رییس بنیاد فرهیختگان ایران و اروپا هشدار داد؛

تاثیر منفی افزایش عوارض خروج از کشور بر مراودات علمی ایران و اروپا

رییس بنیاد فرهیختگان و نخبگان ایران و اروپا (ایسفو) گفت: افزایش ناگهانی عوارض خروج از کشور یقینا بر مراودات و ارتباطات علمی ایران و اروپا تاثیرگذار خواهد بود.

به گزارش ایسنا، دکتر رامین صرامی فروشانی اظهار کرد: بر اساس بازخوردهای دریافتی بنیاد فرهیختگان و نخبگان ایران و اروپا از شبکه متخصصین و فرهیختگان ایرانی در اروپا، افزایش ناگهانی عوارض خروج از کشور باعث ایجاد یک‌موج منفی در جامعه دانشگاهیان ایرانی مقیم خارج شده که در تعارض و تناقض جدی با سیاست‌های تشویقی نظام در گسترش مراودات علمی بین نخبگان داخل و خارج از کشور و افزایش همکاری‌های علمی و جذب نخبگان است.

وی ادامه داد: به طور قطع زیان‌ها و عواقب جبران‌ناپذیر این افزایش ناگهانی،  محدود به جامعه فرهیخته در خارج نبوده و دانشگاهیان داخل کشور حتی شاید به مراتب بیشتر از آن متاثر شدند.

صرامی فروشانی خاطرنشان کرد: متاسفانه اخذ این عوارض برای تمام مسافران (به جز سفرهای زیارتی) یکسان بوده و به طور مثال عوارض پرداختی برای یک دانشجو که با حداقل بودجه و عبور از هفت خوان مشکلات برای شرکت در یک کنگره بین‌المللی با پایین‌ترین کلاس پروازی و خط هوایی به اروپا سفر می‌کند،  با یک تاجر مسافر فیرست کلاس و بیزینس کلاس یکسان‌ است و عملا  قشر دانشگاهی و فرهیخته که عموما از طبقه میانی اقتصادی جامعه هستند را دچار مشکل خواهد کرد.

رییس بنیاد فرهیختگان و نخبگان ایران و اروپا تصریح کرد: مشکل و یا بهتر بگویم شگفتی دیگر اخذ این عوارض، در ارتباط با فرهیختگان و دانشگاهیان  ایرانی مقیم ‌خارج از کشور است که به جهت همکاری‌های علمی و تبادلات تکنولوژیک از اروپا به کشور مسافرت می‌کنند.

وی افزود: عجیب می‌نماید و جدا صواب نیست که این دسته از نخبگان نیز هنگام بازگشت به کشور محل زندگی خود  در اروپا باید مجددا عوارض خروج از ایران را پرداخت کنند، در حالی که مقیم ایران‌ نیستند!

صرامی فروشانی افزود: مضحک آن است که این عزیزان در فرودگاه، هنگام‌پرداخت عوارض با دستگاه خودپرداز  باید گزینه "سفر سیاحتی" را انتخاب کنند، یعنی عملا اقامت ایشان در خارج از دید قانون، نوعی سیاحت است‌!

وی تاکید کرد: قبلا ایرانیان مقیم خارج از کشور مطابق آدرس مندرج در پاسپورت ایرانی، محل صدور گذرنامه ایرانی و کارت اقامت اروپا از پرداخت این عوارض معاف بودند، لیکن‌ چند ماه پیش قانون تغییر کرد و این افراد هم مشمول پرداخت عوارض شدند که البته با توجه به میزان تقریبا کم آن چندان مشکل‌زا نبود، ولی یقینا این‌چنین افزایشی سبب کاهش سفرهای قشر فرهیخته که مطابق درآمدهای اروپایی سعی در کاهش حداقلی هزینه‌های خود را دارند، خواهد شد.

رییس بنیاد فرهیختگان و نخبگان ایران و اروپا تصریح کرد: نکته جالبتر در افزایش تصاعدی عوارض برای افراد کثیرالسفر است که در عمل موجب خواهد شد تا دانشگاهیان تعداد سفرهای حتی ضروری خود را کاهش دهند تا با حداقل تعداد سفر، مشمول چند برابر شدن میزان عوارض برای سفر دوم و سوم نشوند. اتخاذ این سیاست عجیب در افزایش تصاعدی برای تعدد مسافرت به خارج، این ذهنیت را تداعی می‌کند که خروج از کشور حتی برای مقاصد علمی و خدمت به کشور، نوعی معصیت است که قانونگذار جهت احتراز از آن‌چنین قانونی را صادر نکرده است!

وی اظهار کرد: افزایش ناگهانی عوارض خروج از کشور یکی از بهترین‌ مثال‌های عینی در تعارض سیاست‌های اجرایی است. از یک طرف دستگاه‌ها و نهادهای مختلف سعی در جذب نخبگان و گسترش ارتباطات فرهیختگان ایرانی خارج و داخل را دارند و از سوی دیگر اخذ عوارض این چنینی یقینا باعث کاهش مسافرتهای سودبخش و ضروری علمی طبقه دانشگاهی از ایران به خارج و بالعکس خواهد بود.

رییس بنیاد فرهیختگان و نخبگان ایران و اروپا تصریح کرد: هضم و درک و تحلیل این دوگانگی آنجا بسیار سخت می‌شود که به طور مثال می‌بینیم رایزنی علمی و نمایندگی علمی و فناوری جمهوری اسلامی در مراسم و گردهم آیی‌های متعدد رسمی در کشورهای مختلف اروپایی به همراه مهمانان عالی‌رتبه دولتی و وابسته به نظام، تلاش جدی در جهت تسهیل، ارتقاء و گسترش مراودات و همکاری‌های علمی فرهیختگان و متخصصین ایرانی مقیم اروپا با مراکز دانشگاهی و صنعتی کشور را از اهم واجبات و فرایض و تکلیف عینی و نصب‌العین خود مفروض داشته، ولی در عمل اتخاذ سیاست‌هایی این چنینی عملا خط بطلانی بر تلاش‌ها یا ادعاهای ایشان می‌کشد.

صرامی‌فروشانی تصریح کرد: تاسف بیشتر آنجاست که کشورهای رقیب منطقه‌ای ایران با وجود ظرفیت‌هایی به مراتب کمتر از جامعه فرهیخته ایرانی، آنچه را در عمل برای جذب متخصصین به انجام‌  می‌رسانند که ما بیشتر شعار آن را می‌دهیم.

به گفته وی، شاید بهتر باشد که مسوولین‌ قبل از تصویب نهایی این قانون، حداقل با رایزنان و نمایندگان علمی و فناوری ایران در خارج از کشور مشورت کنند، انشالله که حداقل راهکاری برای این معضل پیش روی قشر فرهیخته اندیشیده شود.

رییس بنیاد فرهیختگان و نخبگان ایران و اروپا متذکر شد: در صورتی‌که برای ردیف‌های مختلف نیاز جدی به بودجه هست، حداقل این مهم‌ می‌تواند از افزایش تصاعدی مالیات بر بلیط مسافران اخذ شود، به گونه‌ای که بلیط‌های  بسیار ارزان مشمول حداقل پرداخت مالیات و بلیط‌های ویژه از کلاس‌های تجاری مشمول مالیات تصاعدی شود. در رسانه‌ها برخی مسوولین حمایت از طبقه متوسط را به عنوان فایده این قانون ذکر کردند، ولی کاش عنایت می‌فرمودند که در این طبقه قشر عظیمی از فرهیختگان و دانشگاهیان جای دارند و تعاملات با جوامع علمی بین‌المللی برای یک دانشمند ایرانی شاید از نان شب هم واجبتر باشد!

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۱ آذر ۱۳۹۶ / ۱۲:۱۲
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 96092111552
  • خبرنگار : 71271