به گزارش خبرنگار ایسنا، نسرین ترابی که در نشست خبری«روز عکس تاریخی» در محل فرهنگسرای بهشت مشهد سخن میگفت در ادامه اظهار کرد: مشهد سالهای زیادی است که در زمینه عکس تاریخی فعالیت دارد و همواره تلاشهای زیادی در این خصوص انجام داده و تبریز نیز گامهایی را برداشته است ولی شیراز با وجود آنکه شروع کننده این فرایند در ایران بود اما فعالیتهای آن متوقف شده و دیگر شهرها هم تقریبا غیرفعال هستند.
وی اضافه کرد: در تهران مجموعه خوبی از عکسهای تاریخی جمعآوری شده است و آنها به راحتی در دسترس پژوهشگران وجود دارد و بیش از 40 هزار عکس منحصر به فرد از قرن 19 نیز در کاخ گلستان وجود دارد که امیدواریم بتوانیم شرایط استفاده از آن را برای پژوهشگران فراهم کنیم.
این پژوهشگر عکاسی با بیان اینکه ما تلاش کردیم که عکسهای تاریخی شهرهای ایران را از همه جای دنیا جمعآوری کنیم، گفت: به عنوان مثال خود بنده مجموعه عکسهای شهرهای اراک و خمین را جمعآوری کردهام.
ترابی اظهار کرد: بنده نخستین مجموعه عکس تاریخی را در سال 1372 در مشهد جمعآوری کردم و معتقدم که عکاسی زیارتی پدیدهای است که در مشهد وجود دارد و همه اقشار مختلف جامعه به دلیل علایق مذهبی خود با این پدیده در ارتباط بودهاند.
وی ادامه داد: عکاسی حرم تا مدتها روی یکی از بالکنهای مشرف به حرم انجام میشد تا حرم پشت سر مردم باشد و با پیشرفت تکنولوژی شرایط برای عکاسی در استدیو فراهم شد و زمینهای رقم خورد تا با همکاری نقاشان قهوه خانهای شرایطی رخ بدهد که فرد بتواند عکس زیارتی داشته باشد.
این پژوهشگر عکاسی تصریح کرد: این نوع عکسها یک نوع سوغات قدسی است و افراد با علاقه آن را تهیه و نگهداری میکردند و بنابراین چون اعتقادات مردم با این پدیده گره خورده است. ما شاهد آن هستیم که این هنر صنعت، خود را با تکنولوژی سازگار کرد و در مشهد اقتصاد خود را به وجود آورد و در کنار آن حدود 400 کارگاه عکاسی و 10 لابراتوار روز و شب در حال تولید عکس زیارتی هستند.
ترابی خاطرنشان کرد: تهران دومین آرشیو بزرگ عکس تاریخی پس از لندن را در اختیار دارد که نتیجه علاقه شاهان قاجار به عکس بود و ما آرشیو عکس بسیاری از کشورها مانند روسیه را در اختیار داریم که بسیار ارزشمند است زیرا خود آنها این آرشیوها را ندارند. ما مشکلی داریم و آن هم این است که این عکسهای ارزشمند در حال از بین رفتن هستند و نیاز به کمک برای نگهداری آنها داریم.
این پژوهشگر عکاسی عنوان کرد: امروز ما دچار آلودگی تصویری هستیم و بسیار سخت است که عکسهای خوب تولید کنیم، البته قضاوت در مورد دورههایی که در آن به سر میبریم سخت است و باید بگذاریم که آن دوره سپری شود.
ترابی افزود: ما تصاویر خوب و بدی از خود به دنیا ارائه کردهایم و این خاصیت عکاسی است اما من قبلا معتقد بودم عکاسی یعنی ثبت عین به عین واقعیت اما پس از یکی از سفرهایی که در آن عکاسی زیادی کردم، این را نوشتم که عکاسی هنر فریبندهای ست و گاهی اوقات تنها و تنها بخشی از واقعیت را نشان میدهد که ممکن است با کلیت آن تناسب نداشته باشد.
وی تصریح کرد: ما باید بدانیم که حضور گردشگران در این شهر نیازمند این است که خود این شهر تلاش کند تا بتواند خود را برای میزبانی شایسته از این میهمانان آمده کند و این به معنی مشارکت همه مردم در امر میزبانی از گردشگران است.
انتهای پیام