جعفر جعفر صالحی در گفتو گو با ایسنا، درباره اینکه برای آسان شدن صادرات آثاری مثل قلمزنی یا ملیله که معمولا روی فلزهای گرانبها کار میشوند، چه کاری انجام شده است، بیان کرد: حدود یک ماه پیش طی آخرین مکاتباتی که با گمرکات کشور انجام شد مقدار نقرهای که میتوانست از طریق مسافر از کشور خارج شود از ۳ کیلوگرم به ۵ کیلوگرم افزایش پیدا کرد.
او با بیان اینکه خاصیت صنایع دستی این است که شاید از سه تا هزار برابر ارزش افزوده پیدا کند، اظهار کرد: از طرف دیگر ارزش افزودهای که در بحث مصنوعات نقره وجود دارد بسیار بالاست. قرار شد ارزش اثر هنری طبق آن چیزی که در اظهارنامههای گمرکی به لحاظ قیمتی پر میشد، صرفا در فلزات گرانبها به ارزش خام ماده اولیه اثر تعلق بگیرد و کاری با ارزش افزوده آن نداشته باشد که این مهمترین قدم برای انجام صادرات است.
معاون صنایع دستی اصفهان اضافه کرد: برای مثال اگر یک گلدان قلمزنی ۱۰۰ میلیون تومان ارزش افزوده و قیمت نهایی داشته باشد و ارزش نقرهای که در آن استفاده شده است، ۱۰ میلیون تومان باشد، به ۹۰ میلیون تومان دیگر گمرکی تعلق نمیگیرد. این اقدام یکی از گامهای موثری بود که در زمینه صادرات فلزات گرانبها برداشته و به تمامی گمرکات کشور برای اجرا اعمال شد.
جعفر صالحی بیان کرد: دولت معمولا مشوق افرادی بوده که بازارهای دنیا را بشناسند و بتوانند این بازارها را بدست بیاورند. همه بر این باورند اگر بتوانیم مطابق با بازارهای جهانی تولید کنیم صنایع دستی و فرش میتواند بهترین جایگزین برای نفت شود و اشتغال که محوریترین بحث دولت است در این بخش اتفاق میافتد.
او همچنین درباره آمار صادرات صنایع دستی از اصفهان گفت: به دلیل آنکه بسیاری از حجم صادرات به صورت چمدانی انجام میشود، آمار دقیقی در دست نیست. آماری هم که از مبادی رسمی ثبت میشود، چندان قابل استناد نیست. آخرین آمار صنایع دستی منهای فرش و زیورآلات و برخی از مصنوعات چوبی تا ۵۰۰ میلیون دلار بوده اما قابلیت و آمار آن قطعا بیش از این است.
معاون صنایع دستی اصفهان درباره واردات صنایع دستی فلزی نیز اعلام کرد: ما رقیبی نداریم که بتوانیم در این حوزه با آنها رقابت کنیم و معمولا صادرات داشتهایم.
جعفر صالحی درباره اینکه پس صحبتهایی که درباره خارج شدن فلز نقره از ایران به ترکیه و فروش قلمزنی ایران به نام این کشور انجام میشود، چیست؟ توضیح داد: گاهی اوقات به لحاظ مباحث سیاسی در تنگنا قرار گرفتهایم به همین دلیل برخی از هنرمندان خلاقیت به خرج داده و یک کشور رابط پیدا کرده تا بتوانند کارهایشان را عرضه کنند. شرکتهایی هم این کار را انجام دادهاند اما مهم این است که آثار صنایع دستی ما از کشور خارج شود و سفیران فرهنگی ما باشند.
او درپاسخ به اینکه وقتی کالایی به نام کشور دیگری تمام شود چطور میتوان آن را سفیر فرهنگی ایران دانست؟ گفت: به هر حال ترکیه نمیتواند محتوا و موتیفهای قلمزنی ایران را تغییر دهد. با یک برچسب و بسته بندی نمیتوان ذات هنر را از آن گرفت. بسیاری از فرشها در اقصی نقاط دنیا نیز با موتیفهای ایرانی بافته میشوند.
معاون صنایع دستی اصفهان همچنین درباره یکسری فلزات ترک که با عنوان حکاکی روی فلز وارد ایران و بازار اصفهان شده بودند، توضیح داد:سال گذشته نمونههای بسیاری از این فلزات در اصفهان دیده میشد که تمام این آثار با همکاری اتحادیه و بازرسی اتاق اصناف جمع آوری شد و میتوانیم بگوییم هیچ اثر هنری با آن متد در اصفهان وجود ندارد. ما باید حکاکی که در اصفهان وجود دارد را احیا کنیم، اما در برخی از رشتهها دچار کلیشه شدیم و برای تولید تنها سنت را مد نظر داریم.
انتهای پیام