سفیر پیشین ایران در عربستان: آمریکا در موضوعات کلان منطقه به سعودی‌ها کمک نخواهد کرد

سفیر پیشین ایران در عربستان با بیان این‌که محمد بن سلمان پس از کسب مشروعیت داخلی به دنبال موفقیت بین‌المللی است و عدم کسب این موفقیت مشروعیت داخلی وی را به خطر خواهد انداخت، تاکید کرد: محمد بن سلمان ما در حوزه بین‌المللی دچار یک نابسامانی است.

به گزارش ایسنا، سید محمد حسینی در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم قضایی در باب اتفاقات و تحولات اخیر عربستان گفت: موضوعات مرتبط با عربستان موضوعات گسترده‌ای است و از زمانی که دولت جدید عربستان تشکیل شد تا کنون با عربستان تنش یا رقابت داشته‌ایم. هر تحول داخلی عربستان برای ما هم پیامد داشته است و هیچ موضوعی مانند تحولات عربستان بر امنیت ما دخیل نبوده است.

وی در ادامه گفت: برجام با شیطنت عربستان به وضع نامعلومی افتاده است. در سوریه، یمن، عراق و مناطق دیگر ما هستیم و عربستان. اگر بخواهیم با اروپا کار کنیم یا بخواهیم در منطقه حضور داشته باشیم یا حتی بخواهیم در آفریقا فعال باشیم عربستان مخل است و بسیاری از هزینه‌هایی که جمهوری اسلامی در منطقه می‌پردازد به دلیل عربستان است.

حسینی ادامه داد: داعش، فاجعه یمن، اتفاقات لبنان، مشکلات سوریه همه و همه از عوامل اخلال‌گری عربستان است. به همین دلیل باید شناخت کافی از عربستان داشته باشیم، هر حرکت عربستان می‌تواند امنیت و مصالح کشور ما را دچار مشکل کند.

سفیر پیشین ایران در عربستان تاکید کرد: عربستان یک چهره در ظاهر دارد و یک چهره در باطن، ما یک چهره از آن را می‌بینیم یعنی یک نظام مستبد و عقب مانده که بخشی از آن هم صحیح است. در ادامه این چهره جامعه وجود دارد که سنتی و قبیله‌ای است، اما این چهره تمام چهره عربستان است؟ خیر، عربستان در درون خود در حال تغییر است، این شناخت برای ما مهم است، واقعیت این است که عربستان دو چهره پارادوکسیکال دارد، چهره سنتی قدیم و چهره جدید که در حال تغییر است.

حسینی گفت: تغییراتی که محمد بن سلمان انجام می دهد به این دلیل است که مطالبات جامعه انباشته شده و وی برای رسیدن به پادشاهی سوار این موج شده است. اگر عربستان نتواند متناسب با مطالبات جامعه دو چهره را به هم نزدیک کند به بحران می‌رسد. آیا عربستان می‌تواند شاهد یک نظام مشروطه باشد؟ اگر بگوییم خیر، پس مطالبات مردم از حوزه اجتماعی به حوزه سیاسی سر ریز می‌کند.

وی در ادامه تصریح کرد: این‌که پادشاهی به محمد بن سلمان رسیده یک تحول سیاسی است. جامعه این را که نوه جای عمو را بگیرد پذیرفت، محمد بن سلمان کسانی را دستگیر کرد که مخالف شاه شدن وی بودند، بهترین دست آویز برای دستگیری مخالفان این بود که با پرچم مبارزه با فساد مخالفان خود را دستگیر کند، همین سلمان زمان عبدالله مسوولیت شاهزاده‌ها را برعهده داشت که از انتشار فساد شاهزاده‌ها در رسانه‌ها جلوگیری کند. چون یکی از مطالبات عربستان مبارزه با فساد بود همه از این دستگیری‌ها خوشحال شدند.

حسینی بیان کرد: اما در حوزه بین‌المللی وضعیت دچار یک نابسامانی است. در جنگ ٣٣ روزه، عراق، سوریه و یمن هر جا وارد شدند شکست خوردند. در یمن با کمک پیشرفته‌ترین تسلیحات نظامی قصد کرد که موفق شود، اما امروز در همین یمن انصار حزب‌الله و حوثی‌ها پیروز بودند.
داعش که برای همیشه تمام شد. عراق و سوریه را هم پذیرفتند و یمن را هم کاری نمی‌توانند انجام دهند، الان م‌ بییند حلقه ضعیف کجاست؟ لبنان. موضوع حریری ایجاد می‌شود، البته در لبنان هم نمی‌توانند کاری انجام دهند، امروز حزب‌الله قوی‌تر از جنگ ٣٣ روزه شده است و در تمام جامعه نفوذ دارد. از سوی دیگر عربستان می‌آید با هزار لابی‌گری نشست متحدین ترتیب می‌دهند که این نشست فقط یک نمایش بود چون محمد بن سلمان الان نیاز دارد در کنار موفقیت داخلی یک موفقیت خارجی به دست بیاورد، اگر این موفقیت را به دست نیاورد مشروعیت داخلی را هم از دست می‌دهد.

حسینی تاکید کرد: محمد بن سلمان بر روی ترامپ سرمایه‌گزاری کرده است، عربستان برای آمریکا سر کیسه را شل کرد و در مقابل امتیازاتی می‌خواست، اما در اخر باید گفت آمریکایی‌ها هم در بحث کلان به کمک سعودی‌ها نخواهند رفت. آمریکا منطقه را ناامن می‌کند، تا خرید تسلیحات را
افزایش دهد اما چیزی نصیب عربستان نخواهد شد. ترامپ تحریک می‌کند فضا را ناامن می‌کند اما چیزی نصیب عربستان نخواهد شد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ آبان ۱۳۹۶ / ۱۳:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 96083017549
  • خبرنگار : 71565