/گزارش-کریستین ساینس مانیتور/

راهپیمایی امسال اربعین معنای خاصی داشت

"برای عراق همیشه تضمین امنیت میلیون‌ها زائر شیعی شرکت‌کننده در مراسم سالانه راهپیمایی زیارت مقبره یک قدیس مذهبی مورد احترام در کربلا در مناسبت اربعین، یک چالش بزرگ بوده است."

به گزارش ایسنا، روزنامه کریستین ساینس مانیتور در گزارشی با عنوان "چرا راهپیمایی شیعیان در کربلا امسال معنای ویژه‌ای داشت" نوشته است: «راهپیمایی اربعین که بزرگترین زیارت مذهبی سالانه جهان است، همواره بر خلاف مشکل مزمن امنیتی در عراق و تلاش‌های مکرر شبه‌نظامیان از جمله مورد اخیر شبه‌نظامیان داعش برای برهم زدن این مناسبت، صورت می‌گیرد.

امسال این زیارت مرقد امام حسین (ع) بازتاب ویژه‌ای داشت چرا که گروه تروریستی داعش در ماه‌های اخیر توسط نیروهای امنیتی عراق و با حمایت شبه‌نظامیان شیعه مورد حمایت ایران و همچنین کمپین بمباران تحت رهبری آمریکا متحمل شکست‌های بزرگ شد.

امسال زائران اربعین در حین گرامی داشت امام حسین (ع) به عنوان "سیدالشهدا" در مسیری حرکت می‌کردند که در آن پوسترهای شهدای شیعه عراق در جنگ با داعش نصب شده بود؛ یک اقدام و ترکیب امور سیاسی و مذهبی که در اعتقادات مدرن شیعیان رایج است. ریسک حمله بالا بود اما همچنین پاداش برای میلیون‌ها زائر شیعه‌ای که اعتقاد مذهبی آنها بر ترس غلبه کرده نیز فراوان بود.

امسال راهپیمایی اربعین یک اقدام و ترکیب امور سیاسی و مذهبی بود که در اعتقادات مدرن شیعیان رایج است

فضل عباس، یک راننده کامیون که بعد از ۵۰ مایل پیاده‌روی در حال التیام دادن به پاهای ورم کرده خود بود، گفت: ما اهمیتی به امنیت نمی‌دهیم. ما فقط می‌آییم.

عباس اظهار داشت: عشق امام حسین (ع) شما را در زندگی در مسیر درست قرار می‌دهد و دیگر دروغ نمی‌گویید، تقلب نمی‌کنید، مشروب نمی‌خورید. او نماینده همه خوبی‌های زندگی است. اگر شما عاشق این امام حسین (ع) باشید دیگر هیچ ترسی نخواهد داشت. این من را شجاع می‌کند.

در اوج روزهای پیاده‌روی در مسیرهای منتهی به حرم امام حسین (ع) که حدود ۱۴ میلیون معتقد در آنها حضور پیدا کردند، زائران به هنگام دیدن حرم دست‌هایشان را به نشانه عرض ارادت بالا برده و تعداد زیادی نیز شروع به فیلمبرداری با تلفن‌های همراه خود می‌کردند. در داخل خود حرم نیز ما شاهد اوج احساسات راهپیمایان اربعین برای این نوه حضرت محمد (ص) پیامبر اسلام هستیم. ماجرای شهادت او در سال ۶۸۰ بعد از میلاد مسیح نشان‌دهنده کیفیت ایمان و مقاومتی است که شیعیان قبول دارند.

زیارت اربعین مکررا توسط شبه‌نظامیان افراطی داعش که دیدگاه افراطی مبنی بر مرتد بودن شیعیان را دارند، هدف حمله قرار گرفته است.

این ریسک‌ها زمانی که داعش در ژوئن ۲۰۱۴ از مرز سوریه عبور کرد تا دولت تحت رهبری شیعیان در عراق را سرنگون کند و متعهد به نابود کردن حرم‌های کربلا و نجف شد، بیش از پیش افزایش پیدا کردند. با این حال خشونت‌ها هرگز خللی در شوق شیعیان برای اربعین به رغم یکسری حوادث تروریستی مثل انفجار خودروی انتحاری در نوامبر ۲۰۱۶ که دستکم ۱۲۵ زائر ایرانی را در مسیر برگشت به خانه کشت، به وجود نیاورده است. این راهپیمایی دو هفته‌ای که در تاریخ ۱۰ نوامبر به اوج خود رسید، بدون هیچ حادثه جدی اجرا شد. حدود ۵۵ هزار پرسنل امنیتی مضاعف مستقر شدند و قوانین سفت و سختی نیز برای همه خودروهای غیررسمی در فاصله ۲۰ مایل مانده به حرم به اجرا درآمد.

صفوف مردم که بسیاری از آنها پرچم‌های مذهبی حمل می‌کردند در هر افقی مشاهده می‌شدند. در میان آنها برخی خانواده‌ها به طور کامل با حضور پیرمردانی سوار بر ویلچر و حتی جوانان با موهای ژل زده و یا تی شرت و یا مادران جوانی که کالسکه حمل می‌کردند، حضور داشتند.

در طول مسیر تعداد زیادی از داوطلبان اقدام به پختن غذا یا کباب کردن ماهی روی آتش برای زائران می‌کردند. عقیل الطریحی، فرماندار استان کربلا گفت: مردم البته نگران امنیت نیز هستند چون این نگرانی آنها مشروع است.

وی اظهار داشت: "در غرب شهر کربلا دوربین‌های پیشرفته جدیدی نصب شده زیرا ما انتظار داشتیم که دشمن از سمت صحرا بیاید." این همان جایی است که نیروهای امنیتی عراق دو سال پیش برای دفع یک حمله تروریست‌های داعش جنگیدند. چهار یا پنج پهپاد جدید نیز جاده‌ها و مزارع را تحت نظر داشتند. حدود ۶۵۰ اتوبوس نیز زائرانی را که نمی‌توانستند در بخش آخر مسیر پیاده‌روی کنند، حمل می‌کردند. در فواصل نزدیک به حرم زائران از پنج ایست مخصوص بازرسی بدنی عبور می‌کردند. با وجود آنکه تدابیر امنیتی بسیار بهبود یافته بود اما همچنان امنیت یک چالش بزرگ برای بزرگترین گردهمایی سالانه جهان محسوب می‌شد.

بر اساس اعلام مقام‌های اداره‌کننده حرم‌های کربلا امسال ۱۳.۸ میلیون زائر در اربعین شرکت کردند. برای بیش از دو میلیون ایرانی روادید صادر شد و تعداد زیادی نیز بدون روادید از مسیر زمینی خودشان را رساندند. حدود ۳۰ هزار افغان نیز از مسیر هوایی آمدند و حدود ۳۰ هزار نفر دیگر نیز از طریق خاک ایران به طور زمینی خود را رساندند.

تهدید داعش به جای اینکه جلوی زائران را بگیرد سبب متحد شدن شیعیان شدبالغ بر ۲۰۰ هزار عرب خلیج فارس و ۵۰ هزار لبنانی نیز به این راهپیمایی پیوستند. در مقام مقایسه زیارت سالانه حج در مکه کمتر از سه میلیون زائر دارد. در عراق البته این تعداد شامل صدها هزار داوطلبی که در طول هر مسیر منتهی به شهر کربلا خدمات لجستیکی گاهی در فاصله ۱۰۰ مایلی ارائه می‌کردند و خدمات رایگان مثل آب، غذا، استراحتگاه و بهداشت را تامین می‌کردند، نمی‌شد.

با این حال تهدید داعش به جای آنکه جلوی زائران را بگیرد، سبب متحد شدن شیعیان عراق شد.

الطریحی اظهار داشت: این چالشی بزرگ است که حضورتان را ثابت کنید. بسیاری از مردم معتقدند که این مراسم‌ها باعث بخشش برای آنها خواهد شد. از آنجا که امام حسین (ع) در مقابل بی‌عدالتی ایستاد، تبدیل به سمبل انقلاب است. این اصل بخشی از ناخودآگاه شیعیان است. سربازان عراقی که در طول مسیر امنیت را برقرار می‌کردند، حمایل‌های با طرح پرچم عراق پوشیده بودند و بنرهایی در مورد افتخار خدمت رسانی آنها به زائران نصب شده بود. اقدامات تکریمی گسترده‌ای نیز برای شهدای عراقی در جنگ با داعش به اجرا درآمده بود.

با این حال برای بسیاری از زائران اربعین سیاست در برابر این اعتقادات مذهبی، جایگاه ثانویه را دارد.

امل حسین، یک جوان دانشجو که همراه با خانواده‌اش چندین سفر به کربلا داشته، گفت: این احساس اتصال به امام حسین (ع) یک احساس عجیب است. مثل رسیدن به بهشت می‌ماند.»

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۴ آبان ۱۳۹۶ / ۱۲:۱۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 96082414524
  • خبرنگار : 71415

برچسب‌ها