سجاد پاک گهر، مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خرمشهر در گفتوگو با ایسنا توضیح میدهد: با انجام مطالعات و پژوهشها روی بناهای تاریخی خرمشهر توسط معاونت میراث فرهنگی و مسئول امور پژوهشی ادارات میراث فرهنگی آبادان و خرمشهر، ۲۵ بنای تاریخی که نشانههای هشت سال دفاع مقدس را نیز در خود داشتند، شناسایی شده و در صحبتی که با مسئولان ساخت مستند روایت فتح داشتهایم قرار است این آثار با هدف حفاظت بیشتر معرفی شوند.
او بیان میکند: در صحبتهایی که با مستند روایت فتح در این زمینه داشتیم، این مباحث مطرح شد که چرا این آثار باید حفظ و نگهداری شوند و اهمیت آنها در حالت کلی چیست؟
وی حفاظت کامل از این بناهای تاریخی و دفاع مقدسی را نیازمند یک ضمانت اجرائی میداند و میگوید: همسو شدن ارگانها و نهادهایی که این بناها در اختیار آنها هستند از مهمترین اتفاقاتی است که در این راستا باید رخ دهد. ارگانهای مالک این بناها باید با میراث فرهنگیِ خرمشهر با هدف حفظ بناهای باقی مانده از جنگ همسو شوند.
او دلیلِ لزومِ حفاظت را در دو نکته میداند و توضیح میدهد: از یک سو این بناها، تنها بناهای باقی مانده از تاریخ در خرمشهر و هویتبخشی منطقه هستند، از سوی دیگر آنها بناهای باقی مانده از جنگاند، به همین دلیل هر دو موقعیت تاریخی را شامل میشوند.
پاکگهر با اشاره به انجام یکسری مطالعات روی بناهای باقی مانده از جنگ در کشورهای دیگر مانند ژاپن، امریکا و روسیه ادامه میدهد: کشور ژاپن بناهایی که کاربری خاصی داشته و ارزش زیبایی شناسانه داشتهاند را بعد از جنگ جهانی دوم حفظ کرده است.
وی ساختمان گمرک خرمشهر، مسجد جامع خرمشهر، مسجد ولیعصر (عج) خرمشهر در جاده شلمچه، ساختمان کنسولگری سابق یا هلال احمر، ساختمان قدیمی بندر خرمشهر و ساختمانهای راهآهن خرمشهر را جزو ۲۵ بنای معرفی شده به مستندسازان روایت فتح میداند و میگوید: برخی مکانرویدادها نیز برای این پروژه معرفی شدهاند.
به گفتهی او با تهیهی پروندهی ثبتی در مرحلهی اول برای برخی از این بناها که هنوز در فهرست آثار ملی به ثبت نرسیدهاند، به شهرداری خرمشهر اعلام شده است که این آثار واجد ارزش هستند و باید نگهداری شوند، بنابراین نباید هیچ مجوزِ تخریبی توسط شهرداری برای آنها صادر شود.
نیاز به حمایت ارگانهای دارای توان حمایتی از میراث فرهنگی خرمشهر داریم
پاکگهر در ادامه با اشاره به نبود حمایت از اداره میراث فرهنگی خرمشهر از سوی ارگانها و سازمانهای دارای توان حمایتی در این شهرستان، بیان میکند: برای حفاظت از این بناها نیاز داریم تا همه از تاریخ و هویت شهر حمایت کنند تا این اداره نیز بتواند پروژههای میراث فرهنگی را با هدف حفظ تاریخ به نتیجه برساند.
او با بیان اینکه همهی بناهای خرمشهر در حالت کلی، شاخصهای جنگ و شواهد جنگ را در خود دارند، تاکید میکند: این آثار فقط متعلق به مردم خرمشهر یا اداره میراث فرهنگی خرمشهر نیست، بلکه متعلق به همه ملت است و همهی ارگانها در حد وسع و توان خود باید از آنها نگهداری کنند.
انتهای پیام