ایران از نگاه یک تیم ارمنی

عوامل استودیوی Back Bone Branding که از برگزیدگان مهمترین جوایز جهانی در زمینه طراحی بسته بندی از جمله جایزه طلایPenta award هستند برای برگزاری کارگاهی در دومین دو سالانه طراحان بسته بندی به ایران سفر کردند؛ این گروه که از ۱۷ مهرماه وارد ایران شدند به کاشان، ابیانه و اصفهان سفر کردند، سری هم به مرقد مطهر امام خمینی زدند و خودشان می‌گویند که جذب فرهنگ ایران زمین شده‌اند.

به گزارش ایسنا، استفان آذریان- موسس و مدیر خلاقیت، استفان آوانسیان- برند استراتژیست، الیزا ماخاصیان- گرافیست، کریستین خلوشیان – مدیر هنری و مری سرگسیان – مدیر روابط عمومی و تیم Back Bone Branding هستند که بعد از سفر یک هفته‌ای خود  ۲۴ مهرماه ایران را ترک و به کشورشان ارمنستان بر می‌گردند.

استفان آوانسیان- برند استراتژیست درباره سفر این تیم به ایران گفت: با سفر به ایران تحت تاثیر قرار گرفتیم زیرا نیروهای خوبی در این کشور در حوزه بسته‌بندی فعالیت می‌کنند. فکر نمی‌کردیم که کارهای ما که در ارمنستان انجام شده، تا این اندازه در ایران مورد استقبال قرار بگیرد. انتظار نداشتیم بسته‌ها و فعالیت‌های جدی‌ای در سایزهای متفاوت در ایران ببینیم. از طرفی جای خوشحالی است که مرکزی با عنوان «مدرسه ویژه» نسل جدید را در این زمینه پشتیبانی می‌کند تا به مرحله خوبی برسند.

او ادامه داد: بسته‌بندی‌های طراحی شده در ایران ما را تحت تاثیر قرار داد. از طرفی برنامه‌های انجام شده در «مدرسه ویژه» تنها به تهران محدود نشده و در شهرهای دیگر ایران در حال فعالیت هستند. در این مدتی که با صاحبان استودیوها و طراحان در ارتباط بودیم، متوجه شدیم که چه کارهای خوب و بزرگی در حوزه بسته‌بندی انجام می‌شود و ایران در این زمینه پتانسیل بالایی دارد. به عقیده من این رویکرد، آینده بزرگی را خواهد داشت، گرچه معتقدم مسیر طولانی در پیش است.

آوانسیان اضافه کرد: زمانی که از ما دعوت شد تا برای دو سالانه بسته‌بندی به ایران بیاییم، خوشحال شدیم زیرا از نظر فرهنگی شباهت‌های بسیاری بین ایران و ارمنستان وجود دارد اما در کنار آن دو مسئله مهم نیز وجود دارد. یکی  آنکه بسته‌بندی‌ها در کشورها تاثیر زیادی در فروش محصولات دارند و از طرف دیگر می‌تواند تاثیرات مطلوبی نیز  در زندگی خریدارها داشته باشد. بسته بندی کیفیت محصولات را بالا می‌برد و این موضوع سبب می‌شود تاثیرات خوبی در آینده افراد داشته باشد.

این عضو تیم Back Bone Branding افزود: این بستر کمک می‌کند به جای آنکه هر فرد برای محصولات خود بسته‌ای را طراحی کند رویکرد بسته‌بندی تغییر پیدا کند. تا چند سال پیش، بسته بندی  در ارمنستان نیز مهم نبود و افراد به چسباندن یک برچسب اکتفا می‌کردند اما امروزه فرآینده بسته‌بندی مهم شده و مورد توجه قرار گرفته است. حتی می‌توان گفت بسته‌بندی آنچنان تاثیری روی تولیدکننده گذاشته که از مرزهای ایروان هم فراتر رفته زیرا تولید کنندگان متوجه تاثیر بسته‌بندی در کسب و کار خود شده‌اند. مطمئن هستم بسته‌بندی این امکان را می‌دهد تا ایران نیز جای خود را در سطح بین‌المللی پیدا کرده و وارد بازار خارجی شود.

او همچنین درباره اینکه چه اندازه موفقیت تیم Back Bone Branding را مدیون روانشناسی مخاطب هستند، اظهارکرد: روانشناسی مخاطب اهمیت زیادی دارد زیرا وقتی طراحی را شروع می‌کنیم، فقط زیبایی صِرف مد نظر نیست بلکه باید به همه ویژگی‌های بسته‌بندی توجه شود. امروزه مصرف‌کنندگان به بسته‌بندی، به ویژه برای بسته‌بندی مواد غذایی اهمیت قائل هستند و ترجیح می‌دهند از مواد غذایی که بسته‌بندی‌ ارگانیک دارد، استفاده کنند. زیرا تغذیه سالم یکی از دغدغه‌های بزر گ مردم است. اینکه یک محصول سالم خودش را نشان دهد، امر بزرگی است به همین دلیل این وظیفه ماست که پیام غذای سالم را از طریق بسته‌بندی به مخاطب ارسال کنیم.

آوانسیان گفت: برندینگ امروزه یک وعده به مشتری می‌دهد و این مهم است که ما این وعده را با چه تصویری به مخاطب ارائه دهیم. حتی در مقطعی مهم است که ما جوانان را به اهمیت در سلامتی خود ترغیب کنیم، پس بسته‌بندی می‌تواند به عنوان یک مسئله اجتماعی نیز مطرح شود. حتی نسل گذشته علاقه به نوستالژیک‌ها دارند و باید با این دسته از افراد اجتماع با مقوله دیگری صحبت کنیم.

این عضو تیم Back Bone Branding درباره طراحی بسته بندی صنایع دستی در ایران نیز بیان کرد: ما نیز در ارمنستان با مشکل بسته‌بندی صنایع دستی روبرو بودیم که دولت در این زمینه وارد عمل شد، همه تولیدکنندگان را جمع کرد و با آنها در این زمینه صحبت کرد، زیرا بزرگترین صنعت ارمنستان توریسم است. در سفر به ایران وقتی با فعالیت‌های مدرسه‌ ویژه در زمینه بسته بندی آشنا شدیم، متوجه شدیم که این کار نباید حتما از طریق نهادهای دولتی انجام شود و کار یک شخص نیست اما به هر حال یکی باید این برنامه را شروع کند.

آوانسیان اضافه کرد: مطمئنا افرادی که صنایع دستی تولید می‌کنند با طراحان بسته بندی آشنا نیستند و شناختی از آنها ندارند که در این زمینه ضعف وجود دارد. می‌توان بسته‌بندی صنایع دستی را در پروژه‌های دانشجویی نیز برگزار کرد یا حتی مراسمی ترتیب داد تا تولیدکنندگان صنایع دستی با طراحان بسته‌بندی آشنا شوند. صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران سابقه زیادی دارد و این هنرها تا کنون روال عادی خودش را داشته است. بهتر است طراحان و تولیدکنندگان با یکدیگر ارتباط برقرار کنند تا ضعف‌های موجود در این زمینه برطرف شود.

استفان آذریان- موسس و مدیر خلاقیت تیم Back Bone Branding نیز درباره تجربه سفر به ایران و برگزاری کارگاه در دو سالانه بسته بندی گفت: با سفر به ایران شرایطی فراهم شد تا با طراحان و تیم‌های طراحی بسته‌بندی آشنا شویم و با آنها ارتباط بگیریم. مطمئنم این تبادل گفت‌وگوها و تجربه‌ها تاثیر خوبی در صنعت بسته بندی نسل بعد خواهد داشت. سال‌های زیادی است که با ایران در ارتباط هستم و حدود دوازده بار است که به این کشور سفر کرده‌ام. کتاب‌های ایرانی زیادی خوانده‌ام و هر بار که به ایران سفر می‌کنم متوجه می‌شوم بسته‌بندی رشد چشمگیری داشته اما این بار شاهد تفاوت بیشتری در این باره نسبت به دوره‌های گذشته بوده‌ام.

او ادامه داد: اگر دقت کرده‌ باشید رویدادها و مسابقاتی که در سطوح مختلف در دنیا برگزار می‌شود، نشان می‌دهد که بسته‌بندی از اهمیت بالایی برخوردار است. اهمیت این موضوع موجب می‌شود تا وظیفه‌ای که ما در این حوزه داریم را به شکل بهتری انجام دهیم. زیرا این امر یکی از روش‌های رشد فرهنگی است که ما می‌توانیم در آن تاثیرگذار باشیم. من مطمئنم ایران آینده خوبی در این زمینه خواهد داشت.

خلوشیان- مدیر هنری این تیم نیز درباره بسته‌بندی در حوزه صنایع دستی ایران توضیح داد: در سفری که به اصفهان داشتیم متوجه بسته‌بندی صنایع دستی شدیم. صنایع  دستی ایران برای ما جذابیت بسیاری داشت اما زمانی که به مرحله بسته‌بندی می‌رسید، ارتباط ما با یک اثرهنری قطع می‌شد و آن بسته‌بندی‌ای که در شأن هنر دست باشد را نمی‌دیدیم. قطعا وقتی مشتری یک هنر دستی را می‌خرد، توقع دارد که این هنر در بسته‌بندی در خوری ارائه شود. طراحان بسته‌بندی در این زمینه مسئولیت بزرگی را بر عهده دارند و باید به عنوان یک مسئول اجتماعی و فرهنگی در این زمینه تغییر ایجاد کنند و به عبارتی شأن فرهنگی یک کشور را حفظ کنند.

او در باره ویژگی‌هایی که به بین‌المللی کردن تیم آنها کمک کرده است، بیان کرد: ما بعد از گرفتن  سفارش از هر کشوری درباره فرهنگ آن کشور نیز تحقیقات انجام می‌دهیم زیرا معتقدیم یک طراح باید بین‌المللی فکر کند و تحقیقی که در این زمینه انجام می‌شود مسیر درست را به ما نشان می‌دهد. ایران فرهنگ قوی‌ دارد اما نمی‌توانند ایده‌های خود را شکل دهند. بین‌المللی کردن فکر و بعد از آن طراحی کردن یکی از نقاط قوت تیم ماست.

مدیر هنری تیم Back Bone Branding درباره سفر به ایران و تاثیر بازدیدهایی آنها از شهرها و بناهای تاریخی ایران در کارهایشان گفت: با اینکه برای نخستین بار به ایران سفر کرده‌ام اما برای اولین بار نیست که با فرهنگ ایران آشنا می‌شوم. مدیر تیم ما ریشه‌های ایرانی دارد و کتاب‌های ایرانی زیادی خوانده است. همچنین در کارهایمان از عناصر فرهنگ ایرانی نیز استفاده کرده‌ایم. با این حال تجربه دیدن بناهای تاریخی تاثیر زیادی روی طراحی ما خواهد گذاشت و این تاثیر در پروژه بعدی خودش را نشان می‌دهد.

الیزا ماخاصیان- گرافیست تیم  نیز در این باره بیان کرد: این طور نیست که با دیدن یک عنصر خاص آن را به پروژه بعدی اضافه کنیم بلکه آنچه یک طراح از یک بنای تاریخی می‌تواند بگیرد، الهام‌بخشی است. احساسات ما نیز در طراحی بعدی خودش را نشان می‌دهد و جدا از طراحی نیست.

این گرافیست ارمنی گفت: زمانی که طراحان جهانی را می‌بینید و در فستیوال‌های مختلف طراحی شرکت می‌کنید، فکر خود را با یک موج خاص سازگار می‌کنید و دیگر از خودتان نمی‌پرسید این طراحی درست یا اشتباه است و سعی می‌کنید عضوی از یک جامعه حرفه‌ای و بزر گ شوید. ما نیز از اول به عنوان طراحان مستقل شروع به کار کردیم و قدم به قدم خودمان را با جامعه جهانی تطبیق دادیم و فاصله‌مان را با استانداردهای دنیا کم کردیم.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۴ مهر ۱۳۹۶ / ۰۹:۰۷
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 96072413164
  • خبرنگار : 71503