به گزارش ایسنا، علی اصغر مونسان رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم اختتامیه دومین جشنواره فجر صنایع دستی که عصر دهم بهمن ماه در خانه هنرمندان برگزار شد، گفت: شاید یکی از بهترین ابزار، مفاهیم هنر باشد. ما وقتی از صنایع دستی صحبت میکنیم هم با هنر رو به رو هستیم که بهترین روش برای انتقال مفاهیم است و هم از صنعت که به اقتصاد و تولید کشور کمک میکند. بنابراین صنایع دستی در این سرزمین، جایگاه والایی دارد.
وب با اشاره به این که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سه بخش مهم را در برمیگیرد، افزود: میراث فرهنگی که نشان دهنده هویت و تاریخ و فرهنگ ماست. همانگونه که صنایع دستی هم، چنین است. بنابراین برای این که فرآوردههای دستی ما دیده شوند لازم است به جذب گردشگر توجه شود . در نتیجه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم نقش اقتصادی و اجتماعی دارد و هم به توزیع عادلانه ثروت و نشاط و شادی کمک میکند.
او اشتغازایی را یکی دیگر از امتیازهای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برشمرد و ادامه داد: ما میتوانیم در این بخش اشتغال پایدار ایجاد کنیم. از طرفی بازار ما در بخش صنایع دستی، غیررقابتی است چون هیچ اثر هنری را نمیتوان با کار هنر دیگری مقایسه کرد.
معاون رئیس جمهور همچنین اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی توانسته در طرح اشتغال روستایی یک و نیم میلیارد دلار از صندوق اعتباری دولت و یک و نیم میلیارد دلار از بانکهای عامل به خود اختصاص دهد. به عبارتی مبلغی بالغ بر 12 هزار میلیارد تومان به ما اختصاص داده شده که 10 درصد آن به بخش صنایع دستی و 10 درصد دیگر به گردشگری تعلق یافته است.
مونسان اعلام کرد: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، جزو چند دستگاه اول کشور بوده که با افزایش بودجه روبه رو بوده است.همچنین در طرح اشتغال فراگیر در شمار دستگاههایی هستیم که قرار است به ایجاد یک میلیون شغل کمک کند و صنایع دستی میتواند از این طرح بهره ببرد.
او بیان کرد: ما در 6 ماه نخست امسال 155 میلیون دلار صادرات رسمی و برابر با همین میزان صادرات چمدانی داشتهایم. پیش بینی میشود تا سال 1404 بتوانیم این مبلغ را به دو میلیارد دلار و تعداد گردشگرانمان را به 20 میلیون برسانیم.
بهره صنایع دست از سهم انقلاب
بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی نیز در این مراسم گفت: جشنواره صنایع دستی با ایده آلِ ما فاصله دارد اما گامها در حال برداشتن است. هنرهای اصیل این مملکت آخرین جشنواره را به خود اختصاص داده است. این جشنواره یک سرمایه معنوی است که در اختیار تئاتر، سینما، موسیقی و هنرهای تجسمی بود و ما آن را نداشتیم. جشنواره صنایع دستی یکی از دست آوردهای دولت یازدهم است.
ادامه داد: ما نیز میخواهیم از سهمی که انقلاب برای ما گذاشته است بهره ببریم. این جشنواره به ما فرصت میدهد تا سلیقه شناسی کنیم و موقعیت و فرصت تازه برای الگو سازی است. زمانی که از کاری تقدیر میکنیم و برجسته میشود به معنای آن است که آن کار الگوی خوبی است.
او با بیان اینکه جشنوارههای فجر معدل کار یک ساله هنر هستند و یک رشته را در معرض نمایش و نقد میگذارند، افزود: ما در جشنواره صنایع دستی شاهد همنشینی سنت و معاصر، اصالت و خلاقیت هستیم. هنر آمده که تکرار را بزداید و ملالت را از زندگی ما خارج کند و باید از این بابت قدردان هنرمندان باشیم.
معاون صنایع دستی همچنین به گزارش یک ساله معاونت خود در سازمان اشاره کرد و گفت: ما در عرصه جهانی رتبه نخست شهرهای جهانی را از آن خود کردیم. نخستین روستای صنایع دستی جهانی را ثبت کردیم. صادرات ما رشد بیوقفه داشته است و در ٩ ماه گذشته شاهد رشد ٧٠ درصدی صادرات بودیم، برای ٤٠ هزار نَفَر با سرمایههای خودمان اشتغالزایی کردیم و این بالاتر از انتظاراتی بود که برنامه و بودجه از ما خواسته بود.
نامور مطلق بیان کرد: بیش از ١٢٠٠ میلیارد تومان برای فرش و صنایع دستی بودجه گرفتیم. همچنین شاهد رشد حداقل ٣٤ درصدی بازرگانی داخلی نسبت به سال قبل هستیم گرچه با توجه به رکود جامعه این آمار ایده آلِ ما نیست. در حال حاضر ما بزرگترین سایت خاورمیانه را داریم. راهاندازی خانههای دانش بنیان و راهاندازی گالریهای ملی صنایع دستی از دیگر اقدامات ما در این حوزه بوده است. با سالروز دهه فجر نمایشگاه موزهای صنایع دستی هم در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افتتاح میشود.
معاونت صنایع دستی اعلام کرد: با نهایی و اجرایی شدن طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع دستی وارد عصر تازهای از این حوزه میشویم.
اولین هنرمند خداست
حسن بلخاری رییس انجمن آثار و مفاخر ایرانی نیز در این مراسم گفت: هویت و فرهنگ ما وابسته به هنرهای سنتی است. بعد از پیروزی انقلاب جشنوارههای تئاتر، سینما و موسیقی برگزار شد و جای جشنواره صنایع دستی خالی بود که با پیشنهاد بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی به جشنوارههای فجر اضافه شد و امیدواریم شاهد شکوفایی آن باشیم.
وی ادامه داد: روح سنت در هنرهای معاصر دیده میشود و هنرهای سنتی نه بانادیده گرفتن زمانی که در آن زندگی میکنیم بلکه با در نظر گرفتن اقتضاعات زمان روح فرهنگ و سنت در قالب فرمهای جدید صنایع دستی میدهید و روایت جدیدی به سنت ارائه میدهید که مهم است.
او با بیان اینکه هر تمدنی که در هستی و کالبد زمان و دوران معاصر زندگی کند، زنده است، گفت: هر تمدنی که صرفا تکرار کند محکوم به جا ماندن است اما تمدنهایی که به سنت پشت نمیکنند و قادر به پیوند انس و الفت هنر معاصر هستند، زندهاند و دچار خود بیگانگی و هجوم فرهنگی نمیشوند.
رییس انجمن آثار و مفاخر ایرانی اضافه کرد: هنرهای ما در بستر زمان نمیگنجد و این به معنای ضد تاریخی نیست بلکه ما فرا تاریخی هستیم و تمدنی که نگاهش فرا تاریخی باشد، گذشته را به حال پیوند میزند. هنری مهم تَر از هنرهای سنتی در ایجاد این پیوند مؤثر نیست.
بلخاری ادامه داد: در هنرهای سنتی، انسان وجود دارد. هر چیزی که انسان به دست خود میپرورد و تولید میکند، صنایع دستی است. ما بر اساس اندیشههای انسانی به نتیجه رسیدیم . نخستین هنرمند خداست و اولین صنایع دستی او انسان است که سه صفت علم، روح الهی و قدرت صناعت را دارد. این مبانی سبب شد ما صناعت را به هویت و معنا پیوند بزنیم و از دل این پیوند فتوت نامهها به وجود آمد. حقیقتا صنایع دستی و هنرهای سنتی ما تابلوی بینظیری از هویت فرهنگی ماست.
گزارشی از جوان ترین جشنوارههای فجر
علی حاجی شیزری دبیر دومین جشنواره صنایع دستی فجر نیز در مراسم اختتامیه این جشنواره بیان کرد: بیش از٢٠٠ هنرمند از سراسر کشور در این جشنواره شرکت کردند و ٤٠٠ اثر به همراه تعدادی از آثار منتخب نشان ملی صنایع دستی از اول تا امروز ١٠ بهمن ماه در خانه هنرمندان به نمایش گذاشته شد. حضور استادان صاحب نام نقطه عطف این هنر در دومین جشنواره صنایع دستی است.
وی با بیان اینکه این جشنواره نسبت به جشنواره های دیگر فجر جوان است، افزود: هنرهای سنتی نشان از ریشه تنومند هنر هنرمندان این سرزمین دارد به همین دلیل در این جشنواره به ١٠ هنرمند سرو زرین به همراه لوح تقدیر و جایزه داده می شود. همچنین به پاس قدردانی از استادان این عرصه از ٦ استاد تقدیر میکنیم. به ١٨ هنرمند نیز دیپلم افتخار اعطاء میشود.
او گفت: هفت داور تراز اول آثار جشنواره را بر اساس شاخصههای خلاقیت، نو آوری، اصالت، توجه به مبانی اصولی، طراحی و مرغوبیت ارزیابی کردهاند.
نفیسه خلج- هنرمند فعال در حوزه سرامیک از دیگر سخنران اختتامیه جشنواره صنایع دستی نیز در بخشی از صحبتهایش بیان کرد: تفاوت نمایشگاهی که در جشنواره صنایع دستی برپا شد با سایر نمایشگاههای دیگر این است که صنایع دستی سنتی، فاخر، کلاسیک در کنار صنایع دستی معاصر دیده شد.
چه کسانی برگزیده شدند
در مراسم اختتامیه دومین جشنواره صنایع دستی از اساتید پیشکسوت حمید دواتی کاظم نیا، ارش حیدریان، افسانه میرامانی، ازاده یاسمن نبیزاده، اصغر خاکساری و میر مولا ثریا تجلیل شد.
همچنین دیپلم افتخار به پریا ویژه، ستاره دژم خویی، سپیده ساده، شهره حقیقی، اذر نجیبی، مصطفی گل محمدی، هشام شب خیز، نگیندگلچین پور، ابنوس البرزی، مهران شیرزاده، هدی سراجزاده، فرزاد فرجی، کورش غربی، محمد پور فرزانه، علی حاجیان پور، محمد مهدی باباخانی، عیسی هاشم لو، علی خسروی، الهام حاجی دایی، محمد میر فخرایی اهدا شد.
در دومین جشنواره صنایع دستی سرو زرین به حسن نیستانی، نسرین شایگان، ماجد شهریاری، محمد خورشیدی، سارا هدایت، ساناز نتاج، فرانگیز جمال زهی، لطیفه عبدالهی، منور توانا، هما تاج حیدری و لیلا رحیمی اهداء شد.
انتهای پیام