دکتر احمد هاشمیان در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این پرسش که آیا آییننامه خاصی در نادو مبنی بر اینکه اگر ورزشکاری در حین انجام دوپینگ اعلام بازنشستگی کند و یا از ورزش حرفهای خداحافظی نماید نادو این حق را دارد که از رسانهای کردن دوپینگ این ورزشکار امتناع کند یا خیر؟ افزود: طبق آییننامه آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ، زمانی که بازیکنی متهم به دوپینگ است و مراحل مقدماتی و استیناف او به اتمام رسیده و محکومیت وی قطعی شده است، نادو طبق آییننامه آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ موظف است نام ورزشکار را رسانهای کند. اینکه نادو خود آییننامهای مصوب کند و طبق آییننامه از اعلام نام ورزشکار به خاطر خداحافظی از ورزش حرفهای امتناع کند خلاف آییننامه بینالمللی است و این با آییننامه آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ مغایرت دارد.
وی گفت: نادو نمیتواند بندی را به آیین نامه خود اضافه کند که ورزشکار در حین انجام دوپینگ و بعد از صدور رای نهایی به خاطر حفظ آبروی ورزشکار و به دلیل اعلام بازنشستگی و خداحافظی از ورزش حرفه ای، نام او را در رسانهها منتشر نکند، این مغایرت با آییننامه آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ دارد و تا به الان چنین بندی در آییننامه ذکر نشده است.
هاشمیان در پاسخ به این پرسش که آیا این مساله میتواند سبب تعلیق شدن فدراسیون مربوطه شود یا خیر؟ گفت: فدراسیون جهانی در ارتباط با اینکه نام ورزشکار تخطیگر در رسانهها منتشر شده یا خیر اطلاع خاصی ندارد، اما به سازمانهای ملی اعلام کرده که اگر ورزشکاری دوپینگش تایید نهایی شد باید اسم او رسانهای شود. سازمان جهانی نمیتواند ورزشکاران کل دنیا را چک کند که بداند آیا نام ورزشکار تخطیگر در رسانههای عمومی منتشر شده است یا خیر. ولی به هر صورت زمانی که ورزشکاری متهم به دوپینگ میشود و مراحل قانونی را سپری میکند طبق بندی که در آژانس جهانی ضد دوپینگ اشاره شده، باید نام او در رسانههای عمومی انعکاس پیدا کند و اگر این طور نباشد نهاد مربوطه تخلف کرده است.
او اضافه کرد: درست است سازمان جهانی، سازمانهای ملی را مدیریت میکند اما اگر تخلفی صورت گرفته باشد، این تخلف را نباید از طریق سازمانهای جهانی پیگیری کنیم، بلکه باید مسئولان وزارت ورزش برخورد جدی در این زمینه داشته باشند. وزارت ورزش باید فدراسیونهای ملی را نظارت کند و اجازه ندهند شرایط به جایی برسد که نهادهای بینالمللی بخواهند اقدامات تنبیهی درباره فدراسیونهای ملی ما داشته باشند.
هاشمیان در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد طی چند سال قبل که دوپینگ برخی از ورزشکاران مطرح همچون حسین عسگری در دوچرخه سواری مثبت اعلام شده است، نادو به دلیل خداحافظی ورزشکاران از ورزش حرفهای از انتشار نام این ورزشکاران در رسانهها امتناع کرده است، گفت: طبق آییننامه وادا، نادو هر کشوری موظف است زمانی که مراحل قانونی دوپینگ ورزشکاری به اتمام رسید، نام آن ورزشکار را رسانهای کند تا سایر ورزشکاران از انجام چنین اقدامی خودداری کنند. بدون شک امتناع از انتشار نام ورزشکاران مطرح خلاف آییننامه سازمان جهانی مبارزه با دوپینگ است.
او اضافه کرد: کنترل دوپینگ الان با کمبودها و نواقص جدی در کشور روبهرو است و بهترین سازماندهی و کنترل دوپینگ در فوتبال زمانی بود که مسئولیت کنترل دوپینگ فوتبالیستها با فدراسیون فوتبال بود. در آن دوره کنترل دوپینگ فوتبال در سطح آسیا بهترین آمار را به خود اختصاص داده بود اما به دلیل فشارهایی که صورت گرفت، کنترل دوپینگ فوتبال از فدراسیون فوتبال گرفته شد و به نادو داده شد. نادو در حال حاضر در اجرای ماموریتهای خود با مشکلات زیادی مواجه است که یکی از این مشکلات، مشکلات ساختاری است. به اعتقاد من نادو در حال حاضر فعالیتهای لازم را برای مبارزه با دوپینگ ندارد و نیاز به بازنگری ساختاری دارد، زیرا از نیروهای انسانی زبده و تربیت شدهای در این زمینه برخوردار نیست و در سطح مدیریتی و بویژه از نظر حقوقی و اجرایی با خلاءهای زیادی مواجه است.
رییس پیشین مبارزه با دوپینگ فدراسیون فوتبال گفت: متاسفانه نمیدانم به چه دلیلی با تغییر مسئولان وزارت ورزش تا به امروز این معضل حل نشده و هیچ کدام شنونده خوبی برای این نواقص و کاستیها نیستند. امروز افرادی که در زمینه کنترل دوپینگ کارکشته و تجربه بالایی دارند، کنار گذاشته شدهاند و از تجربیات آنها استفاده نمیشود. من با وجود اینکه یکی از بنیانگذاران کنترل دوپینگ در کشور با ساختار جدید بودم و میتوانستم تجارب خود را در اختیار نادو بگذارم، اما متاسفانه تا به امروز کسی خواستار استفاده از تجربیات من نبوده است.
هاشمیان با بیان این که کنترل دوپینگ در حال حاضر دست افراد متخصص نیست، تاکید کرد: متاسفانه هیچ گوش شنوایی سراغ ندارم که خواستار این باشند که از تجربیات افراد متخصص استفاده کنند. از سال 82 که من پایهگذار کنترل دوپینگ بودم تا به امروز 14 سال سپری میشود و از زمانی که ما این مسئولیت را به نادو واگذار کردیم گزارشی از نظر کیفی در این خصوص ارائه نشده است. تا به امروز کدام مسئول بوده که روند کیفی دوپینگ را آنالیز کند و بگوید در چه وضعیتی قرار دارد. در آن زمان تلاش ما بر این بود تا در کنترل دوپینگ فوتبال آموزش چهره به چهره داشته باشیم تا بتوانیم ارزیابی دقیقی در خصوص وضعیت دوپینگ بازیکنان فوتبال داشته باشیم. به طوری که در طی 7 سال توانستیم آمار نمونهگیریها را افزایش و درصد دوپینگ را کاهش دهیم. به نحوی که آمار نمونهگیری در هر فصل به 500 نمونه میرسید، اما متاسفانه از زمانی که کنترل دوپینگ فوتبال از فدراسیون گرفته شد و به نادو واگذار شد، شاهد انجام چنین نمونهگیری از بازیکنان فوتبال نبودیم و تا به امروز هیچ کس پاسخگوی این مسئله نبده است.
وی گفت: هرگونه کتمان و پنهانکاری در اعلام نام ورزشکار دوپینگی در رسانهها از نظر آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ تخلف محسوب میشود و نادو نمیتواند براساس آییننامه خود به جهت اینکه آبروی ورزشکار حفظ شود، از انتشار نام او در رسانهها امتناع کند.
رییس پیشین مبارزه با دوپینگ فدراسیون فوتبال در پایان تصریح کرد: سخنان من از باب احساس مسوولیت و دلسوزی برای نظام ورزش کشور و ورزشکارانی است که به واسطه دوپینگ سالهای مهمی از دوره فعالیت حرفهای خود را با محرومیت از دست میدهند و در نتیجه کشور از وجود چنین قهرمانانی محروم میکردند. امیدوارم مقام مسوولی پیدا شود که یک تصمیم اساسی برای اصلاح این شرایط اتخاذ کند.
انتهای پیام