یک کارشناس مسایل بین‌الملل: حاکمان عربستان در تعاملات سیاست خارجی الکن هستند

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: سعودی ها در داخل مرزهای کشورشان و خارج از آن حاضر به شنیدن هیچ صدایی نبوده و در تعاملات سیاست خارجی هم الکن هستند و نمی توانند تعامل خوبی با سایر کشورها داشته باشند.

صادق کوشکی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص برگزاری گفت‌وگوهای منطقه ای خاطرنشان کرد: اگر کسی به طور جدی چنین پیشنهادی را مطرح کند، به نظر من یا احتمالا شناخت دقیقی از وضعیت موجود ندارد یا شاید دنبال گرفتن ژستی تبلیغاتی است.

وی ادامه داد: مشکل منطقه ما مسئله بین ایران، عربستان، ترکیه و یا کشور دیگری نیست که بتوان آن را با گفت‌وگو  حل و فصل کرد، بلکه جنس منازعه منطقه ناشی از دخالت قدرت‌های فرامنطقه‌ای است.
کوشکی خاطرنشان کرد: اگر عربستان به عنوان کشوری مستقل که منافع و مصالح کشور خود را می شناسد و به دنبال آن است، بخواهد با  دیدگاه برقراری مذاکره و گفت و گو در منطقه غرب آسیا عمل کند، قطعا باید به  دنبال ائتلاف منطقه ای با حضور ایران و ترکیه باشد. اما می بینیم که سعودی‌ها کاملا برعکس این مسیر حرکت می کنند. یعنی هم خود را با ایران وارد چالش می کنند، هم با ترکیه و قطر وارد تنش می شوند. یعنی تقریبا در جهان عرب جایی نیست که سعودی‌ها با آنها وارد چالش نشده باشند.

وی ادامه داد: چنین رویکردی دو ذهنیت را برای ما ایجاد می کند. یا اینکه حاکمان عرب دیوانه هستند که نمی توان چنین فرضی را قبول کرد یا اینکه باید قبول کرد که آنها اراده سیاسی مستقل برای تامین منافع و مصالح ملی عربستان را ندارند که این گزینه، گزینه درستی است.
این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: اینکه سعودی‌ها اراده مستقل سیاسی ندارند تا در چارچوب منطقه  مسائل را حل کنند، حاکی از آن است که نمی توانند برای مصالح ملی و امنیت کشورشان تصمیم بگیرند و آنطور که به نظر می رسد سعودی ها  زیر فشار قدرت‌های بیرونی در مسیری حرکت می کنند که آنها را منزوی کرده است.
کوشکی بابیان اینکه برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی، حاکمان سعودی را در جهان اسلام  منزوی خواهد کرد، افزود: به همین دلیل در چنین شرایطی گفت‌وگوی منطقه‌ای معنای خود را از دست می دهد و طرح آن هم نشان دهنده این است که یا طراح این موضوع دنبال گرفتن ژست سیاسی است یا اینکه به این مباحث واقف نیست، زیرا عربستان تنها با ایران مسئله  ندارد بلکه آنها نتوانسته اند رابطه منطقی با کشورهای دیگر منطقه مثل عراق، ترکیه و قطر برقرار کنند.

کوشکی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به اینکه تحلیل شما در خصوص وضعیت داخلی عربستان چیست و با توجه به شرایط داخلی این کشور موضوع گفت‌وگوهای منطقه‌ای چطور امکانپذیر خواهد بود، گفت: فضای داخلی عربستان کاملا در اختیار جناحی است که  بی‌تجربه و در عین حال افراطی هستند.

وی ادامه داد: حاکمان عربستان از این نظر افراطی هستند که حتی در داخل بافت قدرت عربستان هم حاضر به پذیرش گفت‌وگو نیستند و دنبال حذف فیزیکی رقبا در داخل ساختار سیاسی عربستان هستند. این نگرش ناپخته، خام و افراطی که حتی شاهزادگان سعودی را هم تحمل نکرده و دست به حذف فیزیکی آنها می زند طبیعتا در خارج از مرزهای کشور و منطقه هم نخواهد توانست روابط معقولی با سایر کشورها داشته باشد و در برقراری تعامل با آنها الکن خواهد بود.

این کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد : اینکه در حال حاضر رابطه سعودی‌ها با بسیاری از کشورهای منطقه به راحتی  متشنج می شود، نشان می دهد که حاکمیت عربستان دچار مشکلات بنیادی است و تا زمانی که حاکمیت نتواند زبان منطق و استقلال را چه در داخل این کشور و چه خارج از ‌آن بر رفتارهایش حاکم کند، با ادامه وضعیت فعلی یعنی ابراز خشونت و نفرت پراکنی، بعید به نظر می رسد که عربستانی ها چه در داخل و چه در خارج از خاک خود به سیاست خاصی دست یابند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۷ بهمن ۱۳۹۶ / ۰۸:۲۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 96110703388
  • خبرنگار : 71405