سرنوشت"مسجد معجر دار" در مشهد چه می شود؟

«هویت مشهد» در حد یک عبارت تقلیل یافته، عبارتی که هرازگاهی مثلا در یک سخنرانی ملی، یک مجمع بین‌المللی یا مخصوصا در یک سخنرانی انتخاباتی به بهترین شکل می‌توان از آن بهره برد.

به گزارش ایسنا، اگر اهل پیگیری مداوم اخبار باشیم دست‌کم هفته‌ای چند سخنرانی در خصوص لزوم حفظ هویت مشهد را خواهیم خواند و افراد زیادی را پشت تریبون‌های بلند می‌بینیم که از به خطر افتادن تاریخ و مولفه‌های شخصیت‌ساز مشهد به شدت ابراز نگرانی می‌کنند.

کافی است با بافت پیرامونی حرم مطهر ارتباطی متوسط داشته باشیم تا انتشار ویروس تخریب و درهم‌نوردیده شدن بافت هویتی مشهد را با سرعتی چشم‌گیر ببینیم و لمس کنیم؛ ویروسی که هر روز قربانیان جدیدی می‌گیرد و بخشی از تاریخ مشهد را به همراه خانه‌های قدیمی و کوچه‌های خاطره‌انگیزش به کام نابودی می‌کشاند.

البته همه این تخریب‌ها یک کلیدواژه مشترک دارند تحت عنوان «نوسازی بافت فرسوده» و ظاهرا آنقدر بیل‌ها و لودرهای قدرتمندی پشت سر این اقدام قرار دارد که حتی نامه‌نگاری شخصیت‌های فرهنگی و سیاسی و دانشگاهی و حوزوی به سران قوای سه‌گانه هم نمی‌تواند جلوی این اقدامات را بگیرد. اما در مقابل اماکن تاریخی دیگری هم وجود دارند که برای استفاده بیشتر متولیان امر قربانی می‌شوند؛ تراژدی مهدیه عابدزاده از همین دست بود و حالا همان تراژدی در حال تکرار است؛ این بار برای بنایی که برخلاف مهدیه عابدزاده به ثبت ملی هم رسیده است؛ «مسجد و حوض معجردار(صاحب الزمان)»... .

تاسف‌آورترین بخش قسمت جدید سریال تخریب هویت مشهد در این است که این بار متولی تخریب هویت مشهد، همان نهادی است که باید نگهبان آن باشد، یعنی شهرداری مشهد.

خلاصه داستان این قسمت سریال این است که مسجدی قاجاری با نزدیک به 200 سال قدمت به دلیل قرار گرفتن در مسیر یکی از پروژه‌های شهرداری و البته مقابل یکی از مجتمع‌های تجاری نوساز نزدیک به حرم رضوی به درخواست شهرداری سابق مشهد و با شکایت این مجموعه در دوره قبلی مدیریت شهری و پیگیری آن در دوره جدید احتمالا از فهرست آثار ملی، حذف و تخریب خواهد شد.

این قسمت دقیقا همان بخشی است که در سریال شما با یک سکوت عمیق روبرو می‌شوید، به نحوی که ممکن است گمان کنید ایراد از گیرنده‌های شماست، اما اینگونه نیست و گیرنده‌های شما ایرادی ندارند؛ اینجا بخشی از داستان است که سخنرانان و منقبت‌خوانان هویت شهری مشهد باید از پشت تریبون پایین بیایند و عملا از هویتی دفاع کنند که همواره در برابر مصالح مختلف ذبح شده است و این بار هم همین داستان در تراژدی «معجردار» در حال تکرار است.

در حالی که پیگیری‌های یک هفته‌ای خبرنگار ایسنا حاکی از احتمال تخریب قریب‌الوقوع این مسجد و سرداب قدیمی است و برخی مسئولان شهرداری مشهد این موضوع را تایید می‌کنند، مسئولان میراث فرهنگی استان این موضوع را تکذیب می‌کنند و خبرهای مربوط به آن را «شانتاژ» می‌نامند.

با توجه به همه وقایع و اتفاقات فوق پیگیری‌های ما برای گفت‌وگوی دقیق و تخصصی با سید مصطفی نعمتی شهردار منطقه ثامن و تنی‌چند از مسئولان اوقاف و امور خیریه به نتیجه نرسید تا جایی که به نظر می‌رسد که به شکل سیستماتیک بنای پاسخگویی به این موضوع وجود ندارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص وضعیت پرونده شکایت شهرداری مشهد برای خروج مسجد و حوض معجردار از فهرست آثار ملی اظهار کرد: مساله خروج مسجد از فهرست آثار ملی و تخریب آن صحت ندارد و صرفا عده‌ای در حال فضاسازی و شانتاژ در این خصوص هستند.

محمدرحیم رهنما عنوان کرد: این مسجد بدون هیچ مشکلی سرجایش است و همه چیز در خصوص آن معمولی است و صرفا عده‌ای در حال شیطنت هستند.

از این قسمت به بعد همه چیز در هاله‌ای از ابهام فرو می‌رود چون وضعیت سریال بسیار پیچیده شده؛ برای درک بهتر ماجرا یک بار دیگر همه عوامل داستان را در کنار هم قرار می‌دهیم.

اداره اوقاف که باید متولی این بنای موقوفه باشد و از وقفیت این بنا حمایت کند نیز سکوت کرده و مسئولان آن در خصوص این ماجرا تا لحظه ارسال این گزارش پاسخی نداده‌اند. میراث فرهنگی هم به عنوان تنها مدافع باقی مانده این اثر ثبت ملی شده، اصل وجود خبر را تکذیب می‌کند و معتقد است که این خطر و اخبار حول محور آن صرفا فضاسازی است و اصولا مشکل خاصی وجود ندارد.

حجم زیاد مدیران و مسئولان و دغدغه‌مندان هویت شهری مشهد که در همایش‌ها و تریبون‌ها حضور پررنگی دارند، چنان از هویت مشهد و لزوم حفظ آن سخن می‌گویند که بیننده توقع دارد آن‌ها از قاب کت‌وشلوارهایشان خارج شوند و جلوی لودرها  بیل‌های مکانیکی شهرداری دراز بکشند ولی فعلا گرمای امن لباس‌های اتوکشیده و کت‌وشلوارهایشان را به سرمای آسفالت ترجیح می‌دهند.

اما در این میان یک بخش تراژیک‌تر هم در ماجرا وجود دارد و آن تشکل‌های مردمی هستند که وظیفه خود را صیانت از هویت شهری مشهد اعلام کرده‌اند اما در برابر این ماجرا به دلیل ارتباطات به وجود آمده بین آن‌ها و نهادهای مسئول، رسما سکوت کرده‌اند، هرچند که به صورت غیررسمی فعالیت‌هایی دارند.

حالا شما در بخش پایان‌بندی سریال قرار گرفته‌اید؛ پایانی باز... . ممکن است در همین لحظه لودر زرد رنگ به سمت مسجد معجردار حرکت کرده باشد؛ ممکن است اصل خبر فضاسازی باشد؛ ممکن است بعد از طرح این خبر در افکار عمومی کمی داستان تغییر کند و هزار امکان دیگر اما در بین این همه امکان و شک، یک یقین و اطمینان هم وجود دارد، تا مصلحت‌ها ادامه داشته باشد؛ سریال تخریب هویت مشهد ادامه دارد... .
انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۶ دی ۱۳۹۶ / ۱۴:۴۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 96101608291
  • خبرنگار :