اصفهان شهر چوگان

پرچم‌ها در میدان می‌چرخند، سبز و سفید و قرمزها می‌آیند تا با هم پرچم ایران را بسازند و با همراهی چوگان سواران فرهنگ ایران‌زمین را زنده کنند.

به گزارش ایسنا، صدای طبل و سورنا می‌آید و سوارانی که با لباس‌های سنتی ما را به دوران صفویه می‌برند، نقش‌جهان دوباره جان می‌گیرد و شاه عباس صفوی از عمارت بلند عالی‌قاپو نظاره‌گر این آوردگاه باشکوه است. مردم هم آمده‌اند، ریز و درشت، فقیر و غنی با لباس‌های مختلف، بساط نقالی‌خوانی هم دایر است.

اصفهان در سال 1396 خورشیدی حال و هوای جدیدی دارد، با وجود برگزاری برنامه در اوایل صبح تعداد زیادی از مردم از گروه‌های سنی مختلف در میدان هستند، مسئولان هم آمده‌اند. اما این بار نوبت مرشد روح‌الله شریفی است تا ما را به حال و هوای زورخانه ببرد، "بسم‌اله" می‌گوید و با رخصت از همه، از علی(ع) و صفات برگزیده‌اش می‌گوید و در نهایت به مرکز میدان می‌رود و می‌خواند "ای ایران، ای سرای امید" و بعد از بازیکنان می‌خواهد که به مرکز زمین بیایند و با چرخش در میدان خود را معرفی کنند.

ورزشکاران بازی چوگان با دو گروه سه نفره از هیئت چوگان اصفهان و نقش‌جهان به رقابت می‌پردازند، مرشد نام بازیکنان را می‌خواند و پس از آن هر کدام یک دور در میدان می‌چرخند؛ سپس بازی با پرتاب گوی توسط استاندار آغاز می‌شود.

این بار مردم به هیجان می‌آیند؛ بچه‌ها از شانه پدرهایشان بالا رفته‌اند تا بتوانند بازی را بهتر ببینند، یکی از پسرها طرفدار تیم زرد است و دیگری سبز، با هیجان تیم خود را تشویق می‌کنند و در ابتدا تیم زرد در نزدیک دروازه تیم سبز در موقعیت گل قرار دارد، اما موفق نمی‌شود و این بار نوبت تیم سبز است که گل بزند و بازی را به نفع خود تمام کند.

بازی که تمام می‌شود مردم از سواران می‌خواهند تا دوباره بازی را ادامه دهند، این بار بازی در دو گروه قرمز و سفید با یکدیگر مسابقه بدهند.

هیجان‌ توریست‌ها از تماشای چوگان

رقابت با پرتاب گوی توسط حبیب‌اله ناظریان آغاز می‌شود، حالا هیجان‌ها به اوج رسیده و مردم از گوشه و کنار میدان آمده‌اند تا شاهد برگزاری چوگان باشند، تقریبا بخش منتهی به بازی مملو از جمعیت است. توریست‌ها با شوقی وصف نشدنی از بازی فیلم‌برداری می‌کنند و نام آن را جویا می‌شوند برای آنان چوگان بازی جالب توجهی است که نمونه آن را در هیچ کشوری دیگری ندیده‌اند.

حبیب‌اله ناظریان، معاون ورزش سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان گفت: برای اضافه شدن تفریح به این بخش، برنامه‌های زیادی برای سال آینده داریم که یکی از آنها توجه به بانوان و ایجاد زمینه‌های لازم برای نشاط، سلامتی و تحرک بدنی در آنها است.

میدان نقش جهان نماد چوگان

وی با اشاره به ورزش چوگان و قدمت دو هزار و 600 ساله آن افزود: اگر به عکس‌های قدیم این میدان نگاه کنید به طور حتم افرادی را در حال بازی چوگان خواهید دید، این میدان برای بازی چوگان ساخته شده و سال‌های متمادی میزبان رقابت‌های مختلف بوده است.

معاون ورزشی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان میدان نقش‌جهان را نماد چوگان معرفی کرد و گفت: معاونت ورزشی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان با توجه به قدمت این ورزش در اصفهان و به منظور احیای این سنت قدیمی دست به کار شده و امیدواریم تا در آینده نزدیک این میدان شاهد برگزاری برنامه‌های  بیشتری در این زمینه باشد.

وی چوگان را بومی شهر اصفهان دانست و خاطرنشان کرد: مانند کشتی که همه آن را به مازندران موسوم می‌دانند، چوگان نیز با روحیه مردم اصفهان عجین شده و متعلق به این شهر است، بنابراین ضرورت احیای آن در شهر اصفهان دو چندان می‌شود.

ناظریان ادامه داد: چوگان بازی مهیجی است که نیاز به آمادگی فیزیکی فراوان دارد، این مسئله سبب ایجاد سرزندگی و شادی در مردم شده و در دسته تفریحات سالم قرار دارد.

وی به همکاری اداره ورزش و جوانان و هیئت چوگان ستان اصفهان برای برگزاری این برنامه اشاره کرد و گفت: امیدوارم با تداوم این همکاری شاهد احیای این سنت‌ها بوده و در آینده با فراهم‌سازی مکانی مناسب بتوانیم این رشته‌ها را توسعه دهیم تا مردم از زن و مرد از آن استفاده کنند.

معاون ورزشی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان به ثبت جهانی چوگان اشاره کرد و گفت: در تلاش هستیم تا با همکاری اداره ورزش و جوانان ضمن فراهم‌سازی بسترهای لازم برای گسترش این رشته ورزشی، شرایط لازم برای جذب جوانان در این رشته را مهیا کنیم.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ / ۱۳:۳۶
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 96112112049
  • خبرنگار :