به گزارش ایسنا، دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی خود گفت: در هواپیمای تهران - یاسوج تعدادی از همکاران پزشک و پرستار نیز حضور داشتند که برای ارائه خدمت به یاسوج میرفتند.
وی افزود: دکتر شاپور یاری پور به همراه همسرشان که پرستار هستند و فرزندشان همچنین خانم فاطمه دالوندی که دانشجوی پزشکی بودند، مژگان نظری دانشجوی پزشکی، دکتر کردی که دکترای روانشناسی داشتند و استاد مهمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بودند، سکینه کاظمی دانشجوی پرستاری، علیرضا جامهای دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران، نرگس خوبانی و فرزندانشان که همسر و پسران دکتر دانشی جراح مغز و اعصاب بودند در این هواپیما حضور داشتند.
قائم مقام وزیر بهداشت همچنین گفت: عملیات تجسس در منطقه با بالگردهای اورژانس و سایر نیروها در حال انجام است و در حال حاضر ١٠٠ نیروی اورژانس، ٤٠ آمبولانس و یک اتوبوس آمبولانس در محل حادثه حضور دارند.
کاهش آمار اهدای خون در فصل سرما
به گزارش ایسنا، دکتر حریرچی همچنین با اشاره به کاهش اهدای خون در فصل سرما به ویژه در شهرهای بزرگی مانند تهران گفت: در فصول سرد اهدا کنندگان فصلی و مستمر کمتر برای اهدای خون مراجعه میکنند، اما بیماران نیازمند خون نمیتوانند از این قاعده تبعیت کنند؛ چرا که بیماری و حادثه همواره رخ میدهد.
وی افزود: آمار اهدای خون به دلیل سرمای هوا و بارندگی کمی کاهش یافته و از اهداکنندگان درخواست میکنیم تا پایان سال به اهدای خون اقدام کنند زیرا در ماه آخر سال به دلیل تعطیلات اعمال جراحی افزایش پیدا میکند.
چاقی شکمی مردان، عامل خطر بیماریهای قلبی
حریرچی با بیان اینکه تنها سه درصد مردان ایرانی هیچ عامل خطری در شیوه زندگی خود برای ابتلا به بیماریهای مزمن و غیرواگیر مانند سکته قلبی، مغزی و سرطانها ندارند، گفت: حدود نیمی از مردان مبتلا به چاقی یا اضافه وزن هستند. همچنین چاقی شکمی در مردان بالاتر از زنان است که این موضوع یک عامل خطر مهم برای بیماریهای قلبی و عروقی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه ۸۹ درصد مردان الگوی تغذیه مناسبی ندارند و کمتر از پنج واحد میوه و سبزی در روز مصرف میکنند، افزود: ۳۱ درصد مردان فعالیت بدنی مناسبی ندارند و ۲۰ درصدشان هم به طور روزانه سیگار میکشند. همچنین ۱۸ درصد مردان مبتلا به فشار خون بالا، ۱۳ درصدشان مبتلا به قند خون بالا و ۲۵ درصدشان مبتلا به کلسترول خون بالا هستند.
حریرچی با بیان اینکه مردان دو برابر بیش از زنان به علت حوادث فوت میکنند، گفت: سه چهارم موارد ناشی از حوادث ترافیکی مربوط به مردان و چهار پنجم مرگ ناشی از خشونتها نیز مربوط به مردان است. همچنین فوت ناشی از دگرکشی نیز در مردان بیش از زنان است. در حال حاضر احتمال مرگ مردان در سنین بین ۵۰ تا ۷۴ سال بیش از ۴۰ درصد است که این رقم در زنان کمتر از ۳۰ درصد است.
وی ادامه داد: در بین ۶۷ فاکتور خطر تهدید کننده سلامت ۶۰ مورد بیشتر در مردان به نسبت زنان باعث مرگ و میر میشود و ۱۰ مورد اول در مردان شایعتر است. همچنین از ۳۷ سرطان شایع، ۳۲ موردش در مردان شیوع بالاتری دارد. درباره مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی نیز همین اختلاف صدق میکند.
حریرچی با بیان اینکه ۹۵ درصد حوادث شغلی منجر به مرگ و ۷۶ درصد حوادث شغلی که منجر به مرگ نمیشوند و معلولیت به دنبال دارند در مردان رخ میدهد. همچنین میزان مرگ و میر ناشی از مصرف سیگار در مردان سه برابر زنان است و در عین حال متاسفانه مردان به هنگام بیماری کمتر به پزشک مراجعه میکنند و در صورت مراجعه به پزشک نیز کمتر درباره وضعیت بیماری و علائمشان با پزشک صحبت میکنند. همچنین آنها تمایل کمتری به بازگو کردن مشکلات روحی و روانی خود دارند.
وی همچنین گفت: سوختگی ۴.۷ درصد مرگهای غیرطبیعی در ایران را شامل میشود و در مردان ۱.۲ برابر زنان رخ میدهد. غرق شدگی نیز ۲.۴ درصد مرگهای غیرطبیعی در ایران را شامل میشود که در مردان ۶.۷ برابر زنان رخ میدهد. برق گرفتگی هم دو درصد مرگهای غیرطبیعی در ایران را شامل میشود و در مردان ۷.۶ برابر زنان رخ میدهد. مسمومیت با منوکسید کربن نیز ۱.۷ درصد مرگهای غیرطبیعی در ایران را شامل میشود که در مردان ۳.۳ برابر زنان رخ میدهد.
میزان هزینهکرد دولت و بیمهها در نظام سلامت
حریرچی در ادامه صحبتهایش درباره میزان هزینه کرد دولت و بیمهها در نظام سلامت، گفت: برای اولین بار در سال ۹۴ و ۹۵ سهم هزینه کرد مجموعه دولت و بیمهها از هزینههای سلامت به بیش از ۵۰ درصد رسید. بر این اساس اگر بیمههای تکمیلی را هم در نظر بگیریم مجموع دولت، بیمههای پایه و بیمههای تکمیلی ۶۰ درصد هزینههای سلامت را پرداخت کردند و پرداخت از جیب مردم از ۵۰ درصد به ۳۷.۵ درصد در سال ۹۵ کاهش یافت. البته هدف گیری قانون برنامه پنجم رسیدن به پرداخت از جیب ۳۰ درصدی بود و در برنامه ششم توسعه هم هدف ۲۵ درصدی در نظر گرفته شده است. بنابراین دولت و مجلس باید کمک کنند تا به این هدف دست یابیم.
داروهایی که به لیست بیمهای اضافه نمیشوند
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره اضافه شدن داروهای جدید به لیست بیمه گفت: اولین عاملی که برای ورود داروهای جدید به فهرست بیمهها در نظر گرفته میشود، میزان موثر بودن دارو است. برخی از کمپانیهای خارجی داروهایی را در کشور ما تبلیغ میکنند که تاثیر بالینی چندانی ندارد. از طرفی ما در این حوزه باید بر اساس استطاعت مالی کشور تصمیم گیری کنیم.
مجموع مالیات بر خردهفروشی سیگار؛ ۲۰ درصد
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره اقدام مجلس مبنی بر افزایش مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار گفت: در این زمینه مجلس اقدام مهمی انجام داد که برای وجهه بینالمللی جمهوری اسلامی ایران هم مهم است. باید توجه کرد که ایران در تمام شاخصهای ۱۹ گانه سلامت و به ویژه در ۱۵ شاخص به طور کامل به اهدافمان رسیدهایم. اما یکی از عواملی که همواره در آن مشکل داریم بحث قیمت سیگار و مالیات بر آن بود.
وی افزود: این اقدام مجلس در راستای افزایش مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار بسیار مناسب بود و با این اقدام مجموع مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار حدود ۲۰ درصد خواهد بود. بنابراین ضمن تشکر از مجلس باید تلاش کنیم تا در سالهای آینده به میزان مالیات توصیه شده جهانی، یعنی ۷۰ درصد قیمت خرده فروشی دست یابیم. باید بدانیم که این کار میتواند در کاهش مصرف سیگار به ویژه در جوانان، نوجوانان و طبقه متوسط موثر باشد.
حریرچی تاکید کرد: هدف اصلی ما در این زمینه کاهش مصرف سیگار است و از طرفی با این کار یک صرفه جویی هم برای بهداشت و درمان اتفاق میافتد؛ چرا که بیماری کمتر میشود. از طرفی هم این مالیات درآمدی ایجاد میکند که در قسمت درآمدهای عمومی کشور قرار میگیرد. در گذشته این مالیات بین آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و وزارت ورزش تقسیم میشد، اما هنوز با این مصوبه جدید مجلس به نحوه هزینه کرد درآمد حاصله وارد نشده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت در زمینه سموم و کودهای شیمیایی گفت: اولا باید توجه کرد که در این زمینه وزارت بهداشت نقش آگاهیسازی و مطالبهگری دارد. البته در جلسه اخیر شورای عالی سلامت که با حضور رئیس جمهور و وزرا برگزار شد تصمیمات خوبی گرفته و قرار شد اقداماتی مانند تعطیلی فروشگاههای غیرمجاز عرضه سموم و کود شیمیایی، شناسنامهدار کردن انواع سموم و تعداد قابل توجهی از کودها و اندازه گیری میزان سموم در هشت کالای کشاورزی انجام شود. در حال حاضر وضعیتمان در حوزه سموم شیمیایی ایدهآل نیست اما پیشرفتهای خوبی در این حوزه داشتهایم.
۸ محصول کشاورزی که سلامتشان ارزیابی میشود
وی هشت محصولی که قرار است مورد ارزیابی قرار گیرند را اعلام کرد و گفت: این محصولات شامل پرتقال، سیب زمینی، پیاز، سیب درختی، گوجه فرهنگی گلخانهای و مزرعهای و خیار گلخانهای و مزرعهای است که قرار است هر سه ماه یکبار گزارش آن را ارائه دهند.
مصوبه مجلس درباره سهم درمان حق بیمه تامین اجتماعی
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره مصوبه مجلس مبنی بر واریز سهم درمان حق بیمه تامین اجتماعی به خزانه گفت: این مبلغ طبق این مصوبه گردش خزانه را طی میکند و توسط تامین اجتماعی همه این مقدار و در زمان مشخص برای بهداشت و درمان هزینه خواهد شد. وزارت بهداشت طی ۲۵ سال اخیر دو مشکل در این حوزه داشته است. اولا تمام ۹ - بیست و هفتم سهم درمان حق بیمه تامین اجتماعی در حوزه بهداشت و درمان هزینه نمیشد و دوم اینکه این میزان را به موقع پرداخت نمیکردند. با این مصوبه این مبلغ با نظارت خزانه صرف ارائه خدمت به بیمه شدگان تامین اجتماعی میشود و هر بخشی هم که ارائه خدمت کند، دریافتی خود را خواهد داشت. البته رقمهای ۹ - بیست و هفتم در سالهای مختلف متفاوت است.
وی در پاسخ به سوالی درباره مالیات پزشکان گفت: افزایش مالیات تنها برای پزشکان نیست بلکه مجلس در سطوح مختلف درآمدی مالیات وضع میکند. به عنوان مثال در یک سطح معافیت مالیاتی داریم. در یک سطح ۱۰ درصد مالیات و در سطحی هم ۳۵ درصد مالیات وضع میکنند که در سطح آخر تعدادی از پزشکان متخصص را هم در بر میگیرد.
وی با بیان اینکه پزشکان بخش دولتی با حداقل تعرفه ارائه خدمت میکنند، گفت: در حال حاضر پزشکان بخش دولتی نسبت به بخش خصوصی نرخ خدماتشان کمتر و زیر ۱۰ هزار تومان است که به طور متوسط هم حدود ۴۰ درصد آن پرداخت میشود. بنابراین پزشکان بخش دولتی با حداقل تعرفه و با کسورات قابل توجه کار میکنند و بیش از ۵۰ درصد آنها در بخش خصوصی هم فعالیت ندارند. بنابراین نباید بر آنها فشار مضاعف وارد کنیم.
اهمیت تامین بالگردهای دید شب برای اورژانس
حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره لزوم تامین بالگردهای دید در شب برای اورژانس گفت: در این زمینه پیگیریهای لازم را انجام میدهیم. ما هم به بالگردهای دید در شب و هم به بالگردهای انتقال دهنده بیمار نیازمندیم. در حال حاضر بسیاری از بالگردهایی که در کشور وجود دارند ویژه اورژانس نیستند. در عین حال برخی از بالگردهایی که بتوانند در شب پرواز کنند و فرود داشته باشند خریداری شده، بنابراین باید توجه کرد که باید تجهیزات لازم را برای امدادرسانی فوری با توجه به نوع حوادث و انتظار مردم داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره تعرفه پزشکان متخصص در بخش دولتی و خصوصی گفت: ویزیت پزشکان برای ردههای مختلف تخصصی دارای مصوبه دولت است و این ویزیت برای متخصص فلوشیپ و ... در بخش دولتی، خصوصی و خیریه تعرفه مشخصی دارد و همه افرادی که در بخش خصوصی و دولتی ارائه خدمت میکنند باید از این تعرفه تبعیت کنند. در حال حاضر در بخش خصوصی ویزیت پزشک و دندانپزشک عمومی و PHD پروانهدار ۲۳ هزار و ۱۰۰ تومان، پزشک و دندانپزشک متخصص ۳۶ هزار و ۲۰۰ تومان، فوق تخصص، فلوشیپ و متخصص روانپزشکی ۴۵ هزار و ۲۰۰ تومان و فوق تخصص روانپزشکی ۵۱ هزار و ۵۰۰ تومان است. البته این تعرفهها در بخش دولتی، عمومی غیردولتی و خیریهها متفاوتند.
وی با بیان اینکه بیمهها فقط تعرفه دولتی را پوشش میدهند، گفت: بنابراین اگر کسی به بخش خصوصی مراجعه کند خودش باید ۳۰ درصد فرانشیز و ما به التفاوت بخش دولتی و خصوصی را بپردازد. تاکید میکنم که اگر کسی در ارائه خدمتش خدمت اضافهای انجام ندهد اما هزینهای بالاتری دریافت کند، غیر قانونی است. البته در این حوزه مردم زیاد شکایت نمیکنند اما اگر در بررسیهایمان مورد تخلفی محرز شود، با آن برخورد میکنیم
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از صحبتهایش درباره واردات دارو به کشور، گفت: علت اینکه واردات دارو در کشور کم است، این است که خودمان عمده داروها را تولید میکنیم و اکثر داروهای گرانقیمت خارجی با توان دانشمندان ایرانی در کشور تولید میشوند. همچنین با اجرای طرح ژنریک تمام داروهای اساسی در کشور تولید میشوند.
وی با بیان اینکه پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، متوسط قیمت داروهای وارداتی در کشور در مقایسه با کشورهای مشابه بالاتر بود، افزود: وظیفه وزارت بهداشت این است که دارو را به قیمت عادلانه و مورد استطاعت مردم تامین کند. طبق قانون ما مکلفیم دارو را به صورت ژنریک تولید کنیم و موارد وارداتی هم باید به صورت استثنا انجام شوند. قیمتگذاری دارو هم با توجه به قیمتگذاریهای بینالمللی انجام میشود تا بتوانیم هم سود لازم را تامین کنیم و هم مصرف دارو در حد معقولی باشد.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بهداشتی و درمانی در مناطق زلزلهزده، گفت: میزان خدمترسانی در این مناطق افزایش یافته و تاکنون هم مورد غیرعادی در این مناطق نداشتهایم. البته گاهی حادثه اتفاق میافتد و امدادرسانی هم انجام میشود، اما به این معنی نیست که انتظار بروز هیچ مشکل و بیماری را در منطقه نداشته باشیم. یکی از افتخارات ما در خدمترسانی به مناطق زلزلهزده این است که نمایندگان سازمان بهداشت جهانی از ارائه خدمت و سرعت انتقال مصدومین شگفتزده شدند.
شکر، مضر سلامت
قائم مقام وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره وضع مالیات بر کالاهای آسیبرسانی چون نوشابه، شکر و... گفت: در حال حاضر مهمترین کالای آسیبرسان مجاز، شکر است. بهطوریکه مصرف شکر و غذاهای شیرین حتی بیش از مصرف چربی به سلامت مردم آسیب میزند. بنابراین توصیه میکنیم که شکر جزو کالاهای آسیبرسان در نظر گرفته و مالیات برایش در نظر گرفته شود. البته پیش از این باید برای مردم کالاهای جایگزین در نظر گرفته شود. در عین حال باید بدانیم که مصرف مواد شیرین در کشور ما نسبت به حد مجاز و کشورهای مشابه بیشتر است.
حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر افزایش ۲۰۰ درصدی تعرفهها، گفت: در این زمینه دوستان مختلف نظراتشان را بیان میکنند، اما ما گزارشاتمان را به طور کامل ارائه دادهایم. باید توجه کرد که در شش ماهه اول سال ۹۳ و در سال ۹۴ افزایش تعرفه صفر بوده است. در سال ۹۵ و ۹۶ هم افزایش تعرفهای در حد کم بوده است. بنابراین فقط در نیمه دوم سال ۹۳ برای اصلاح تعرفهها آنها را افزایش دادیم. متوسط افزایش مجموع تعرفهها در چهار سال اخیر در مقایسه با ۱۰ سال گذشته، در حد یک تا دو درصد بوده است. این در حالیست که در این دوره دریافتهای غیرقانونی را هم حذف کردیم.
چالش سونوگرافی
وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره اعتراضات رادیولوژیستها به آییننامه جدید وزارت بهداشت مبنی بر انجام سونوگرافی از سوی متخصصین زنان، گفت: ما در شش رشته مانند جراحی اعصاب، ارتوپدی و رادیولوژی و... وضعیت بحرانی داریم. از طرفی باید نیاز مردم در مناطق محروم را رفع کنیم. نمیشود که بیماری برای انجام یک سونوگرافی ۱۵۰ کیلومتر راه طی کند. از طرفی باید به محدودیتهای فرهنگی برخی مناطق هم توجه کرد. به عنوان مثال در برخی مناطق رادیولوژیست وجود دارد، اما مردم به رادیولوژیست مرد مراجعه نمیکنند. بنابراین باید این مشکلات را رفع کنیم.
حریرچی افزود: البته سعی میکنیم در مباحث بینرشتهای زیاد ورود نکنیم. ما میخواهیم خدمت سونوگرافی به درستی انجام شود و تقاضای القایی و خودارجاعی هم در آن ایجاد نشود. از طرفی بخشنامه معاونت درمان در این حوزه هم کاملا کارشناسی و با تبادل نظر است و ملاک عمل ما قرار دارد. ایجاد یا عدم ایجاد خودارجاعی هم به ویژگیهای اخلاقی ارائهکننده خدمت و توان نظارتی ما بستگی دارد. به هر حال موارد تخلف وجود دارد و دستگاههای نظارتی ما باید در این حوزهها به خوبی نظارتهایشان را انجام دهند.
وی در پاسخ به سوالی درباره پرداخت مطالبات شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی، گفت: پول شرکتهای دارویی به طور کامل دریافت شده و قسمت قابل توجهی از بدهیها را پرداخت کردهایم. در حوزه تجهیزات پزشکی هم تصمیمات خوبی گرفته شده و مراحل آن در حال انجام است.
حریرچی در ادامه درباره نحوه حمایت از بیماران نادر، گفت: باید توجه کرد که برخی شرکتهای خارجی تولیدکننده دارو و واردکنندگان آنها عامل بسیاری از هیجانات ایجاده شده در این حوزه در کشور هستند. یکی از بیماریهایی که اخیرا دربارهاش بحث شد، هنوز موثر بودن داروی مورد بحثش اثبات نشده است. ما ابتدا باید ثابت کنیم که دارو موثر است و در وهله دوم هم باید ببینیم میتوانیم با توجه به منابعمان آن را تامین کنیم یا خیر. هزینه دارویی که اخیرا دربارهاش بحث میشد، ماهانه بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ میلیون تومان است. بنابراین ما هر پولی در حوزه بهداشت و درمان هزینه میکنیم، از جیب مردم است و صرف پول در یک قسمت به معنای عدم هزینهکرد در بخشی دیگر است؛ چراکه منابع محدود است. جالب است که این داروی مورد نظر در لیست بیمهای کشور سازنده هم وارد نشده، اما اکنون در کشور ما شرکت واردکننده و بیماران میگویند چرا این دارو را وارد لیست بیمه نمیکنید.
وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بودجه ۹۷ وزارت بهداشت نیز گفت: به طور کلی اگر بودجه تصویبشده را به طور کامل و به موقع به وزارت بهداشت تخصیص دهند، مشکلی نخواهیم داشت. در سال ۹۳، بودجه طرح تحول سلامت ۶۸۰۰ میلیارد تومان بود که در سالهای بعد به ۴۸۰۰ و ۴۰۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت و تخصیص آن هم به طور کامل انجام نشد، اما وزارت بهداشت اجازه نداد که خدشهای به خدمات وارد شود. در عین حال متوسط تاخیر در پرداختهایمان هم نسبت به سالهای گذشته تغییر قابل توجهی نکرد. بر این اساس گلایه داریم که پزشکی بعد از هشت یا نه ماه تنها بخشی از کارانهاش را دریافت کرده است و این موضوع برای سایر گروهها هم مشکلساز است. در گذشته اگر در نظام سلامت تخصیصها به موقع انجام نمیشد، پرداخت از جیب مردم را افزایش میدادند، اما در حال حاضر خط قرمز حوزه سلامت افزایش پرداختی از جیب مردم است.
حریرچی با بیان اینکه در مجلس ۴۷۵۰ میلیارد تومان به عنوان بودجه بیمه سلامت تصویب شده است، گفت: بنابراین اگر تخصیصها به موقع باشد، مشکلی نخواهیم داشت.
انتهای پیام