سیدجواد اشکذری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به راهاندازی شعبهای از خانه تئاتر در استان خراسان رضوی بیان کرد: حدود دو سال است که شعبهای از "خانه تئاتر" در مشهد ایجاد شده و یکی از اعضای هیأت مدیره انجمن هنرهای نمایشی نیز مسئول آن شده است،این کار ما را در حوزه تعامل با خانه تئاتر راحتتر کرده و به نفع هنرمندان شده است.
او با اشاره به اینکه «اکثر هنرمندان تئاتر خراسان در شاخههای مختلف عضو خانه تئاتری که در تهران مستقر است و امکاناتی که خانه تئاتر استان میدهد در واقع همانهایی است که خانه تئاتر کشوری در اختیار هنرمندان میگذارد»، افزود: به طور مثال اگر قرار باشد از طرف انجمن هنرهای نمایشی یا خانه تئاتر، مسکن به هنرمندی تعلق بگیرد باید به عضویت خانه تئاتر در بیاید و اینکه خانه تئاتر در مشهد باشد یا نه، تفاوتی نمیکند. در واقع خانه تئاتر استان چه امکانات جدیدتری میخواهد به من بدهد که خانه تئاتر کشوری نمیدهد؟ این خانه برای کل کشور است و نه فقط یک استان تهران و از تمام نقاط کشور عضو گرفته است. تنها مزیت آن در استانها شاید این باشد که بتواند کسانی که مثلا در استان خراسان تاکنون عضو خانه تئاتر نشدهاند را تحت حمایت خود بگیرد و عضو کند.
اشکذری با بیان اینکه "تاکنون خانه تئاتر خراسان فعالیت خاصی را برای هنرمندان این استان انجام نداده است"، تصریح کرد: از دو سال پیش تاکنون، خانه تئاتر خراسان بیشتر به بازدید و عیادت از پیشکسوتان و برگزاری مسابقه فوتبال و گرفتن اسپانسر پرداخته است. اکنون مشکلی که ما در تئاتر مشهد داریم این است که بحث معیشت و بیمه هنرمندان را باید جدی بگیرد. این جزئی از وظایف صنفی خانه تئاتر است که البته تاکنون اقدامی برای آن نشده است.
او همچنین گفت: اگر خانه تئاتر بتواند مشکلات معیشتی را حل کند و انجمن هنرهای نمایشی هم بتواند کارهای تولید، اجرا، مدیریت و برگزاری جشنوارهها را انجام دهد از همه زوایا میتوان به هنرمندان خدمت کرد.
رئیس هیأت مدیره انجمن هنرهای نمایشی استان خراسان رضوی با تأکید بر اینکه "خانه تئاتر به گونهای برنامهریزی شده است که شعبهپذیر نیست"، بیان کرد: باید شرایطی فراهم باشد که یک هنرمند حرفهای در هر نقطهای از کشور بتواند عضو خانه تئاتر کشور شود و از امکانات آن استفاده کند، بنابراین ایجاد یک شعبه در استانها باید کاری فراتر را انجام دهد و به نوعی بومیسازی شود. تهران بیشترین امکانات را به هنرمند میدهد. آیا خانه تئاتر مشهد میتواند کار بیشتری انجام دهد؟ آیا قرار است خانه تئاتر استان، فقط یک نام، چند عکس و عیادت از پیشکسوتان باشد؟ خانه تئاتر استانها باید نگاه معیشتی و رفاهی به هنرمندان داشته باشد در صورتی که بودجه مشخص ندارد.
اشکذری با اشاره به اینکه "بسیاری از استانها تمایلی به ایجاد شعبه خانه تئاتر ندارند"، گفت: اگر کسی در تئاتر شهرستان بخواهد از امکانات خانه تئاتر استفاده کند به راحتی و با یک تلفن میتواند به عضویت این خانه دربیاید. در واقع ما یک "خانه تئاتر ایران" داریم که برای استان خاصی مثل تهران نیست و ایجاد خانه تئاتر در استانها به نوعی موازیکاری است. در اساسنامه خانه تئاتر ایجاد شعبه نوشته نشده است. زمانی با آقای ایرج راد _ مدیرعامل پیشین خانه تئاتر ایران _ برای ایجاد شعبه خانه تئاتر در استانها صحبت شد، اما او بیان کرد که امکان احداث خانه تئاتر در استانها وجود ندارد زیرا که این موسسه برای همه کشور است.
وی با بیان اینکه شعب احداث شده از خانه تئاتر متأسفانه بیشتر در حد یک نام ماندهاند، ادامه داد: نکته دیگری که وجود دارد این است که خانه تئاتر در کنار کارایی پاییناش بودجه لازم را هم در اختیار نداشته است. خانه تئاتر در این استان فقط با حضور چند نفر کنار هم ایجاد شده و تشکیلات قوی هم وجود ندارد. باید بودجه به خانه تئاتر استان داده شود تا بتواند برنامهریزی کند. خراسان استان وسیعی است و باید به هنرمندان آن بیشتر بها داده شود. آنها مشکل درمانی، بیمه و معیشتی دارند و خانه تئاتر باید در این زمینه اقدام کند و وجودش مثل یک مکمل قوی در کنار انجمن هنرهای نمایشی خواهد بود. با این حال تاکنون اتفاق خاصی رخ نداده است و بود و نبودشان تفاوتی با هم ندارد.
اشکذری در پایان گفت: خانه سینما از صنوفی تشکیل شده که هنرمندان با عضو شدن در آن میتوانند از امکانات بیشتری برخوردار شوند ولی کارهای اجرایی و تولید ندارند. خانه تئاتر هم باید به همین صورت عمل کند. متولی برای بحث امنیت روحی و روانی هنرمند کم است و باید خانه تئاتر استان در این زمینه همکاری کند. همچنین اگر خانه تئاتر استان خراسان را به رسمیت میشناسند باید برای آن ضریب بودجه در نظر گرفته شود تا بتواند برنامهریزی کاملی در این زمینه صورت بگیرد.
انتهای پیام