به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این ارزیابی در حالی صورت میگیرد که مسکو اظهار کرد، الزامات قید شده در معاهده استارت جدید را که در سال ۲۰۱۰ به امضا رسید و یک سال پس از آن اجرایی شد، برآورده کرده است. این معاهده، آمریکا و روسیه را ملزم میکند تا کلاهکهای هستهای مستقر شده خود را بر حداکثر ۷۰۰ موشک بالستیک قارهپیما و بمبافکن استراتژیک، به ۱۵۵۰ عدد محدود کنند. ضربالاجل دو کشور برای اعمال این محدودیتها، ۵ فوریه ۲۰۱۸ بود.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که هماکنون ۵۲۷ موشک بالستیک قارهپیما و بمبافکن استراتژیک دارد. همچنین شمار کلاهکهای هستهای استراتژیک خود را ۱۴۴۴ عدد اعلام کرد. آمریکا نیز گزارش کرد که از ماه اوت گذشته، در تطابق با مفاد این پیمان بوده است.
روسیه وضعیت آمریکا را در عمل به اهداف این پیمان تایید کرد، اما در خصوص تنظیم بمبافکنهایی از جانب آمریکا که قادر به حمل تسلیحات هستند، ابراز نگرانی کرد.
وزارت امور خارجه روسیه اظهار کرد، راهی وجود ندارد که بتوانیم عدم توانایی این تجهیزات را در حمل تسلیحات هستهای تایید کنیم.
به گفته این وزارتخانه، واشنگتن همچنین "به طور خودسرانه"، برخی از پایگاههای پرتاب موشک زیرزمینی خود را به امکانات آموزشی تبدیل کرده که در معاهده مربوطه قید نشده بود و حل چنین مسائلی نیازمند همکاری آمریکا و روسیه با یکدیگر است.
وزارت خارجه آمریکا نیز با تاکید بر اینکه این کشور کاملا به معاهده کاهش تسلیحات استراتژیک پایبند است، گفت: آمریکا برای عمل به محدودیتهای اصلی این پیمان، روند تبدیل را در تطابق کامل با الزامات این معاهده توسعه داد و به کار گرفت و برای مطرح کردن سوالات فنی و مسائل مرتبط با اجرای معاهده جدید کاهش تسلیحات استراتژیک، با روسیه همکاری خواهد کرد.
روابط میان آمریکا و روسیه، سالهای زیادی تیره و تار بوده اما کاهش تسلیحات هستهای یکی از مسائل مهم میان دو طرف است. اختلافات این دو کشور که در جنگ سرد دشمن یکدیگر بودند، به طور عمده بر سر نقش روسیه در مساله اوکراین، جنگ داخلی سوریه و مداخله مسکو در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکاست.
هفته گذشته دولت ترامپ اظهار کرد که بخشی از سیاستهای هستهای باراک اوباما، رییس جمهور پیشین آمریکا را دنبال و موضع شدیدتری را علیه روسیه اتخاذ میکند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در یادداشت خوشبینانهتری به آمریکا و روسیه برای عمل به تعهداتشان در چارچوب معاهده استارت جدید درباره کاهش موفقیتآمیز تسلیحات هستهای استراتژیک دو کشور تبریک گفت و دو طرف را به مذاکرات درباره خلع بیشتر سلاح هستهای فراخواند.
دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد، در زمانی که نگرانیهای جهانی از تسلیحات هستهای در بالاترین حد خود از زمان جنگ سرد قرار دارد، تلاش برای خلع سلاح هستهای، منع گسترش آنها و کنترل تسلیحات، حیاتیتر از هر زمان دیگر است.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل از روسیه و آمریکا خواست مذاکراتی را درباره کاهش زرادخانه هستهای دو کشور انجام دهند.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل اظهار کرد: این گونه تلاشها میتوانند نقش مهمی در ایجاد اعتماد و جلوگیری، کاهش و حل درگیریها داشته باشند.
وی در بیانیهای گفت، دبیرکل سازمان ملل از آمریکا و روسیه خواست که در گفتوگوهای لازم که کاهش بیشتر زرادخانهها را در پی خواهند داشت، شرکت کنند و "رهبری تاریخی دستور کار خلع سلاح چندجانبهای را که ارزش آن برای امنیت جامع ثابت شده است را ادامه دهند".
بررسی پنتاگون، دیدگاه دولت آمریکا را مبنی بر اینکه سیاستهای روسیه پر از سوءتفاهم است و میتواند تشدید کنترل نشده درگیریها در اروپا را به دنبال داشته باشد، روشن کرد.
روسیه از گزارش آمریکا انتقاد کرد و گفت، این گزارش بر مبنای فرضی اشتباه در خصوص نیت مسکو ایجاد شده و شامل برنامههای مدرنسازی نگرانکننده است.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه خود گفت، بررسی وضعیت هستهای آمریکا، "حق ما را برای دفاع از خود در مقابل خطری که بقای کشور را تهدید میکند، زیر سوال میبرد. امیدواریم که واشنگتن متوجه خطر رسیدن چنین دکترینهایی به سطح برنامههای نظامی کاربردی باشد".
این وزارتخانه اظهار کرد، دکترین نظامی روسیه، کارکرد تسلیحات هستهای را در جلوگیری از بروز خشونتی که "موجودیت کشورمان" را تهدید میکند، در نظر میگیرد؛ با این حال رویکرد بدون محدودیت را اتخاذ کرده که میتواند به معنی استفاده از تسلیحات هستهای برای دفاع در مقابله با عملیات نظامی، "در شرایط وخیم" باشد.
وزارت امور خارجه روسیه ادامه داد: در این بررسی، حتی سناریوهای نظامی به طور مبهم ارائه شدهاند و به نظر میرسد که برنامهریزان آمریکا هرگونه استفاده از تواناییهای نظامی را دلیلی برای انجام حملهای هستهای علیه هر کس که آنان متجاوز میدانند، میبینند.
این نهاد تصریح کرد: برنامه تسلیحات هستهای کمبازده، وسوسه استفاده از آنها را افزایش میدهد. تضمین اینکه اجرای این برنامهها حدود هستهای را کاهش نخواهد داد، میتواند دستکم به عنوان تمایلی برای فریب دادن جامعه بینالملل تفسیر شود. باور ارتش آمریکا و سایر کارشناسان امنیتی به توانایی خود برای اجرای سناریوهای درگیری از جمله گزینه تسلیحات هستهای کمبازده، وحشتناکتر است. ما در تضاد کامل با این مساله، معتقدیم که کاهش حدود شرایط میتواند جنگی هستهای را حتی با شدت کم در پی داشته باشد.
انتهای پیام