسانه‌های آمریکایی به نقل از یافته‌های کارشناسان سازمان ملل متحد مبنی بر ارسال تجهیزاتی به سوریه و میانمار از سوی کره‌شمالی که می‌تواند در تولید سلاح‌های شیمیایی استفاده شود،‌ سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره ابراز نگرانی کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه اسکای نیوز عربی، تیم کارشناسان نظارت بر تحریم‌های سازمان ملل علیه کره شمالی در گزارش خود گفته‌اند که یافته‌های آنها از نقل و انتقال تسلیحات و کالاهای مورد استفاده دوگانه در بیش از ۴۰ محموله گزارش نشده از کره شمالی به سوریه در سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ حکایت دارد.

در این گزارش همچنین آمده است که اعضای این کمیته مدارکی از ارسال مقادیری سلاح‌های متعارف از کره شمالی به میانمار از جمله پرتاب کننده چند منظوره موشک و موشک‌های زمین به هوا و سیستم‌های موشک بالستیک در دست دارند.  

خبرگزاری آسوشیتدپرس در دوم فوریه در گزارشی به نقل از این کارشناسان اعلام کرد که کره شمالی تحریم‌های سازمان ملل را دور می‌زند و با سوریه و میانمار در زمینه موشک‌های بالستیک همکاری دارد و فقط در ۹ ماه اول سال گذشته حدود ۲۰۰ میلیون دلار از این صادرات درآمدزایی داشته است.

هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری خود اظهار داشت: واشنگتن نگران است احتمالا کره شمالی دولت سوریه را به موادی مجهز کرده باشد که می‌توان در تولید سلاح‌های شیمیایی از آن بهره برد.

ناوئرت در خصوص گزارش روزنامه نیویورک تایمز در این باره گفت: این مساله مدت‌هاست موجب نگرانی آمریکا شده است.

وی تاکید کرد: با افزایش ناامیدی مقامات کره‌شمالی در سایه تحریم‌های شدید علیه این کشور، آن به دنبال راه‌هایی وحشتناک برای کسب درآمد جهت سرمایه‌گذاری روی برنامه‌های هسته‌ای و بالستیکی خود است.

گزارش کارشناسان سازمان ملل که احتمالا اواسط مارس علنی خواهد شد شامل مدارک مستدل جدید از معاملات کره شمالی با سوریه در سال ۲۰۰۸ است.

نیویورک تایمز روز سه‌شنبه با استناد به گزارشی محرمانه که توسط بازپرسان سازمان ملل تهیه شده بود، مدعی شد: پیونگ‌یانگ مواد لازم برای تولید تسلیحات شیمیایی را در قالب ۴۰ کامیون به سوریه فرستاده و این مواد را به این کشور فروخته است.

این روزنامه مدعی شده، کارشناسان موشکی از کره شمالی به همراه قطعات و تجهیزات مورد نیاز تولید موشک‌های بالستیک و تسلیحات شیمیایی در سوریه دیده شده‌اند.

براساس این گزارش‌، این مواد شامل کاشی‌ها، شیر (فلکه) و لوله‌های مقاوم در برابر اسید بودند.

روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده است، یک گزارش سازمان ملل متحد همچنین می‌گوید که کارشناسان موشکی پیونگ یانگ در تاسیسات اسلحه سازی سوریه مشاهده شده‌اند.

ین ادعاها پس از آن مطرح می‌شود که ادعاهای تازه‌ای درباره استفاده نیروهای سوریه از گاز کلر منتشر شده؛ اتهامی که دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه رد می‌کند.

در این گزارش ادعا شده،‌ محصولات و تجهیزاتی که به طور غیرقانونی توسط کره شمالی به سوریه ارسال شده شامل کاشی‌های مقاوم در برابر اسید و حرارت، شیرهای مقاوم در برابر فرسودگی و حرارت سنج‌های مقاوم هستند.

گفته می‌شود این نوع کاشی‌ها در ساخت تاسیسات تولید سلاح‌های شیمیایی کاربرد دارد.

روزنامه وال‌استریت ژورنال نیز گزارش می‌دهد که پنج محموله از طریق یک شرکت چینی اواخر سال ۲۰۱۶ و اوایل ۲۰۱۷ به سوریه ارسال شد.

ادعا می‌شود که اینها بخشی از ده‌ها محموله است که طی چندین سال ارسال شده.

به نوشته وال استریت ژورنال، گفته می‌شود که مرکز تحقیقات و مطالعات علمی سوریه - وابسته به دولت این کشور - از طریق چند شرکت به کره شمالی پول داده است.

یک کشور که نامش فاش نشده، به هیئت تحقیق سازمان ملل متحد گفته است که متخصصان شیمیایی و موشکی کره شمالی همچنان در برزه، عذرا و حماه سوریه فعال هستند.

این در حالیست که کره شمالی به هیئت تحقیق سازمان ملل متحد گفته است که هیچ گونه متخصصی در سوریه ندارد بلکه عده‌ای از شهروندانش بنا بر قرارداد خصوصی در عرصه ورزشی و تمرین ژیمناستیک در سوریه فعال هستند.

گزارش می‌شود که دولت سوریه هم به هیئت سازمان ملل گفته که فقط مربیان و ورزشکاران کره شمالی در آنجا حضور دارند.

گزارش سازمان ملل توسط تیمی از کارشناسان سازمان ملل که بر پایبندی کره شمالی به قطعنامه‌های سازمان ملل نظارت دارند تهیه شده است.

به گزارش بی‌بی‌سی، این گروه از کارشناسان در سپتامبر ۲۰۱۷ در گزارشی علنی گفته بود که در حال تحقیق درباره گزارش‌هایی دایر بر همکاری سوریه و کره شمالی در زمینه سلاح‌های متعارف، موشک های بالستیک و مواد شیمیایی ممنوعه است.

در آن گزارش آمده بود که دو کشور عضو سازمان ملل محموله‌هایی به مقصد سوریه را ضبط کرده‌اند که صادرکننده اصلی تسلیحات کره شمالی مظنون به ارسال آنها برای "مرکز تحقیقات و مطالعات علمی سوریه " از طریق شرکت‌های صوری است.

این روزنامه در عین حال افزوده است، کارشناسانی که این گزارش را تهیه کرده‌اند گفته‌اند که دلایل قاطعی که ثابت کند همکاری میان پیونگ و سوریه در زمینه شیمیایی وجود دارد نیافته‌اند.

اما در مورد میانمار این کمیته به نقل از یکی از اعضا اعلام کرده است مدیر صنایع دفاعی این کشور یک شبکه معاملات جهانی پیشرفته را ردیابی کرده که به دنبال تجهیزاتی از تامین‌کنندگان خارجی برای برنامه‌های موشکی مرتبط با کره شمالی بوده است.

این کمیته گفته است که قبلا به این نتیجه رسیده بوده که شرکت سو مین هتایک در میانمار در سال ۲۰۱۲ برای انتقال قطعات ممنوعه تجهیزات هسته‌ای تلاش داشته است.

اگرچه میانمار در سال ۲۰۱۵ به این کمیته گفته است که روابط دیپلماتیک عادی با کره شمالی دارد اما ۲۶ ژوییه ۲۰۱۷ اعلام کرد که دیپلمات کره شمالی را اخراج کرده و سرگرم بررسی درخواست‌های این کمیته و جمع آوری اطلاعات است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۹ اسفند ۱۳۹۶ / ۰۸:۲۰
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 96120904392
  • خبرنگار : 71145