به گزارش ایسنا مسعود زندی امروز در نخستین روز نشست توسعه همکاریهای محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با بیان اینکه آلودگی هوا یکی از مهمترین چالشهای محیط زیستی ایران است، به ارائه آماری از تعداد روزهای سالم و ناسالم هوا در کلانشهرهای کشورهمچنین تشریح مهمترین چالشهای این هشت کلانشهر برای برخورداری از هوای پاک پرداخت.
زندی با تشریح اقدامهای صورت گرفته برای مقابله با آلودگی هوا و دستاوردهای حاصل از این اقدامها اظهار کرد: به طور نمونه در اهواز به عنوان یکی از کلانشهرهای مواجه با چالش آلودگی هوا، دو عامل طوفانهای گرد و غبار و توسعه فعالیتهای نفتی و گازی به ویژه پس از رفع تحریمها از جمله دلایل موثر بر کاهش تعداد روزهای سالم است.
وی اشارهای هم به وضعیت شهر مشهد کرد و تردد بالای خودروها به دلیل جایگاه گردشگری این شهر و ایجاد کانونهای جدید گرد و غبار در حاشیه را از جمله عوامل موثر بر کاهش تعداد روزهای سالم در مشهد دانست.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص وضعیت کیفی هوا در تهران با بیان اینکه مهمترین منبع آلودگی هوا در تهران منابع متحرک هستند، گفت: اگرچه به طور میانگین تهران در هشت ماه نخست هر سال، ۳۰ روز آلوده را تجربه می کند اما چهار ماه انتهایی سال منجر به افزایش تعداد روزهای آلوده به بیش از ۱۰۰ روز میشود.
وی ضمن یادآوری این موضوع که تا سال ۲۰۰۰، خودروسازی در ایران تقریبا از هیچ استانداردی برخوردار نبود، خاطرنشان کرد: با آغاز برنامه جامع کاهش آلودگی هوا مباحثی همچون استاندارد سازی خودروها، خروج خودروهای فرسوده، بهبود کیفیت سوخت، توسعه حمل و نقل عمومی، کنترل آلودگی ناشی از فعالیتهای صنعتی، معاینه فنی خودروها، مدیریت ترافیک، توسعه فضای سبز، پایش بیماریها و اجرای برنامههای فرهنگی و آموزشی در دستور کار قرار گرفت.
زندی تاکید کرد: طی سالهای اخیر علاوه بر برنامه جامع مقابله با آلودگی هوا، تصویب قانون هوای پاک در مجلس، تدوین، تصویب و ابلاغ آئیننامههای مختلف اجرایی برای بهبود شرایط کیفی هوا در کشور به ویژه در کلانشهرها در دستور کار بوده است.
وی ارتقای استاندارد خودروهای تولیدی به یورو ۴، ارتقا و بهبود کیفیت سوخت، الزام خودروهای دیزلی وارداتی به رعایت استاندارد یورو ۴ به همراه برخورداری از فیلتر دوده یا برخورداری از استاندارد یورو ۵ به بالا، الزام خودروهای تولیدی سواری داخل کشور به رعایت استاندارد یورو ۴ و عدم شماره گذاری خودروهای فاقد استانداردهای تعیین شده، الزام خودروهای سواری وارداتی به رعایت استاندارد یورو ۵ به بالا را برخی از اقدامهای مهم صورت گرفته برای مقابله با آلودگی هوا طی سه، چهار سال اخیر دانست.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: با توجه به حجم بالای آلایندگی موتورسیکلتها از دیگر مصوبات مهم هیات دولت برای مقابله با آلودگی هوا، عدم شماره گذاری موتورسیکلتهای کاربراتوری از سال گذشته و جایگزینی آنها با موتورسیکلتهای انژکتوری همچنین تلاش برای توسعه استفاده از موتورسیکلتهای برقی بود.
زندی با یادآوری این موضوع که در حال حاضر حدود دو میلیون موتورسیکلت در حال تردد در تهران است، گفت: از سال گذشته تلاشهایی برای توسعه استفاده از خودروهای هیبریدی و الکتریکی و موتورهای برقی صورت گرفته است اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیاری وجود دارد.
چالش مهم نبود مراکز معاینه فنی برای خودروهای دیزلی است
وی اشارهای هم به افزایش سخت گیریها و نظارتها در زمینه حدود مجاز معاینه فنی و معاینه فنی خودروها کرد و گفت: یکی یکی از چالشهای مهم این حوزه نبود مراکز معاینه فنی برای خودروهای دیزلی است.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در موضوع خروج خودروهای فرسوده نیز دولت ضمن اعطای تسهیلات برای خروج این خودروها، تلاش کرده تا روند خروج این خودروها از چرخه تردد را تسهیل و تسریع کند و به همین دلیل از سال ۲۰۱۳ روند خروج خودروهای فرسوده با شتاب بیشتری همراه شده است. در حالی که در فاصله سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵، ۲۵ هزار دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج شد، این تعداد در سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ به ۶۱۴ هزار دستگاه رسید و پس از این سال با روند افزایشی مواجه شد.
زندی افزود: یکی از چالشهای مهم در خروج خودروهای فرسوده، عدم خروج چشمگیر اتوبوس، مینی بوس و خودرو دیزلی فرسوده از چرخه تردد به رغم نقش چشمگیر و قابل توجه این دسته از خودروها در آلودگی هوا است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۹ درصد خودروهای سواری تهران فرسوده و بسیار آلاینده هستند، اظهار کرد: این تعداد خودرو، نقش مهمی در آلودگی هوای تهران دارند.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به توزیع سوخت استاندارد در هشت کلانشهر و تعدادی دیگر از شهرهای کشور گفت: توزیع سوخت استاندارد با گوگرد کمتر از ۵۰ ppm و حذف تولید و توزیع سوخت پتروشیمی با بنزن و آروماتیک بسیار بالا از جمله اقدامهای مهم در این حوزه است.
تحریمها مانع از تکمیل و اجرای طرح کهاب در کشور شد
وی در خصوص اجرایی نشدن طرح کهاب در ایران، تحریمها را از جمله دلایل مهم این موضوع دانست و اظهارکرد: طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارهای بنزین به مخازن) به رغم پیشرفت حدود ۵۰ درصدی در کشور و تاثیر بسیار زیاد بر کاهش آلودگی هوا همچنین کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به دلیل تحریمهای ناعادلانه سالهای گذشته علیه جمهوری اسلامی ایران به مرحله اجرا نرسیده است.
زندی اشاره ای هم به نقش نیروگاهها در آلودگی هوا کرد و گفت: به دلیل عدم برخورداری نیروگاهها از سیستمهای کنترل آلایندگی در سالهای دور به ویژه نیروگاههای بخاری که فعالیت آنها از طریق تنظیم سیستم احتراق صورت میپذیرد، در انتشار آلایندهها به خصوص اکسیدهای گوگرد نقشی مهم دارند.
وی خاطرنشان کرد: استفاده از سوخت گاز برای به حداقل رساندن آلودگی ناشی از فعالیت نیروگاهها همچنین افزایش اقدامهای نظارتی و کنترلی بر فعالیت نیروگاهها از جمله اقدامهای صورت گرفته در این زمینه است.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست از فعالیت ۱۹۵ ایستگاه مانتورینگ و پایش وضعیت کیفی هوا در کشور خبر داد و اظهار کرد: به رغم آنکه در پایش زمینی با مشکل چندانی مواجه نیستیم ولی توسعه فعالیتهای پایشی با استفاده از اطلاعات و سیستمهای مانتورینگ ماهوارهای میتواند نقشی بسیار مهم در پایش آلایندگی ها به ویژه در کلانشهرها داشته باشد.
وی یکی دیگر از آثار سوء تحریمهای ناعادلانه علیه ایران طی سالهای گذشته را محرومیت واحدهای صنعتی، پتروشیمی و پالایشگاهی از فناوریهای روز دانست و گفت: در حال حاضر برای کنترل آلایندگی ناشی از فعالیت واحدهای صنعتی، بالغ بر ۲۲۰ واحد صنعتی بزرگ و کوچک کشور به صورت آنلاین مورد پایش و مانتورینگ قرار میگیرند.
سامانه پایش ملی واحدهای صنعتی راهاندازی میشود
زندی از برنامه ریزیهای صورت گرفته برای راهاندازی سامانه پایش ملی به منظور تجمیع اطلاعات پایش آلودگی ناشی از فعالیت واحدهای صنعتی و تولیدی خبر داد و ابراز امیدواری کرد: راه اندازی این سامانه منجر به کاهش آلایندگی ناشی از واحدها و افزایش نظارتها در این حوزه شود.
وی توسعه حمل و نقل عمومی و فرهنگسازی برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی همچون مترو را از جمله راهکارهای مهم برای کنترل و کاهش آلودگی هوا و مدیریت ترافیک به ویژه در کلانشهرها برشمرد و گفت: خوشبختانه راه اندازی ۷ خط مترو در تهران و فعال شدن برخی خطوط مترو در سایر کلانشهرهای کشور آثار مثبتی در این زمینه داشت.
سهم ۲۰ درصدی خودروهای فرسوده در آلودگی هوای کشور
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست افزایش استاندارد سوخت در سراسر کشور،کاهش تردد موتورسیکلتهای کاربراتوری در کشور، شتاببخشی بیشتر به خروج خودروهای فرسوده با توجه به سهم ۲۰ درصدی آنها در آلودگی هوای کشور، جلوگیری از تردد خودورهای دیزلی به ویژه تردد شبانه این خودروها با سن غالبا بالای ۴۰ سال و نقش اساسی آنها در انتشار ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون، تولید و واردات خودروها با استاندارد بالا را برخی از مهمترین اقدامها و برنامهها برای بهبود کیفی هوا دانست.
وی همچنین از برنامه دولت برای خروج سالانه ۵۰۰ هزار خودرو فرسوده از چرخه حمل و نقل خبر داد و ابراز امیدواری کرد: برآیند این اقدامها و برنامهها منجر به بهرهمندی مردم از هوای سالم تر شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، نشست شش روزه توسعه همکاریهای محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با موضوعات آلودگی هوا، آب و محیط زیست دریایی و اقتصاد چرخشی با محوریت پسماند از صبح امروز در برج میلاد تهران آغاز به کار کرده است و تا یکشنبه (۵ آذرماه) ادامه دارد.
انتهای پیام