حسن لاسجردی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تصویب قطعنامه سازمان ملل برای آتشبس 30 روزه در سوریه اظهار کرد: آنچه مسلم است، اینکه منطقه غوطه شرقی محل اختلاف قدرتهای بزرگ حاضر در سوریه بوده است. به جهت فعالیت نیروهای تروریستی در این منطقه، آمریکاییها تلاش میکردند منطقه غوطه را از تیررس حملات نیروهای سوریه خارج کنند.
وی تصریح کرد: از طرف دیگر سوریه به دلیل پیروزیهایی که به دست آورد، تلاش میکرد با حمله به گروههای تروریستی در حقیقت منطقه غوطه شرقی را که نزدیک دمشق است، پاکسازی کند و به حیات سیاسی گروههای تروریستی پایان دهد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه موضوع غوطه شرقی محل اختلاف قدرتهای بزرگ است، گفت: بر همین اساس هم به شورای امنیت رفته و در آنجا تصمیم گرفته شد تا با توجه به توافق همه قدرتهای بزرگ آتش بس 30 روزه برگزار شود.
لاسجردی درباره این که چرا این اتفاق در عفرین نیفتاد؟ گفت: در عفرین مباحث مربوط به گروههای تروریستی مطرح است به ویژه کردها، در واقع محل اختلاف بین سوریه و ترکیه میباشد و با توجه به حساسیتی که ترکها نسبت به موضوع سوریه دارند، تلاش میکنند تا رابطه موضوع کردها را با مباحث سوریه همچنان در نظر داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین تحولات عفرین با مباحث غوطه شرقی تا حدودی تفاوت می کند، لذا در این قطعنامه تمرکز بر غوطه است اگر چه کردهای همین مناطق هم اعلام کردند که آن ها نیز به قطعنامه پایبند هستند، البته معلوم نیست در این مناطقی که محل اختلاف سوریه و ترکیه است، چه کسی عملیات نظامی انجام میدهد، از این رو منطقه عفرین خیلی مورد توجه نبود و در مقابل غوطه که محل تمرکز نیروهای تروریستی است مورد توجه قطعنامه قرار گرفت.
این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره نقش روسیه در تصویب قطعنامه اخیر نیز اظهارکرد: موضوع روسیه و مواضع مسکو بر میگردد به این که طی یکی دو سال گذشته روسها نقش پر رنگتری در تحولات سوریه پیدا کردند و تلاش میکنند تا میتوانند تاثیرگذاری گروههای تروریستی به ویژه حمایت شده از آمریکا و اسرائیل را تضعیف کنند.
لاسجردی همچنین بیان کرد: بنابراین در قطعنامه آتش بس 30 روزه هم که با پیشنهاد کویت و سوئد بوده تلاش بر این بود تا مساله خروج گروههای تروریستی مطرح شود و در صورت هر گونه اقدام از سوی این گروهها، با نیروهای نظامی سرکوب شوند.
وی تاکید کرد: درواقع روسها تلاش میکنند تا گروههای تروریستی شناسنامه داری که در تحولات سوریه بودهاند همچنان در معرض حملات باشند تا نتوانند تحولات سیاسی را متوقف یا بی اثر کنند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان با اشاره به این که بیش از فرآیند نظامی، فرآیند سیاسی مورد توجه است و همه طرفها در تلاش هستند تا از طریق فرآیند سیاسی موضوعات را به پیش ببرند، گفت: برخی از کشورها به ویژه عربستان در این تحولات می خواهند بازی را بر هم بزنند و از این رهگذر اندوختهای برای خود داشته باشند. در حالی که در این مدت یک ماه کشورهای بزرگ باید بیش از آنکه مراقب تحرکات گروههای تروریستی باشند باید مراقب حواشی باشند که برخی از کشورهای منطقه همیشه به دنبال بر هم زدن بازی هستند. بنابراین مهمترین مساله و دغدغه ذهنی که در بحث کنترل آتش بس وجود دارد، مربوط به تحولات و تصمیمات عربستان است.
انتهای پیام