نوذر شفیعی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اتفاقات و تحولات اخیر در افغانستان، اظهار کرد: وقوع انفجارهایی شبیه این، چه به شکل انتحاری یا به انواع دیگر حداقل طی یک دهه اخیر در افغانستان رایج بوده، حتی پیش از این در دو سه انفجاری که رخ داده تلفات زیادی را به همراه داشته است.
وی تصریح کرد: اما گفته میشود انفجارهای اخیری که توسط طالبان صورت گرفته به این دلیل تازگی دارد که واکنشی به استراتژی ترامپ نسبت به افغانستان است. در این استراتژی تلاش شده تا از طریق برخورد نظامی با طالبان یا آنها را شکست دهند یا پای میز مذاکره بکشانند.
این کارشناس مسائل آسیا همچنین بیان کرد: بنابراین انفجارهای صورت گرفته به نظر اقدامات نمادینی از طریق طالبان است که بگویند نه تنها استراتژی ترامپ نمیتواند ما را از پا در آورد بلکه اراده ما را در انجام عملیات مستحکمتر میکند.
شفیعی افزود: طالبان هم از گذشته اعلام کرده بود به زیرساختها و مراکز عمومی حمله نمیکند لذا انفجاری که اخیرا صورت گرفت بنا به گفته آنها تلاش داشتند تا تاسیسات دولتی و نه مردم عادی را هدف قرار دهند.
وی اظهار کرد: طالبان طی یکی دو سه سال گذشته تغییراتی در استراتژی خود ایجاد کرده و به جای اینکه مردم را هدف قرار دهد نیروهای دولتی را مورد هدف قرار داده است حتی تاسیسات زیربنایی را هم مورد حمله خود قرار نمیدهد. به عنوان مثال در انفجار هتل کنتیننتال کابل هم معتقد بودند در آنجا نیروهایی از شرکتهای خصوصی امنیتی آمریکا حضور دارند که دست به چنین اقدامی زدند. بنابراین بخش اصلی تشدید شدن این اقدامات در واکنش به استراتژی ترامپ است.
این کارشناس مسائل آسیا با بیان اینکه تمامی انفجارها در افغانستان کار طالبان نیست، گفت: به نظر میرسد بخش زیادی از این انفجارها از سوی داعش باشد، اینکه داعش چیست هم خود بحث مفصلی دارد که آیا چنین پدیدهای وجود دارد؟ اگر هست ماموریت آنها چیست؟ آیا همسو یا معارض با طالبان است؟ از جانب چه کشورهایی حمایت میشود؟ آیا کشورهایی مانند پاکستان و عربستان در حمایت از طالبان از یک سو و در حمایت از داعش از سوی دیگر متفقالقول هستند، اینها از جمله مسائل و مشکلاتی است که جای بحث دارد.
شفیعی با تاکید بر اینکه داعش در افغانستان بیشتر کارکرد سیاسی امنیتی برای دیگران دارد، گفت: اگر طالبان اقداماتی را انجام میدهند این اقدامات هدفمند و در راستای سرنگونی دولت افغانستان است که معتقدند یک دولت دست نشانده میباشد.
این کارشناس مسائل آسیا در ادامه بیان کرد: اما داعش یک ماموریت هم داخل افغانستان و هم برونمرزی دارد. باید در نظر داشت داعش در افغانستان عمدتا شیعیان را هدف قرار میدهد و در واقع یک جریان فرقهای پشت کار داعش قرار دارد.
وی ادامه داد: در گام بعدی شاید داعش به سمت آسیبپذیر کردن ایران، چین و روسیه هم حرکت کند و این نشان میدهد که آمریکاییها و عربستانیها در عراق و سوریه در ارتباط با پروژه داعش شکست خورده بودند و درصدد هستند تا از غرب به آسیا به سمت جنوب آسیا و با مرکزیت افغانستان این پروژه را دنبال کرده و بهرهبرداریهای سیاسی و امنیتی انجام دهند.
شفیعی در مورد سیاست ایران در مقابله با داعش در صورت حضور در مرزهای شرقی کشور، خاطرنشان کرد: داعش در افغانستان مطلقا پایدار نیست، دلیلش هم این است که نیروهایی که آنجا حضور دارند عمدتا غیربومی هستند. از طرف دیگر جامعه افغانستان از خشونت خسته شده و هر نیروی خشونتآفرین را طرد میکند. همچنین بخشی از نیروهای افغانستان که در بدنه داعش حضور دارند عمدتا نیروهایی هستند که یا از طالبان بریده و یا جوانانی که شغلی ندارند و همکاری با داعش را به عنوان یک شغل تلقی میکنند.
این کارشناس مسائل آسیا تاکید کرد: بنابراین ترکیب قومی جامعه افغانستان نسبت به این تفکرات رادیکال حساس است و جامعه این کشور تفکرات رادیکالی مانند داعش را نمیپذیرد. نیروهایی که علیه داعش هم عمل میکنند شامل طالبان، آمریکاییها، ناتو و دولت افغانستان و سایر گروههای مسلح با پایههای قومی و مذهبی مختلف هستند.
شفیعی در پایان خاطرنشان کرد: داعش اقداماتی را به صورت نمادین انجام میدهد و ممکن است بیشتر از این هم عمل کند اما اینکه این اقدامات بتواند داعش را به عنوان نیروی موثر در افغانستان جا بیندازد و باعث شکلگیری دولت اسلامی خراسان شود، بعید است.
انتهای پیام