«علی سپهری اردکانی» از محققان تاریخ شناس اردکانی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا - با اشاره به اصطلاح محلی چیدن انار در این شهرستان با عنوان «انارچینُگ» ، می گوید: از قدیم برداشت انار در اردکان و توابع این شهرستان همچون عقدا و خرانق به طور سنتی با حضور اعضای خانواده و همچون دیگر شهرهای یزد ب ا سادگی هر چه تمام تر برگزار میشود.
وی با بیان این که مسلمانان انار را یک میوه بهشتی میدانند، این میوه را برخوردار از ارزش غذایی و دارویی بالایی برمیشمارد.
«گورماست» غذای محلی با انار
نویسنده کتاب های « تاریخ اردکان » و «یونان کوچک» ، ادامه می دهد: از میوه انار در شهرستان اردکان غذاهای سنتی همچون « گورماست شیر » و « گورماست ارده » تهیه میشود که طرفداران خاص خودش را دارد.
وی در مورد این غذاهای محلی که از آب انار تهیه میشود، میگوید: ترکیب آب انار و رُب در فصو ل غیر از برداشت این میوه ، با شیر گوسفند و گاو را « گورماست شیر » و اگر آب این میوه یا همان رُب انار را به ارده اضافه کنند به آن « گورماست ارده » میگویند که غذایی گوارا و انرژی بخش است.
سپهری اردکانی اضافه میکند: البته از آب انار به عنوان چاشنی برای خوشمزه کردن آش محلی استان که به «شولی یزدی » معروف است نیز استفاده می شود.
«انارِ کِلُگ» ، برداشت آخر باغ داران
این پژهشگر حوزه میراث فرهنگی خاطرنشان میکند: در آخرین روزهای برداشت انار به انارهای کوچک و بازمانده از مرحله اول برداشت «انارِ کِلُگ» می گویند که گاهی طعم و مزهای متفاوت و خوشمزه تر از انارهای برداشت اول دارد.
وی که کتابی با عنوان « آداب و رسوم مردم اردکان» نیز دارد، با اشاره به ضرب المثلی قدیمی در وصف انار ، می گوید: «در نداره گنجینه، دیوار(پنجره) نداره گنجینه، کنگره داره گنجینه » یک ضرب المثل قدیمی و محلی است که در وصف انار از زبان گذشتگان نقل شده است.
البته سپهری اردکانی در کتاب « مشاغل اردکان » که در حال حاضر در نوبت چاپ قرار دارد نیز به انارُچینگ و شغل انارچینی در این شهرستان اشاره کرده است.
یادآور میشود؛ انارهای شهرستان اردکان که با نام « انار عقدایی » شهره است، در بازاهای فصل پاییز با مشتریان خاص خود روبرو ا ست و گاهی با قیمت های بالایی نیز به فروش میرود که این افزایش قیمت در شب یلدا نیز بیشتر به چشم می خورد.
انتهای پیام