با توجه به قرارگیری لرستان در بخشهای غربی و جنوب غربی کشور در مصاحبهای با رضا میرزایی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان و از کارشناسان حوزه آب تاثیر کاهش بارندگیها بر منابع آبی را جویا شدیم.
وی در خصوص وضعیت بارشهای لرستان در سال آبی جاری به خبرنگار ایسنا گفت: وضعیت بارش تاکنون مناسب نبوده بهطوریکه براساس آمار ایستگاههای باران سنجی شرکت آب منطقهای، میانگین بارشها از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در لرستان معادل 5 میلیلیتر بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته که معادل 19 میلیلیتر بوده 74 درصد کاهش و نسبت به میانگین آمار بلند مدت(حدود 60 ساله) که برابر 52 میلیلیتر بوده حدود 90 درصد کاهش نشان میدهد.
میرزایی خاطرنشان کرد: مقایسه آمار بارشها در ادوار گذشته، نسبت به چندسال اخیر نشان میدهد که شدت و مدت خشکسالیها در کل کشور و همچنین در استان لرستان رو به افزایش است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان در خصوص کاهش بارندگیها و تاثیر آن بر روی منابع آبی نیز عنوان کرد: کسری آب مخازن زیرزمینی ما در سالهای گذشته بسیار زیاد بوده، لذا کمبود بارشها در سالجاری آبی و پراکنش نامتناسب آن از نظر زمانی و مکانی میتواند اثرات منفی زیادی بر منابع آبی داشته باشد.
میرزایی اضافه کرد: کاهش بارندگیها و افزایش دما اثرات مستقیم قابل توجهی بر کاهش کمی و کیفی منابع آب، کاهش تولید محصولات کشاورزی و دامی ایجاد مشکلات زیست محیطی و تخریب مراتع و جنگلها دارد. حتی چنانچه در سالهای آینده مقدار بارشها بیش از میانگین سالیانه باشد، با این وضعیت کسری آب آبخوانها در کوتاه مدت قابل جبران نیست.
این کارشناس حوزه آب در خصوص چگونگی کاهش اثرات منفی خشکسالی احتمالی و کاهش بارشها افزود: اگر چه عوامل کاهش بارندگیها و بروز خشکسالیها در اختیار ما نیست ولی ما میتوانیم این وضعیت را مدیریت کنیم و اثرات منفی آن را به شدت کاهش دهیم.
میرزایی ادامه داد: مدیریت بحران استان لازم است مسئله کاهش بارندگیها در سال جاری زراعی و اثرات آن بر کشاورزی و منابع آبی استان را در دستور کار خود قرار داده و تسهیلات لازم جهت تعدیل خطر موصوف را به کار گیرد و با حفظ آمادگی در پیشبینی اعتبارات کافی جهت جبران خسارات احتمالی به بخش آب و کشاورزی اقدام کنند.
وی بیان کرد: سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقهای لازم است اقدامات مشترکی در خصوص جلوگیری از کاشت گونههای آبدوست، اصلاح الگوی کشت و استفاده از سیستمهای نوین آبیاری به منظور کاهش اثرات منفی و کاهش بارندگیهای برمنابع آبی انجام دهند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان ادامه داد: یکی از اثرات زودهنگام کاهش بارندگیها، آسیب پذیری منابع آب شرب بوده که لازم است شرکتهای آبفا و آبفار اقدامات پیشگیرانه خود را انجام دهند.آب مادهای است که جایگزین ندارد لذا تمامی دستگاههای ذیربط ضروری است موضوع کاهش بارندگیها را جدی بگیرند و از هم اکنون با برنامهریزی صحیح و به کارگیری اقدامات و تدابیر لازم در جهت تعدیل خطر بکوشند.
انتهای پیام