آخرین وضعیت لایحه مطبوعات در یادداشت انتظامی

معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان چند ماده مهم از پیش‌نویس لایحه مطبوعات و خبرگزاری‌ها، از نهایی شدن آن در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

به گزارش ایسنا و به نقل از سایت رسمی معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی با انتشار یادداشتی ضمن بیان چند ماده مهم از پیش‌نویس لایحه مطبوعات و خبرگزاری‌ها، از نهایی شدن آن در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

در یادداشت انتظامی آمده است: 

شب گذشته در کمیسیون لوایح دولت، چند ماده مهم از پیش‌نویس تقدیمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (قانون مطبوعات و خبرگزاری‌ها) تصویب شد.

تقریبا دو سوم این پیش‌نویس در اواخر فروردین ماه امسال در هیأت دولت تصویب شده بود اما موادی از آن که جنبه قضایی داشت به کمیسیون لوایح ارجاع شد که گمان می‌کنم یکی دو جلسه دیگر نهایی شود و به صحن دولت برود برای تصویب نهایی؛ و از آنجا تقدیم لایحه به مجلس. 

این قانون در رژیم حقوقی افتراقی نوشته شده؛ یعنی به جای این که جرایم احتمالی مطبوعات را به قوانین متعدد و از جمله قانون مجازات اسلامی ارجاع بدهیم کلیه جرایمی را که ممکن است از طریق مطبوعات انجام شود، فهرست می‌کنیم و اسم سایر موارد می‌شود تخلف.

پیش‌نویس فعلی صرفا پنج جرم برای مطبوعات متصور شده است:

١.هتک حرمت

٢.نقض حریم خصوصی

٣.نقض امنیت ملی

٤.توهین به مقدسات

٥.افشای اسناد محرمانه

برای هر کدام هم اولا تعاریف صریح و غیرقابل مناقشه آمده و ثانیا مرجع انحصاری اعلام شکایت تصریح شده است. در حالی که در قانون فعلی حداقل ٢٠ عنوان مجرمانه وجود دارد، بعلاوه ده‌ها عنوان مجرمانه دیگر در سایر قوانین.

اما چند ماده مهم از پیش‌نویس تقدیمی وزارت ارشاد که در جلسه یکشنبه شب کمیسیون لوایح به تصویب رسید به شرح زیر هستند:

ماده ٤٦-افشا و انتشار مطالب زیر ولو اینکه دارای طبقه‌بندی محرمانه و خیلی محرمانه باشد، در مطبوعات و خبرگزاری‌ها مجاز است:

١.مطالب درباره رویدادهای طبیعی، حوادث، تصمیمات و اقداماتی که آثار و عواقب آنها محیط زیست و سلامت عمومی را تهدید می‌کند.

٢.مطالب راجع به نقض حقوق و آزادی‌های اساسی 

٣.اطلاعات درباره فساد مطابق تعریف مقرر در قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد – مصوب ۱۳۹۰ 

٤.مطالب درباره نقض یا عدم رعایت آشکار قوانین و مقررات در کشور

ماده ٥٤-به جرایم مطبوعات و خبرگزاری‌ها صرفا بر اساس ترتیبات و مجازات‌های مندرج در این قانون رسیدگی خواهد شد.

ماده ٧٧-باز نشر، توزیع، تکثیر و پخش اخبار اختصاصی خبرگزاری‌ها در مطبوعات یا پایگاه‌های خبری یا رادیو و تلویزیون و سایر وسایل ارتباطی تا ٤٨ ساعت پس از انتشار توسط خبرگزاری ممنوع است؛ مگر با رضایت خبرگزاری. متخلف علاوه بر جبران ضررهای معنوی و مادی خبرگزاری، چنانچه در نتیجه نقض ممنوعیت مذکور، افزایش درآمد پیدا کرده باشد به رد پنج برابر افزایش درآمد حاصل در حق شاکی و جزای نقدی از یکصد تا پانصد میلیون ریال محکوم خواهد شد.

به گزارش ایسنا، حسین انتظامی در روزهای گذشته با توئیت مطلبی، از جایگزینی محمد سلطانی‌فر به جای او در سمت معاونت مطبوعاتی خبر داده بود. این درحالی است که هنوز حکم رسمی این جایگزنی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام نشده است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۳ دی ۱۳۹۶ / ۱۵:۵۸
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 96100301446
  • خبرنگار : 71548